«Έχουμε δει σημαντικές συμφωνίες για μειώσεις στους κύριους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο»: τάδε έφη Αντρέα Ανιέλι, ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), κατά την εναρκτήρια ομιλία της 24ης γενικής συνέλευσης της ECA.

«Είδαμε μειώσεις 330 εκατομμυρίων στην Πρέμιερ Λιγκ και 200 εκατομμύρια στην Μπουντεσλίγκα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης των αριθμών με την UEFA που προβλέπουν μείωση 575 εκατομμυρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα διεθνών διοργανώσεων, χρήματα που δεν θα διανεμηθούν, που θα χτυπήσουν στην κορυφή της πυραμίδας μας», πρόσθεσε ο Ανιέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού θα σηματοδοτήσει, επίσης, την αναδιανομή των πριμ της UEFA στους συλλόγους. Κατά την περίοδο 2019-20, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία υπολόγισε τα ακαθάριστα εμπορικά έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ 2019-20, το Γιουρόπα Λιγκ 2019-20 και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2019) σε περίπου 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το εκτιμώμενο ακαθάριστο ποσό των 3,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφαιρέθηκαν 295 εκατομμύρια για την κάλυψη των οργανωτικών / διοικητικών δαπανών των διοργανώσεων και το 7% (227,5 εκατομμύρια ευρώ) χρησιμοποιήθηκε για πληρωμές αλληλεγγύης. Από τα υπόλοιπα καθαρά έσοδα των 2,73 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 6,5% διατέθηκε για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ το υπόλοιπο 93,5% διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το συνολικό διαθέσιμο για διανομή σε συμμετέχοντες συλλόγους το 2019-20 ανήλθε σε 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν σε συλλόγους που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Σούπερ Καπ, ενώ 510 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που έλαβαν μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης