Μέσω της βαθμολογίας ως το σημείο της διακοπής, θα διατεθούν από την UEFA τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς (2020-21), στα πρωταθλήματα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν λόγω της πανδημίας. Αυτό αποφάσισε σήμερα (23/4) η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι θέσεις στο Champions League και στο Europa League θα απονεμηθούν αποκλειστικά με αγωνιστικά κριτήρια και όχι με άλλους τρόπους (π.χ. με το ευρωπαϊκό ranking των ομάδων ή με wild card).

Η UEFA επαναλαμβάνει ότι επιθυμία της είναι η κανονική ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων ή, σε περίπτωση που αυτή δεν καταστεί εφικτή, κυρίως λόγω πίεσης χρόνου, η ολοκλήρωσή τους με ένα νέο συντομευμένο format (π.χ. πλέι οφ). Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη επανέναρξη των αγώνων, είτε λόγω επίσημων εντολών (όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας), είτε επειδή κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συλλόγων σε οικονομικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία τέτοια περίπτωση, η UEFA αποσαφηνίζει ότι η δήλωση των ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης σεζόν από τις εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να γίνει με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης ή επανεξέτασης των δηλώσεων συμμετοχής.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων που θα επαναρχίσουν, η ομάδα εργασίας που έχουν συστήσει η UEFA, η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), οι ευρωπαϊκές λίγκες (EL) και η Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro Europe) εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων πριν την επανέναρξη των φετινών διασυλλογικών πρωταθλημάτων, που προσδιορίζεται για τις αρχές Αυγούστου, ή την παράλληλη διεξαγωγή τους. Όπως επισημαίνει η UEFA, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας όλων των εμπλεκομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης