Συνέβη εκείνο που… έτρεμαν οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης. Η Ιταλία (2020) κληρώθηκε με τη Β. Μακεδονία και η Πορτογαλία (2016) με την Τουρκία, αλλά στις θέσεις 5 και 6, αντίστοιχα, με συνέπεια από το σύστημα της κλήρωσης να προκύπτει η συνάντησή τους -εφόσον προκριθούν- στον τελικό των play-offs (που θα γίνει στην Πορτογαλία), αφήνοντας μία από τις δύο εκτός Μουντιάλ 2022.

Η κλήρωση για τους αγώνες play-offs έγινε στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, από όπου θα προκύψουν τα τελευταία τρία «εισιτήρια» της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην κλήρωση, ενώ ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ευχήθηκε επίσης στις ομάδες των play-offs, επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Πορτογαλίας και της Ιταλίας ως δείκτη της δύναμης των ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετέχουν στην προκριματική φάση.

Για να φτάσουν στο Μουντιάλ του Κατάρ (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2022), οι ομάδες θα πρέπει να επικρατήσουν, στα τέλη Μαρτίου (24 και 29/3), σε ένα από τα τρία μίνι τουρνουά με μονούς αγώνες (ημιτελικούς και μετά τελικό).

Τα ζευγάρια της κλήρωσης και ο δρόμος για τους τελικούς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ημιτελικοί play-offs: 24/25 Μαρτίου 2022

1. Σκωτία-Ουκρανία

2. Ουαλία-Αυστρία

3. Ρωσία-Πολωνία

4. Σουηδία-Τσεχία

5. Ιταλία-Β. Μακεδονία

6. Πορτογαλία-Τουρκία

Τελικοί play-offs: 28/29 Μαρτίου 2022

Νικητής 2-Νικητής 1

Νικητής 3-Νικητής 4

Νικητής 6-Νικητής 5

Την κλήρωση, όπου συμμετείχε ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, διηύθυνε ο διευθυντής διοργανώσεων της FIFA, Μανόλο Τζουμπίρια, και παρουσίασαν η Σαμάνθα Τζόνσον και ο Ιταλό-Αυστραλός Αντριάνο ντελ Μόντε.

Στην κλήρωση μπήκαν οι 10 δεύτερες από τη φάση των ομίλων των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης (Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ουκρανία, Ουαλία, Σκωτία, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Β. Μακεδονία) και οι δύο ομάδες από τη γενική κατάταξη του UEFA Nations League 2020/21 (Αυστρία και Τσεχία). Χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ πριν την κλήρωση:

1ο γκρουπ: Ιταλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σκωτία, Σουηδία, Ουαλία

2ο γκρουπ: Πολωνία, Τουρκία, Ουκρανία. Β. Μακεδονία, Αυστρία, Τσεχία.

Οι 10 ομάδες που ως πρώτες των -ισάριθμων- ομίλων τους εξασφάλισαν πρόκριση στο Μοντιάλ 2022 είναι οι εξής: Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Κροατία, Αγγλία, Γερμανία.

Αμέσως μετά θα γίνει επίσης η κλήρωση για τα διηπειρωτικά play-offs, προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα παίξει με ποιον, μεταξύ των AFC (Ασία), CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), CONMEBOL (Νότια Αμερική) και OFC (Ωκεανία) για τις τελευταίες δύο θέσεις στην κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου.

Οι τελευταίοι δύο διηπειρωτικοί τελικοί αγώνες play-offs θα διεξαχθούν στις 13 και 14 Ιουνίου 2022.

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης είναι προγραμματισμένη να γίνει την 1η Απριλίου στο Κατάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης