Με ένα δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου Αθλητισμού (κι ενώ αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών) λύθηκε τελικά ο «γόρδιος δεσμός» του προσδιορισμού των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Ένα θέμα που δημιουργήθηκε αιφνιδιαστικά, καθώς η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 δημιούργησε επί της ουσίας ένα νομικό κενό: ο αθλητικός νόμος προβλέπει εκλογές στο τέλος του Ολυμπιακού κύκλου (άρα το φθινόπωρο του 2021), αλλά διοικήσεις τετραετούς θητείας (η οποία ολοκληρώνεται το 2020).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο οι αρχαιρεσίες, που για αρκετές ομοσπονδίες θα έχουν ιστορική σημασία, αφού ο νόμος Αυγενάκη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο δεν επιτρέπει την επανεκλογή μιας σειράς ιστορικών παραγόντων.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη (γι’ αυτό και καθυστέρησε άλλωστε) και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά υπήρξαν δύο παράμετροι που βάρυναν καθοριστικά: πρώτον, αν οι εκλογές αναβάλλονταν για το 2021, οι νέες διοικήσεις θα είχαν μπροστά τους μόλις τρία χρόνια θητείας (αφού οι επόμενες εκλογές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνουν το 2024, μετά τους Ολυμπιακούς του Παρισιού).

Δεύτερον, ενδεχόμενη αναβολή μπορεί να αποδειχθεί άνευ αντικειμένου, αφού κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να πει με βεβαιότητα αν οι Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν όντως την επόμενη χρονιά ή θα ματαιωθούν εντελώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα και θα ορίζει τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο του 2020 θα συμπεριληφθεί και η ΕΠΟ. Η αρχική πρόθεση για επίσπευση των αρχαιρεσιών στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την έναρξη της νέας σεζόν, κατέστη επί της ουσίας ανέφικτη λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αναμένει ακόμη από την UEFA την ολιστική μελέτη που έχει προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, μετά από τη συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν, στην οποία αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη και για το εκλογικό σύστημα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο, το προπαρασκευαστικό στάδιο της εγγραφής του συνόλου των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων», θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης