Του Ανδρέα Αθανασούλη

Διανύουμε ημέρες γιορτών και εκτός από τα μεταγραφικά σενάρια το ενδιαφέρον στα ποδοσφαιρικά δρώμενα στρέφεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Το αγγλικό ποδόσφαιρο εμφανώς… αποδυναμωμένο από την έλλειψη του κόσμου στις εξέδρες προσφέρει έντονες συγκινήσεις και πλούσιο θέαμα, σε μία περίοδο που οι ομάδες μετρούν τις δυνάμεις τους και τις αντοχές τους, λόγω των πολλών και συνεχόμενων αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου καλά κρατεί με την Λίβερπουλ να προηγείται, την Μάντσεστερ Σίτι να προσπαθεί να επιστρέψει στα… ψηλά και να δέχεται νέο χτύπημα από τον κορωνοϊό, και τις Λέστερ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να διεκδικούν τις δικές τους πιθανότητες.

Κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει και το κρυφό αουτσάιντερ. Η φετινή έκπληξη της Πρέμιερ Λιγκ που σε πολλούς μπορεί να μην… γυαλίζει, ωστόσο έχει καταφέρει σε 14 ματς που έχει δώσει να αφήσει το στίγμα της. Η Άστον Βίλα, που την περσινή σεζόν σώθηκε στην 38η και τελευταία αγωνιστική και παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει πλασαριστεί στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 26 βαθμούς, όσους έχουν οι «λαμπερές» Τσέλσι, Τότεναμ και Σίτι, έχοντας μάλιστα και ματς λιγότερα.

Οι «χωριάτες» του Ντιν Σμιθ παρουσιάζουν ένα σκληροτράχηλο σύνολο με αρχή, μέση και τέλος, παίκτες σημεία-αναφοράς και εικόνα που προϊδεάζει ότι τα καλύτερα για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ δεν έχουν έρθει ακόμα. Το εκκωφαντικό 7-2 επί της Λίβερπουλ από πολλούς πιστώθηκε στους παράγοντες τύχη και κορωνοϊό και εν μέρει η προσέγγιση έχει δόση αλήθειας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βάλει 7 σε κανέναν μόνο με την τύχη και ειδικά στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «claret and blue» φιλοδώρησαν με 3-0 την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς», ενώ ισάριθμα γκολ πέτυχαν κόντρα σε Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ και Κρίσταλ Πάλας, δείχνοντας τη δυναμική τους. Νικώντας με 1-0 κατά σειρά τις Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Λέστερ και Γουλβς έχουν φτάσει ήδη τις 8 νίκες, ενώ η ισοπαλία με την Μπέρνλι (0-0) και οι ήττες από Λιντς (0-3), Σαουθάμπτον (3-4), Μπράιτον (1-2) και Γουέστ Χαμ (2-1) αποδεικνύουν πως τους λείπει η σταθερότητα και η ώθηση του «Βίλα Παρκ» για να μπορέσουν να κάνουν μία ακόμα υπέρβαση. Να φτάσουν δηλαδή ως το τέλος να διεκδικούν επί ίσοις όροις την πεντάδα ή και ακόμα παραπάνω.

Στο τελευταίο της παιχνίδι (28/12/20) η Βίλα έδειξε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Τσέλσι. Την έπαιξε στα ίσια, ανά διαστήματα κατάφερε να την κλείσει στα καρέ της και φυσικά σε άλλα διαστήματα δέχθηκε πίεση και κατ’ επέκταση το γκολ του Ζιρού. Το μέταλλο της φετινής Βίλα βγήκε όμως στη συνέχεια και ανταμείφθηκε με το γκολ του Ελ Γκάζι. Άξιο αναφοράς είναι ότι λίγο έλλειψε να προηγηθεί όταν το σουτ του ΜακΓκιν τράνταξε το δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Μεντί με το σκορ στο 1-1, που έμελλε να είναι και το τελικό.

Το πρώτο μέρος της σεζόν έχει κυλήσει παραπάνω από εξαιρετικά για την ιστορική ομάδα του Μπέρμιγχαμ που έχει στην κατοχή της 7 πρωταθλήματα Αγγλίας, ισάριθμα κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης. Πλέον, οι «χωριάτες» έχουν μπροστά τους ένα Γενάρη… κρας τεστ καθώς αντιμετωπίζουν κατά σειρά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εκτός), Τότεναμ (εντός), Έβερτον (εντός), Μπέρνλι (εκτός), Σαουθάμπτον (εντός) και χρωστούν τα ματς με Σίτι (εκτός) και Νιούκαστλ (εντός) που αναβλήθηκαν.

Μόλις η Βίλα βγάλει αυτό το πρόγραμμα θα έχει δείξει και θα έχει αποδείξει το τι ψάρια πιάνει και αν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ή τελικά θα ξεφουσκώσει και θα περηφανεύεται για μία εύκολη παραμονή στην κατηγορία.

Να σημειωθεί ότι η Άστον Βίλα, που βρέθηκε στην Τσάμπιονσιπ και έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, δεν χτίστηκε σε μία σεζόν. Ο Ντιν Σμιθ είχε δημιουργήσει τον κορμό με τους Μινγκς, Κόνσα, Τάργκετ (αμυντικοί), ΜακΓκιν, Ντόουγκλας Λουίζ, Γκρίλις και Ελ Γκάζι (μέσοι) και πάνω σε αυτούς έχτισε. Το καλοκαίρι έλυσε το θέμα με τον τερματοφύλακα (Μαρτίνεζ από την Άρσεναλ), θέση στην οποία πόναγε για χρόνια η ομάδα, πήρε ένα αξιόπιστο μπακ (Μάτι Κας από τη Νότιγχαμ Φόρεστ), πρόσθεσε ποιότητα στα εξτρέμ (Μπερτράντ Τραορέ από τη Λιόν) και βρήκε γκολ (Όλι Γουότκινς από την Μπρέντφορντ – 8 γκολ ήδη), δημιουργώντας μία επιτυχημένη συνταγή.

Όπως και να ολοκληρωθεί η σεζόν η Βίλα είναι ήδη καλύτερη από πέρσι και μέχρι το τέλος έχει την πολυτέλεια να ψάξει την υπέρβαση απαλλαγμένη από το άγχος. Όπλο που δεν διαθέτουν οι κλασάτες συγκάτοικοι στα ψηλά της Πρέμιερ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης