Ντόμινο εξελίξεων σημειώθηκαν στην υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, που έχει προκαλέσει αίσθηση στους λάτρεις του βασιλιά των σπορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η αποβολή των δύο ισχυρών ανδρών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει ισχύ 90 ημερών
Την Πέμπτη η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε την αποβολή του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, καθώς και του ομολόγου του στην UEFA, Μισέλ Πλατινί, η οποία θα έχει ισχύ 90 ημερών.

Εκτός από τους ισχυρούς άνδρες της FIFA και της UEFA, τιμωρήθηκαν ακόμα ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσουνγκ-Μουνγκ Γιουν. Μάλιστα, για τον τελευταίο ο αποκλεισμός θα έχει ισχύ για έξι χρόνια, ενώ το πρόστιμο ορίστηκε στα 100.000 ελβετικά φράγκα.

Ο Ζεπ Μπλάτερ κατηγορείται ότι υπέγραψε μια σύμβαση «κακή»» για την FIFA και πως προχώρησε σε μια «αθέμιτη πληρωμή» στον Πλατινί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες, τις οποίες και προσπαθούν οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Δεοντολογίας να διασταυρώσουν έφερναν τον Μπλάτερ να έχει δώσει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ στον Γάλλο για να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας της FIFA.

Ο Ζερόμ Βάλκε κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε ένα σύστημα πώλησης εισιτηρίων για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για μια αποκάλυψη στην οποία είχε προχωρήσει μια ελβετική εφημερίδα πριν από μήνες και είχε ως αποτέλεσμα να έχει πάψει να ασχολείται με τα του ποδοσφαίρου, έστω και σιωπηλά.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και εγκληματική κακοδιαχείριση στον Σεπ Μπλάτερ, ενώ παράλληλα στο κάδρο των εμπλεκομένων μπήκε και ο επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο πρόεδρος της FIFA δέχθηκε αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον γενικό εισαγγελέα της Ζυρίχης, ο οποίος τον ανέκρινε για υποθέσεις υπεξαίρεσης και κακοδιαχείρισης. Η έρευνα που διεξήχθη αφορούσε στην υπόθεση υπογραφής τηλεοπτικών δικαιωμάτων το 2005 με τον τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής ένωσης της Καραϊβικής, Τζακ Γουόρνερ.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κρίθηκε ύποπτος για απιστία που αφορά στην πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί.

Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το γραφείο του εισαγγελέα

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κ. Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο). Εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά στην πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002. Αυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες.

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης