Έπειτα από δύο διακοπές και μία αναβολή άρχισε σήμερα στο Β’ Τριμελές Εφετείο η δίκη της υπόθεσης των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, για την οποία κατηγορούνται 28 πρώην και νυν άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ αυτών και ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 και διεκόπη στις 14:50. Σήμερα κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, και το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας. Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι η κατάθεση του δεύτερου δεν ολοκληρώθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δεν έδωσε το παρών στο Εφετείο, εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του,

Στις 3 Φεβρουαρίου καταθέτουν Αλαφούζος και Μελισσανίδης

Τόσο ο Γιάννης Αλαφούζος όσο και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, οι οποίοι είχαν κληθεί σήμερα να καταθέσουν ως μάρτυρες, απουσίασαν από τη συνεδρίαση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος (ο οποίος ήταν και νούμερο 1 στη λίστα των μαρτύρων) ενημέρωσε πως επιστρέφει σήμερα  (30/01) από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό και θα δώσει κανονικά το «παρών» όποτε του ζητηθεί.

Από την πλευρά του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, όπως έγινε γνωστό, για επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούσε να παραστεί, αλλά θα βρίσκεται κανονικά στις άλλες συνεδριάσεις.

Όπως ειπώθηκε από την πρόεδρο, οι Αλαφούζος και Μελισσανίδης, μαζί με τον Τάκη Φύσσα θα καταθέσουν την προσεχή Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

Από την πρόεδρο του δικαστηρίου έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες των επόμενων έξι συνεδριάσεων, οι οποίες προγραμματίστηκαν για τις 3, 5, 7, 13, 19 και 27 Φεβρουαρίου.

Από τους 28 κατηγορούμενους το παρών έδωσαν οι Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύτζος, Μπριάκος, Δούρος, Ηλίας Σπάθας, ενώ από τους μάρτυρες στο Εφετείο βρέθηκαν οι Σοφοκλής Πιλάβιος, Καλαϊτζίδης, Βασσάρας, Γκαγκάτσης, Γεωργέας, Κωνσταντινέας, Τσιαμούρα, Παναγόπουλος.

Πιλάβιος: «Συμμαχίες στο ποδόσφαιρο υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν»

Από την έδρα στις 09:35 κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος αρχικά απάντησε σε ερωτήσεις της προέδρου Αριστέας Τσιαμαδιά.

Ο ίδιος τόνισε πως βρέθηκε στο Εφετείο για να μάθει πότε θα καταθέσει, αλλά η πρόεδρος της έδρας, κ. Αριστέα Τσαμαδιά, επέμενε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία με αυτόν.

«Θυμάμαι ότι υπήρχαν κάποια τηλεφωνήματα αλλά δεν θυμάμαι αν συνεδρίασε η ΚΕΔ στις 13-08 -2012 (σ.σ. για εκείνη τη συνεδρίαση είχαν γίνει οι καταγγελίες από τον Χρήστο Σάββα) για να βγάλει τους πίνακες. Το πρώτο μου μέλημα εμένα ήταν οι εκλογές που ακολουθούσαν. Ο κ. Κούγιας είχε έρθει εκείνο το καλοκαίρι και μου είχε πει ότι τον αδικεί η διαιτησία και εγώ θέλω να ανέβει η Καλλονή. Λέει πολλά που δεν ισχύουν, μου έλεγε ονόματα διαιτητών “αυτό μου αρέσει, αυτό δεν μου αρέσει”. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια ή και πριν το 2012 δεν γίνονταν αυτά τα πράγματα; Κάθε καλοκαίρι ο πρόεδρος και το ΔΣ κρίνεται στη γενική συνέλευση» ανέφερε.

»Το 2012 είχα παρατηρήσει μια δυσαρέσκεια στο πρόσωπό μου και στη γενική συνέλευση, ενώ ο οικονομικός απολογισμός είχε περάσει με 55-0, ο διοικητικός απολογισμός πέρασε με 32. Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που παίρνει 32 ψήφους πρέπει να φύγει. Εκεί είπα “τέλος, έκλεισα”. Το τι ψήφισαν, γιατί ψήφισαν δεν το ξέρω. Δεν ήθελα να μείνω άλλα τέσσερα χρόνια στην ΕΠΟ, ήθελα να πάω στην ΟΥΕΦΑ. Δεν έχω κανένα λόγο να φοβάμαι. Συμμαχίες στο ποδόσφαιρο υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θυμάμαι μια ατάκα του συγχωρεμένου του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, που είχε μπει σε ένα συμβούλιο και είχε πει “παιδιά, σήμερα τι συμμαχία έχουμε;”. Αναφέρομαι σε συμμαχίες παραγόντων».

Εισαγγελέας σε Πιλάβιο: «Όλο δεν θυμάστε»

Λακαφώσης (Εισαγγελέας έδρας): Είχε υποπέσει στην αντίληψη σας κάτι για τη λειτουργία της ΚΕΔ;

Πιλάβιος: Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε…

Λακαφώσης: Για τον καταρτισμό του πίνακα διαιτητών το καλοκαίρι του 2012…

Πιλάβιος: Μετά το Euro ήμουν έτοιμος να φύγω, δεν θυμάμαι

Λακαφώσης: Ήσασταν πρόεδρος της ΕΠΟ εκείνη την περίοδο και ακούω ότι δεν θυμάστε τίποτα από όλα αυτά.

Πιλάβιος: Αντιδράσεις υπήρχαν. Εμπιστοσύνη υπήρχε στη διαιτησία. Αν ένας διαιτητής δεν ήταν καλός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ο πρόεδρος της ΚΕΔ.

Λακαφώσης: Υπήρχαν περιπτώσεις που να είχατε δει μεροληπτικές στάσεις υπέρ διαιτητών;

Πιλάβιος: Μεροληπτικά, να είναι ένας διαιτητής χάλια τη μία αγωνιστική και να παίξει την επόμενη, όχι. Υπήρχε μια δυσκολία στην κατάρτιση των πινάκων. Δεν θυμάμαι την επιστολή Βασσάρα με τις καταγγελίες. Είμαι δικηγόρος από το 2000, έχω γραφείο με 4 άτομα στην Αθήνα, δεν διαπραγματεύτηκα τίποτα για να μη συνεχίσω στην ΕΠΟ. Η απάντησή μου είναι φυσικά αρνητική και κάθετα αρνητική. Τι δύναμη είχε ο Πιλάβιος το 2012, χωρίς κανέναν από πίσω, να πάω να βάλω υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Πιθανόν το 32 στη ΓΣ να διαμορφώθηκε για να εξαναγκαστώ να μη συνεχίσω στην ΕΠΟ».

Για συνομιλία Μαρινάκη – Θεοδωρίδη για το μέλλον του στην ΕΠΟ, μετά το 2012: «Δεν ξέρω, μπορεί να  μιλούσαν γενικά. Ο Θεοδωρίδης είναι φίλος μου».

Λακαφώσης: Γιατί εμπλέκεται το όνομά σας;

Πιλάβιος: Ο πρόεδρος είναι πάντα το εξιλαστήριο θύμα…

Εν συνεχεία ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

«Όλοι θέλουν κάποιον διαιτητή. Δεν έχω κάποιο στοιχείο για συμφωνία κάποιων σε ό,τι αφορά διαιτητές. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε έγγραφη διαμαρτυρία για τους πίνακες του 2012».

«Ο Σπάθας έπρεπε να είναι στους πίνακες, πολύ καλός διαιτητής. Είχαν κάποιες αντιρρήσεις, θυμάμαι τον ΠΑΟΚ σε έναν αγώνα με τον Άρη, με είχε πάρει τηλέφωνο και ο κύριος Ζαγοράκης και σε ένα παιχνίδι ΠΑΟ-ΑΕΚ που υπήρχαν αντιρρήσεις από τον πρόεδρο της ΑΕΚ. Αδίκως κατηγορείται για αυτά τα δύο ματς που δεν είναι στο βούλευμα. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν ύποπτα παιχνίδια της UEFA για τον Σπάθα μετά το 2012. Μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρχε οποιαδήποτε ανάμειξη του Σπάθα σε χειραγώγηση αγώνων» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πιλάβιος.

Χρήστος Σάββας: «Ο Μαρινάκης ήθελε να εκφράσει τα παράπονά του για τον Πιλάβιο»

Η δίκη διεκόπη μέχρι τις 13:00 και εν συνεχεία άρχισε να καταθέτει το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας.

Μιλώντας για τον καταρτισμό των πινάκων διαιτητών της Σούπερ Λιγκ το καλοκαίρι του 2012, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο Βασσάρας με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι δεν συμμετείχε στον καταρτισμό των πινάκων και μάλιστα τις επόμενες ημέρες έστειλε και επιστολή. Τα παιδιά που μπήκαν στους πίνακες δεν τα γνωρίζω. Μπήκαν έπειτα από πιέσεις των Ενώσεων, όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων ήθελαν να βάλουν διαιτητές για το πρεστίζ των Ενώσεών τους μόνο».

Στη διάρκεια της κατάθεσής του ο Χρήστος Σάββας ρωτήθηκε για τη συνάντηση με τον Μαρινάκη και μέλη της ΕΠΟ, τον Δεκέμβριο του 2011, τονίζοντας: «Ο Μαρινάκης ήθελε να εκφράσει τα παράπονά του για τον Πιλάβιο. Σε εκείνο το γεύμα με τον Σαρρή και τον Μαρινάκη, με κάλεσε ο Σαρρής, δεν ήξερα ποιος θα είναι. Έχει ξαναγίνει να με καλέσει πρόεδρος σε γεύμα. Εκείνη την ώρα έδινε τηλεοπτική συνέντευξη ο Πιλάβιος και εγώ πήγαινα σε διπλανή αίθουσα και την παρακολουθούσα. Στη συνάντηση ήταν ο Προύντζος, ο Σαρρής, ο Κουρίδης. Η συνάντηση δεν ήταν θεσμική. Τότε ο Μαρινάκης ήταν α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, θεώρησα ότι η συνάντηση θα ήταν θεσμική. Ο Μαρινάκης εξέφρασε τα παράπονά του και έγινε μια κουβέντα αν μπορεί να αντικατασταθεί ο Πιλάβιος. Εγώ επέμενα ότι η συνάντηση ήταν άκαιρη, μόνο αν πιέζαμε τον Πιλάβιο να παραιτηθεί. Δεν μπορούσαμε να αντικατασταθεί. Είπε απλώς τα παράπονα του για τον Πιλάβιο».

Οι διαιτητές στο σύνολό τους είναι τα θύματα του ποδοσφαίρου, πάντα, και σήμερα και γενικά.

Λακαφώσης: Πείτε παραδείγματα.

Σάββας: Πίσω από κάποιο διαιτητή κάποιοι κάνουν παιχνίδι, γενικά οι παράγοντες.

Λακαφώσης: Πείτε ονόματα.

Σάββας: Δεν μπορώ να πω ονόματα.

Λακαφώσης: Φοβάστε τίποτα;

Σάββας: Δεν φοβάμαι τίποτα. Γνωρίζω περιστατικά. Οι τακτικές που ακολουθούνται έφεραν το ποδόσφαιρο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Παράνομες τακτικές. Οι πίνακες το 2012 έγιναν από δύο ονόματα, ενώ έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον από τρία. Κατά την άποψη μου, υπήρχε η δυνατότητα να μην αλλάξουν οι πίνακες.

Λακαφώσης: Αυτή η ήπια στάση σας σήμερα πού οφείλεται;

«Ο Σαρρής έβαλε διαιτητές στον πίνακα για να πάρει τις εκλογές»

Σάββας: Δεν πήρα τίποτα πίσω από αυτά που έχω πει. Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο των δύο καταθέσεων μου. Ο Σαρρής μού είπε ότι υπάρχει ανάγκη να βγουν οι πίνακες. Ο Βασσάρας, που διαφώνησε, αποπέμφθηκε. Στον πίνακα τότε μπήκαν 8-9 νέοι διαιτητές. Ο Σαρρής έβαλε διαιτητές στους πίνακες για να πάρει ψήφους στις εκλογές της ΕΠΟ. Τα ίδια έχω κάνει κι εγώ.

Λακαφώσης: Εκβιάσατε κι εσείς;

Σάββας: Με τον τρόπο μου, ναι.  

Λακαφώσης: Πείτε μου 2-3 Ενώσεις που στην εκλογή Σαρρή κινήθηκαν έτσι.

Σάββας: Δεν θυμάμαι. Υπάρχουν δύο διαιτητές που δεν αξιολογήθηκαν επειδή οι Ενώσεις τους ήταν στην αντίπαλη πλευρά. 

Λακαφώσης: Τώρα θεωρείτε ότι σωστά παραιτηθήκατε;

Σάββας: Θα το έκανα και νωρίτερα.

Ο δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλης Δημακόπουλος, τότε τον ρώτησε για τις αλλαγές στον πίνακα εκείνο το καλοκαίρι και ο Χρήστος Σάββας απάντησε: «Η αναγκαιότητα προσθήκης διαιτητών υπήρχε, αλλά εγώ πρότεινα να γίνουν μετά τις εκλογές της ΕΠΟ».

Σάββας: Εγώ δεν ήμουν με τον Σαρρή, δεν μου έστελναν λεφτά στην Ένωση, να μην πω καμία βαριά έκφραση, δεν μου έβαζαν διαιτητές. Ο Σπάθας ήταν ένας πολύ καλός διαιτητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14:50 η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη Δευτέρα, με την κατάθεση του Χρήστου Σάββα να μην ολοκληρώνεται λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος

Ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης

Ο Κύρος Βασσάρας

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος

Ο Νίκος Γεωργέας

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η πρόεδρος του δικαστηρίου Καλλιόπη Xoνδρού έκανε δήλωση αποχής, η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο συμβούλιο, με αποτέλεσμα να ανεβεί στην έδρα η πρώτη αναπληρωματική δικαστής Αριστέα Τσαμαδιά, η οποία είχε δώσει αναβολή για σήμερα, προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας.

Οι 28 κατηγορούμενοι είναι:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)

Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)

Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)

Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)

Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)

Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)

Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)

Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)

Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)

Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)

Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)

Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)

Με πληροφορίες από sdna.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης