Άρθρο-φωτιά της «Mirror» για τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Άρθρο-φωτιά της «Mirror» για τον Βαγγέλη Μαρινάκη
Η διαφαινόμενη απόκτηση των μετοχών της Νότιγχαμ Φόρεστ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο απασχολούν εκ νέου τον βρετανικό Τύπο.

Μετά το άρθρο-φωτιά της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για την εμπλοκή του προέδρου του Ολυμπιακού στη Νότιγχαμ, σε δημοσίευμά της η «Mirror» κάνει μια πλήρη καταγραφή των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Mirror»:

Ο επόμενος ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ είναι ελεύθερος με εγγύηση μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την εμπλοκή του σε υπόθεση στημένων αγώνων και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν για αυτό οι οπαδοί της Φόρεστ ή η Football League.

Η «Daily Mirror» αποκάλυψε τον Μάιο ότι ο ιδιοκτήτης της Φόρεστ, Φαουάζ Αλ-Χασάου, βρίσκεται σε επαφές για την πώληση των δις πρωταθλητών Ευρώπης στον Έλληνα εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Μαρινάκης είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του μόνιμου πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακού, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι τον 18ο τίτλο του τα τελευταία 20 χρόνια, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε της σεζόν.

Όμως, αυτή η επιτυχία έχει αλλοιωθεί από την ποινική έρευνα βάσει της οποίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται ως ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης η οποία είναι γνωστή ως «το σύστημα» και η οποία φέρεται να έχει καταστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Ο Φαουάζ Αλ-Χασάου 

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Τον Ιούνιο του 2015, ο Μαρινάκης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ μετά τις πέντε κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Αυτές είναι:

- σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
- απάτη
- απόπειρα εκβιασμού
- δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων
- ηθική αυτουργία για έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

Ο Μαρινάκης ήταν ένας από τους δεκάδες ποδοσφαιρικούς παράγοντες που βρίσκονται υπό έρευνα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ιδιοκτήτες συλλόγων και διαιτητές.

Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία και ισχυρίζεται ότι ο εισαγγελέας που απήγγειλε τις συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του είναι «γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού». Πρόσφατα κατέθεσε το ενδέκατο κατά σειρά αίτημα εξαίρεσής του και ήδη τα προηγούμενα δέκα έχουν αποτύχει.

Ωστόσο, ασχέτως του ποια θα είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου, υπάρχει το ενδεχόμενο η Football League να μην μπορεί να κάνει κάτι για να μπλοκάρει την εξαγορά της Φόρεστ.

Η καθιερωμένη διαδικασία ελέγχου της Football League για υποψήφιους ιδιοκτήτες συλλόγων αποκλείει αυτούς που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα από δικαστήριο στην Αγγλία ή την Ουαλία για υποθέσεις διαφθοράς και απάτης. Επίσης, ο συγκεκριμένος κανονισμός επεκτείνεται και διεθνώς για όσους έχουν καταδικαστεί και οι ποινές τους ξεπερνούν τους 12 μήνες φυλάκιση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για όσους βρίσκονται ελεύθεροι με εγγύηση, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως αυτές του Μαρινάκη, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν έχουν καταδικαστεί.

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, γιατί παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη η τελική κρίση στην υπόθεση εναντίον του Μαρινάκη, το χάος κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων συχνά εξεγείρονται και προκαλούν επεισόδια έπειτα από διαιτητικές αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού. Παράλληλα με τις κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη και των υπόλοιπων υπόπτων, η UEFA έχει στείλει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μια λεπτομερή έκθεση για πάνω από 30 ύποπτους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Παρ' όλ' αυτά, η Επιτροπή Ηθικής της ΕΠΟ έχει αρνηθεί να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνες για το θέμα.

Τη στιγμή που ο Μαρινάκης αρνείται τα πάντα, η επιχείρηση που προσφέρει τα προς το ζην ενός ανθρώπου έχει ήδη καταστραφεί. Πρόκειται για τον πρώην διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, ο οποίος διηγείται το πως οδηγήθηκε εκτός ποδοσφαίρου. Ήταν γνωστός ως ο «Τρελός Λύκος», όταν ήταν ένας από τους καλύτερους διαιτητές της Super League και έφτασε να γίνει διεθνής λίγο μετά τα 30 του.

Τότε ήταν που πήγαν όλα στραβά.

Του αποδόθηκε η υπαιτιότητα για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το 2012, ενώ ο ίδιος λέει ότι τον είχαν προσεγγίσει με σκοπό να του υποδείξουν ποιο θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα.

«Είπα “είμαι ο λάθος άνθρωπος γι' αυτήν τη δουλειά”» είπε ο Κωνσταντινέας. «Τους είπα ότι ο καλύτερος και ο πιο τυχερός θα νικήσει. Κατάλαβα τότε ότι κάτι πηγαίνει άσχημα στην ελληνική ομοσπονδία. Αλλά ήξερα επίσης ότι είχα παγιδευτεί. Έπρεπε... ή θα τελείωνε η καριέρα μου» πρόσθεσε.

Αλλά ο Κωνσταντινέας -ο οποίος δούλευε επίσης ως αρτοποιός- αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές.

Είπε: «Μετά το παιχνίδι όταν πήγα στο ξενοδοχείο δέχθηκα απειλές. “Τελείωσες, είσαι αυτό, είσαι το άλλο, αυτό είναι το τέλος σου”. Μία βόμβα τοποθετήθηκε στον φούρνο μου και εξερράγη στη μέση της νύχτας. Η επιχείρησή μου καταστράφηκε -10 αμάξια υπέστησαν ζημιές έξω από το κατάστημα. Ήταν εφιαλτικό. Αυτό δεν είχε συμβεί ξανά στην πόλη μου. Ακόμα και ο επιθεωρητής της αστυνομίας ήταν σοκαρισμένος. Η βόμβα εξερράγη στη 01.20 και εγώ είχα προγραμματίσει να πάω στη δουλειά στις 03.00, κάτι που είναι συνηθισμένο για έναν αρτοποιό. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος».

Ο Μαρινάκης, ο οποίος στην παρούσα φάση παραμένει ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης, είναι αυτός που κατηγορείται ότι διέταξε τη βομβιστική επίθεση ως «επικεφαλής του συστήματος».Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ασχολούνται ακόμα με το παιχνίδι και νιώθουν να συνθλίβονται από το βάρος της διαφαινόμενης διαφθοράς. Ο Γιάννης Αλαφούχος είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στην Ελλάδα.

Αυτός είπε: «Το σύστημα ελέγχει και αποφασίζει ποιες ομάδες θα ανέβουν και ποιες θα πέσουν κατηγορία, πειθαρχικές αποφάσεις, ποιος θα τιμωρηθεί, ποιος θα προσαχθεί στις ποδοσφαιρικές αρχές, ποιος διαιτητής θα κληθεί να διευθύνει ένα ματς. Όλα αυτά γίνονται για οικονομικό κέρδος, για ποδοσφαιρική επιτυχία ή για να υποβιβαστεί ένας σύλλογος, ώστε μία φιλική ομάδα να ανέβει κατηγορία. Στήνουν παιχνίδι για να υποβιβάσουν συγκεκριμένες ομάδες και να σώσουν άλλες, καθώς και για στοιχηματικούς σκοπούς. Επιπροσθέτως σε αυτό είναι τα χρήματα που δίνονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, που είναι το καρότο για να κάνει τις μικρότερες ομάδες να συμμετάσχουν σε αυτό το καρτέλ. Κάπως έτσι ανταλλάζουν παίκτες μεταξύ τους, με τη μορφή του δανεισμού».

Ο Ευάγγελος Ασλανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κυπελλούχου Ελλάδας για το 2016 ΑΕΚ, συμφωνεί. Είπε: «Το σύστημα θέλει ακόμα και πριν από την έναρξη κάθε παιχνιδιού να ξέρεις τι θα συμβεί στην τελευταία πράξη -ξεδιάντροπα και χωρίς καμία προφύλαξη».

Ο Λόρι Σάντσες διηγήθηκε στο BBC για την εποχή που πέρασε ως προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14. Ο ήρωας του κυπέλλου για τη Γουίμπλεντον είπε: «Κάθε συζήτηση γύρω από το τραπέζι που τρώγαμε δείπνο και η οποία αφορούσε στο ποδόσφαιρο κατέληγε λέγοντας πως ''ο ένας παίκτης έστησε αυτό το παιχνίδι ή ο άλλος παίκτης έστησε το άλλο''. Ομάδες είχαν ξαφνικά απίστευτα σερί αποτελεσμάτων παράταιρα με τις ικανότητές τους και πολύ πιο ακραία από ό,τι ένας προπονητής θα μπορούσε να τις βοηθήσει».

Δύο ποινικές έρευνες είδαν πάνω από 100 άτομα -διαιτητές, αρμόδιους πειθαρχικών οργάνων, την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ιδιοκτήτες ομάδων και παράγοντες- να κατηγορούνται. Ένας από τους πιο εξέχοντες ήταν ο Μαρινάκης.

Αυτός αρνείται τις κατηγορίες.

Η Football League και η επίσημη Νότιγχαμ Φόρεστ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.Τζιάνι Ινφαντίνο 

 Ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει φίλους σε εξέχουσες θέσεις
.

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού -τον οποίο ο Μαρινάκης έχει στην κατοχή του- ονόματι Σάββας Θεοδωρίδης είναι ο πατέρας του νυν γενικού γραμματέα της UEFA, Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Ως παλιός διευθυντής των διεθνών σχέσεων της UEFA, ο Θεοδωρίδης είναι γνωστός στους ποδοσφαιρικούς διαδρόμους ως άνθρωπος με μεγάλη επιρροή. Ήταν καθοριστικός στην εκλογή του Μισέλ Πλατινί στην προεδρία της UEFA, αλλά και σε αυτήν του παλιού του αφεντικού, Τζιάνι Ινφαντίνο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ κατήγγειλαν τον Ολυμπιακό τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να μην αγωνιστεί στο Champions League.

Ο Ινφαντίνο είπε: «Όταν -ως γενικός γραμματέας της UEFA- πήρα την υπόθεση του Ολυμπιακού, την παρέπεμψα στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο ηθικής. Κοίταξαν το ζήτημα και αποφάσισαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία, επομένως αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του Ολυμπιακού. Στην Ελλάδα υπάρχει μία έρευνα σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του κλαμπ. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει ούτε καταδίκη, ούτε απόφαση, ούτε κάτι αρκετό».

Αντίθετα με το τεστ που πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη ομάδων της Football League, μία καταδίκη δεν είναι απαραίτητη στην UEFA για να τιμωρήσει ομάδες από το Champions League, σύμφωνα με τους νόμους της.

Οι κανονισμοί της υποστηρίζουν ότι αν η εκτελεστική επιτροπή της UEFA καταλήξει ότι «ένα κλαμπ με την πρόθεσή του έχει αναμειχθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σκοπό στον προκαθορισμό ή την επιρροή του σκορ ενός ματς, η UEFA θα το καταστήσει μη ικανό ώστε να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016, 12:01