Ήττα με πολλαπλές προεκτάσεις ήταν για την ΑΕΚ το 4-1 του «Καραϊσκάκη». Το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε ίσως την πιο «πολυεπίπεδη» αποτυχία της Ενωσης, τουλάχιστον όσον αφορά την τελευταία τετραετία της μεγάλης επιστροφής σε ρόλο πρωταγωνιστή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο αγώνας της 17ης Φεβρουαρίου 2019:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Εβγαλε την ΑΕΚ οριστικά εκτός διεκδίκησης της 2ης θέσης, δηλαδή εκτός προκριματικών Champions League.
– Αποτέλεσε την πιο βαριά ήττα των τελευταίων 3,5 χρόνων και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο με την προηγούμενη (4-0 από τον Ολυμπιακό στις 17/10/2015)
– Εξαφάνισε την «ψευδαίσθηση» ότι μαζί με τον Μανόλο Χιμένεθ θα επέστρεφε και το πνεύμα της «ανίκητης ομάδας» που δεν παραδίδεται ποτέ. Τουλάχιστον όσον αφορά την εφετινή σεζόν, το πνεύμα αυτό έχει χαθεί.
– Αποκάλυψε μια ομάδα «ευάλωτη» στις ορέξεις των αντιπάλων της και εξαφάνισε το αμυντικό της πλεονέκτημα, αφού μέχρι την Κυριακή, η Ενωση είχε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.
– Κράτησε την ΑΕΚ για δέκα μήνες χωρίς νίκη σε ντέρμπι εναντίον των τριών ομάδων του Big Four της Super League. Τελευταία επικράτηση, το 3-0 επί του Παναθηναϊκού την Πρωταπριλιά του 2018.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ

Δεν είναι μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα. Είναι η εικόνα την οποία παρουσιάζει η ΑΕΚ σε ντέρμπι, από τον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ μέχρι και το χθεσινό ματς με τον Ολυμπιακό. Μόνο στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα τον περασμένο Σεπτέμβριο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η ισοπαλία ίσως ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα, γιατί η ΑΕΚ είχε δύο δοκάρια ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» αξιοποίησε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να φτάσει στο 2-0. Σε όλα τα υπόλοιπα ματς, η πρωταθλήτρια πήρε ακριβώς ό,τι της άξιζε. Ισως και κάτι παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς την χαμένη ευκαιρία του Φετφατζίδη στην προηγούμενη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έξι τελευταία ντέρμπι της ΑΕΚ:

12/05/2018: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 (τελικός κυπέλλου)
23/09/2018: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 (Super League)
07/10/2018: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 (Super League)
03/11/2018: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Super League)
03/02/2019: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1 (Super League)
17/02/2019: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1 (Super League)

Αν ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τη γενική εικόνα, διαπιστώνουμε ότι από τον τελικό κυπέλλου και μετά, η ΑΕΚ έχει δώσει 18 ματς «υψηλών απαιτήσεων». Τα έξι που προαναφέραμε, τα δύο με τον Ατρόμητο (ήττα 0-2 στο πρωτάθλημα, νίκη 1-0 στο κύπελλο) συν τα δέκα του Champions League στους προκριματικούς και στον όμιλο. Μετράει συνολικά τρεις νίκες (Σέλτικ, Βίντι και Ατρόμητος), πέντε ισοπαλίες και δέκα ήττες.

Η ΣΕΖΟΝ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ

Είναι βέβαιο ότι οι διαδοχικές αποτυχίες δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας στα αποδυτήρια κι αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Μανόλο Χιμένεθ. Το κύπελλο είναι το μοναδικό «γιατρικό» για την περίπτωση αυτή. Στο πρωτάθλημα το διακύβευμα της 3ης θέσης και η απειλή του Ατρόμητου δεν αποτελεί ουσιαστικό φόβητρο, αφού οι θέσεις «3» και «4» δίνουν το ίδιο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Είναι ακόμα ένα τρόπαιο που θα εκτοξεύσει ξανά στα ύψη την ψυχολογία του κόσμου, θα δώσει κίνητρο σε παίκτες και οπαδούς και θα πιστοποιήσει την κυριαρχία της ΑΕΚ, μαζί με τον ΠΑΟΚ, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όμως η κατάκτηση του κυπέλλου (ή απλώς η συμμετοχή στον τελικό αν αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός) είναι ζωτικής σημασίας για ακόμα έναν λόγο. Εξασφαλίζει το «καλό» εισιτήριο για το Europa League, τη συμμετοχή στον Γ΄ προκριματικό της διοργάνωσης, στην οποία η ΑΕΚ θα είναι στους ισχυρούς της κλήρωσης και θα αγωνιστεί στις 8 Αυγούστου. Δηλαδή 15 ημέρες μετά τον Β΄ προκριματικό στον οποίο συμμετέχουν όλες οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, τόσο στο Champions όσο και στο Europa league.

Το δεκαπενθήμερο αυτό είναι πολύ πιο καθοριστικό για την ΑΕΚ απ΄όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση, μεταγραφές «ενδεκάδας» και διευθέτηση της σοβαρότατης εκκρεμότητας με τον δανεισμό του Πόνσε, του σέντερ φορ που κάνει τη διαφορά. Για όλα αυτά, χρειάζεται χρόνος. Κάθε μέρα που κερδίζει η ΠΑΕ στον προγραμματισμό της, είναι πολύτιμη στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, όσο πιο αργά αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις, τόσο το καλύτερο. Γιατί η ΑΕΚ χρειάζεται δουλειά και «κτίσιμο». Όχι φυσικά από την αρχή, καθώς τα θεμέλια υπάρχουν, αλλά δυο-τρία βασικά στηρίγματα του… σπιτιού εμφάνισαν ρωγμές και πρέπει να σταθεροποιηθούν.

Συμπερασματικά, η προετοιμασία της ομάδας σε ψυχολογικό και αγωνιστικό επίπεδο, έχει να κάνει με τη ρεβάνς της 26ης Φεβρουαρίου εναντίον του Ατρόμητου και στη συνέχεια στους ημιτελικούς του Απριλίου. Σε περίπτωση αποκλεισμού από τον τελικό, θα μιλάμε για καθολική και πρωτοφανή καθίζηση μιας ομάδας που εντυπωσίασε σε Ελλάδα και Ευρώπη μόλις πριν από μία σεζόν. Και η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε με μηδενική συγκομιδή βαθμών, δεν αρκεί για να μετριάσει το αίσθημα της αποτυχίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης