Ο δεύτερος κατά σειρά αποκλεισμός της εθνικής Γερμανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στην πρώτη φάση των ομίλων, κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για την «νασιοναλμάνσαφτ» στην ιστορία του θεσμού, σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον μιας ομάδας που ήταν κυρίαρχη στις συγκεκριμένες διοργανώσεις έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο (1954, 1974, 1990, 2014) και συμμετάσχει άλλες τέσσερις σε τελικούς (1966, 1982, 1986, 2002).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια ορισμένες απίστευτες συμπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την πορεία της Ιταλίας που επίσης μετράει τέσσερις κατακτήσεις του βαρύτιμου τροπαίου (1934, 1938, 1982, 2006) .

Αυτό λοιπόν, το τέταρτο Μουντιάλ που σήκωσαν οι Ιταλοί το 2006 και οι Γερμανοί το 2014, αποδεικνύεται «καταραμένο» για αμφότερους, καθώς είναι απίθανες πραγματικά οι συμπτώσεις που βλέπουμε στις πορείες που έκαναν στο θεσμό Ιταλία και Γερμανία αμέσως μετά την κατάκτηση του τέταρτου τροπαίου της ιστορίας τους.

Ας δούμε αναλυτικότερα την εξέλιξη των συμπτώσεων. Οι Ιταλοί κατέκτησαν το τέταρτο Μουντιάλ τους το 2006 στη Γερμανία, αλλά έκτοτε η πορεία τους στο θεσμό είναι απογοητευτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2010 η Ιταλία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων τερματίζοντας τέταρτη σε όμιλο με αντιπάλους την Παραγουάη, τη Σλοβακία και τη Νέα Ζηλανδία. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2014, όταν οι Ιταλοί τερμάτισαν τρίτοι σε όμιλο με αντιπάλους την Αγγλία, την Ουρουγουάη και την Κόστα Ρίκα, από τον οποίο προκρίθηκαν οι δύο τελευταίες.

Τα ακόμη χειρότερα, ακολούθησαν στις επόμενες δύο διοργανώσεις, το 2018 στη Ρωσία  και τώρα στο Κατάρ, τις οποίες οι Ιταλοί παρακολουθούν από τη χώρα τους, αφού δεν κατάφεραν καν να προκριθούν στην τελική φάση.

Όσο για την Γερμανία, το 2014 κατέκτησε το τέταρτο Μουντιάλ της στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το 2018 τερμάτισε τέταρτη στον όμιλο με Σουηδία, Μεξικό και Νότια Κορέα, ενώ φέτος τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου πίσω από Ιαπωνία, Ισπανία, προσπερνώντας μόνο την Κόστα Ρίκα.

Ίδια και απαράλλαχτη λοιπόν, η πορεία των δύο πάλαι ποτέ ποδοσφαιρικών υπερδυνάμεων, στα δύο Μουντιάλ που ακολούθησαν αυτό της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με ισάριθμους αποκλεισμούς από τους ομίλους όπου κατέλαβαν μάλιστα ακριβώς  στην ίδια θέση.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον στους Γερμανούς, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βιώσουν στη συνέχεια το ίδιο ακριβώς δράμα με τους Ιταλούς, να μην καταφέρουν δηλαδή να προκριθούν στα επόμενα δύο Μουντιάλ.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης