Tα νέα του μεταγραφικά αποκτήματα παρουσίασε τη Δευτέρα στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός. με τον Νίκο Νταμπίζα κατά την παρουσίαση των Μπούρμπου, Μπούι, Στιλ και Μπερίσα να ζητεί πίστωση χρόνου, προκειμένου οι νεοφερμένοι παίκτες στην ομάδα να δείξουν την αξία τους.

Παράλληλα ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ανέλυσε το σκεπτικό με το οποίο έγιναν οι κινήσεις της ομάδας για την ενίσχυσή της, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απόκτησης του Μεντί Αμπέντ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις της Νιούκαστλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πορευόμαστε από πέρυσι με συγκεκριμένα κριτήρια, αγωνιστικά, οικονομικά και με ποδοσφαιρικές αρχές. Περιμένουμε και από τους νέους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις φιλοδοξίες, τόσο της ομάδας μας, όσο και τις δικές τους» είπε αρχικά ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε τροχιά ανανέωσης συμβολαίων και επιβράβευσης παικτών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ζήτημα με τις περιπτώσεις των Νάνο και Καρέλη.

«Με γνώμονα τις ανάγκες της ομάδας, με κριτήρια που έχουμε από την αρχή του πλάνου μας για τη νέα κατάσταση από πέρυσι, κινηθήκαμε στο μεταγραφικό παζάρι για την ενίσχυση του ρόστερ. Ίσως και ο Σίλντενφελντ θα μπορούσε να ήταν εδώ σήμερα με την ανανέωση του δανεισμού του. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και ίσως ήταν και λίγο απολογητικοί γιατί ενδεχομένως να έχουν εισπράξει κλίμα αμφισβήτησης. Αυτό βίωσα εγώ. Οι μεταγραφές γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια» σχολίασε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

Για τις περιπτώσεις που είτε δεν ευδοκίμησαν, είτε άργησαν στα μεταγραφικά:
«Δεν ήταν οικονομικός ο λόγος για τον οποίο χάλασε η μεταγραφή του Αλφάρο. Ήταν απόφαση που πάρθηκε με βάση τη λογική. Είναι θεμιτό να κάνετε κρίσεις, όμως να υπάρχει αλήθεια. Πρόκειται για ξεκάθαρο θέμα. Προέκυψε εμπόδιο και κινηθήκαμε με βάση την ποδοσφαιρική λογική στην περίπτωσή του. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Ήταν καλή περίπτωση του Αλφάρο για την επίθεση, μπορούσε να παίξει και σε περισσότερες θέσεις, όμως δεν έγινε. Βάλαμε κάτω τα πράγματα, εξετάσαμε τα δεδομένα με όσο πιο καθαρό μυαλό γίνεται και αποφασίσαμε να μην κινηθούμε σε απόκτηση με τα χαρακτηριστικά του Αλφάρο. Θεωρήσαμε ότι η θέση μπορεί να καλυφθεί με βάση την εικόνα που είχαμε από το ρόστερ εκείνη την περίοδο και ακολουθήσαμε το πλάνο μας. Υπήρχαν περιπτώσεις που εξετάστηκαν μετά από αυτόν. Δεν υπάρχει σύγχυση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μαζί με τον προπονητή, έχουμε κάνει μεταγραφές αλλά και έχουμε διαφωνήσει. Η απόφαση που λαμβάνουμε όμως, είναι συλλογική. Μέσα από τον διάλογο και τη διαφωνία προχωράμε και στηρίζουμε τις επιλογές μας. Το αποτέλεσμα θα δείξει… Στη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι σωστό να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο καθένας έχει την άποψή του.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός γίνεται στην αρχή. Είδαμε κάποια πράγματα με την έναρξη της σεζόν. Προοπτικής και βελτίωσης. Δεν ακυρώνει αυτό τη μεταγραφή του Αλφάρο. Υπήρξε εισήγηση για τη συγκεκριμένη θέση. Πήραμε μια απόφαση ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους. Είμαστε ευέλικτοι και όχι δογματικοί σε τέτοια θέματα. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να ξενίσουν. Να υπάρξει διαφορετική άποψη. Όλα είναι θεμιτά, όμως εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από την αρχή. Αξιολογήσαμε το ρόστερ και δείξαμε εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ. Αν θα δικαιωθούμε ή όχι θα το δείξει η πορεία της ομάδας. Οι βασικοί πυλώνες του πλάνου μας ήταν συγκεκριμένοι. Κινηθήκαμε για το κάτι καλύτερο όμως δεν έγινε. Είμαστε ομάδα όμως που μπορούσε να πορευτεί χωρίς μεγάλες προσθαφαιρέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίπτωση του Αμπέντ είχε ρίσκο γιατί ανήκε αλλού. Με την εικόνα που είχαν οι Αμπέντ και Σίλντενφελντ, εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα. Η περίπτωση του Γκόρντον είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, Δικαιωθήκαμε με τον Γκόρντον και για την επιλογή του. Δυστυχώς όταν δεν είναι το παιχνίδι στα χέρια σου, οι πιθανότητες να στραβώσει κάτι υπάρχουν, όπως έγινε με τον Αμπέντ. Ήταν η καλύτερη προοπτική. Δεν πέτυχε και είναι μέρος του παιχνιδιού. Και πέρυσι υπήρχε η άποψη ότι καθυστερήσαμε σε κάποιες μεταγραφές, όμως έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια που συνήθως καθυστερούν μια μεταγραφή. Είναι συγκεκριμένοι οι δρόμοι που μπορούμε να βαδίζουμε. Θέλουμε να έχουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο σύντομα, αλλά δεν γίνεται έτσι. Παίζεται παιχνίδι διαπραγματεύσεων. Θεωρώ ότι δεν είχαμε να κάνουμε πολλά πράγματα φέτος. Χτίσαμε την ομάδα πέρυσι και φέτος κάναμε διορθωτικές κινήσεις. Αν υπάρχει εντύπωση πως υπήρξε καθυστέρηση, είναι στην κρίση του καθενός. Κινούμαστε με γνώμονα συγκεκριμένες προοπτικές και δρόμους».

Για τον Μπερίσα: «Είναι περίπτωση προοπτικής που ξεκίνησε η ιστορία πριν τον τραυματισμό του Μπεργκ. Αυτή τη στιγμή, εμείς ψάχνουμε επιθετικό για το μέλλον γιατί κοιτάμε μπροστά. Στις ακαδημίες μας υπάρχει προοπτική σε όλες τις μεσοαμυντικές θέσεις. Δεν παράγουμε το δύσκολο σαν χώρα. Προσπαθούμε για την προοπτική επιθετικού για το μέλλον και ο Μπερίσα είναι τέτοια περίπτωση. Θα δείξει μέσα στο γήπεδο αν θα δικαιωθούμε».

Για τις προσδοκίες που είχε ο κόσμος στο μεταγραφικό θέμα: «Και πέρυσι υπήρξε αμφισβήτηση ως προς τα ονόματα. Ήταν εκτός προσκηνίου αυτοί που φέραμε. Ναι μεν είχαν το όνομα και το βιογραφικό, αλλά δεν πετούσαμε και τη σκούφια μας ότι φέραμε παικταράδες. Η αμφισβήτηση και η διαφορετική άποψη είναι μέρος του παιχνιδιού. Η ποδοσφαιρική λογική επιτρέπει επιφύλαξη και βλέπουμε… Ο Μπούρμπος ήταν συνειδητή επιλογή για εμάς. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ελληνικό στοιχείο, όμως, θεωρούμε ότι ο Χρήστος έχει κάτι που έχουμε δει. Δεν είναι ότι όποιος μιλάει ελληνικά θα έρθει εδώ. Θεωρούμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει και όπως όλοι, θα κριθεί στο τέλος της χρονιάς και αυτός. Δεν είναι σωστό να βγαίνουν τόσο πρώιμα συμπεράσματα. Το θέμα μας είναι η διάρκεια. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ήταν επιτυχημένες ή όχι οι κινήσεις.

Εμείς στην ομάδα περιμένουμε βελτίωση. Πέρυσι βάλαμε τα θεμέλια και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να υπολογίζουμε τα οικονομικά κριτήρια και αυτά της στελέχωσης του ρόστερ. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που δεν έχουν αλλάξει. Τα προβλήματα παραμένουν, όμως οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Πορευόμαστε με συγκεκριμένα κριτήρια. Θα ήταν εύκολο να μπούμε σε διαδικασία διαφορετικών μεγεθών στα οικονομικά, αλλά δεν θα το κάνουμε. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθούμε για τις επιλογές. Δεν θα γίνει καμία κατάχρηση. Αν αποτύχει κάποια μεταγραφή, το οικονομικό δεν θα αποτύχει. Είμαστε εδώ για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Προσπαθούμε να επενδύσουμε και στις καλύτερες συνθήκες. Ο σύλλογος βελτιώνεται. Έχουμε κι εμείς αυξημένες απαιτήσεις από τους παίκτες μας και τους παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για να βελτιωθούν. Είναι φιλότιμα παιδιά και αντιλαμβάνονται την πίεση. Έχουν την εμπιστοσύνη μας να δείξουν ότι είναι ικανοί και αντάξιοι των προσδοκιών που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει».

Για τον Αμπέντ: «Είναι ανοιχτή η προοπτική για τον Ιανουάριο αλλά και πάλι δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε το οτιδήποτε, όμως είναι ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι τον θέλουμε και ξέρουμε ότι θα βοηθήσει. Είναι τεσταρισμένη λύση. Μπορεί να δοθεί μια διορία, όμως σε κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο να χαλάσει. Τα μεγέθη συγκριτικά με τη Νιούκαστλ είναι πολύ διαφορετικές. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα».

Για το αν τα μεταγραφικά επηρέασαν το ξεκίνημα της ομάδας τη φετινή σεζόν: «Δεν έχει να κάνει με τη στελέχωση εντεκαδάτων παικτών στα ματς με τη Σταντάρ. Ήταν η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο και ήταν η ομάδα που έκανε την καλή πορεία στον περσινό δεύτερο γύρο. Δεν θεωρώ ότι ήταν η αιτία του αποκλεισμού το γεγονός πως δεν είχαν γίνει μεταγραφές. Μπορεί να είχαμε πάρει παίκτες και πάλι να μην περνούσαμε. Το κριτήριό μας ήταν η εμφάνιση στα δύο ματς με τη Σταντάρ. Η ομάδα συνολικά ήταν πολύ καλύτερη του αντιπάλου. Είχε τελικές προσπάθειες, δέχθηκε ένα εξαιρετικό γκολ στη ρεβάνς. Ήταν οικονομικό πλήγμα σε σχέση με τα μεταγραφικά, όμως είχαμε ανταγωνιστική εικόνα. Έπρεπε να προκριθεί ο Παναθηναϊκός. Στηριζόμαστε σε ομαδική λειτουργία και πλάνο. Δεν περιμένουμε από κάποιον να μπει στο γήπεδο και να κάνει θαύματα. Ακόμα δεν έχουμε κριτήριο αξιολόγησης στα μέχρι στιγμής ματς. Σε βάθος χρόνου θα μπορούμε να πούμε αν μείναμε ικανοποιημένοι από τις μεταγραφές».

Για τους νέους παίκτες ατομικά: «Ο Χρήστος ταλαιπωρήθηκε και με την προσφυγή του και έπρεπε να κάνει διαφορετικές προπονήσεις. Είχε ένα κενό και ο βαθμός ετοιμότητάς του ήταν μείον.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι ιδιαίτερη. Ο Λουκ είχε γεμάτες χρονιές στην Αγγλία. Η θέση του τερματοφύλακα έχει να κάνει με πολύ λεπτές ισορροπίες και στον Παναθηναϊκό έχουμε την τύχη να έχουμε… τσουνάμι τερματοφυλάκων. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα έχουμε την προοπτική. Θα μπορούσαμε να έχουμε κινηθεί για τερματοφύλακα διαφορετικού βεληνεκούς. Ο Κοτσόλης ήταν αξιοπρεπέστατος και αξιόπιστος πέρυσι και θελήσαμε να πλαισιώσουμε την τριάδα των γκολκίπερ με τον Κωνσταντίνο Κότσαρη. Να υπάρχει προοπτική. Έρχονται κι άλλοι τερματοφύλακες.

Ο Μπούι μπορεί να οργανώσει και να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά δεν είναι Αμπέντ. Έχει προοπτική και θα φανεί και με αυτή την περίπτωση αν μπορεί να βοηθήσει και να εξελιχθεί και ο ίδιος».

Για τις πηγές εσόδων του συλλόγου: «Το κύριο μέρος εσόδων είναι να φαίνεται ένας σύλλογος ανταγωνιστικός. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή εσόδων από άλλο κομμάτι στην ποδοσφαιρική λογική που έχω εγώ. Σε άλλα θέματα δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω, όμως, πάνω απ’ όλα είναι ο ανταγωνισμός και μια ομάδα να βγάζει υγεία και να σε πείθει. Το κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι ένα κομμάτι που μπορεί να σου αποφέρει οφέλη, όμως, αυτά είναι η κύρια πηγή εσόδων. Να μπορεί να φέρεις έσοδα από πωλήσεις παικτών κι έπειτα από εισιτήρια. Είναι ευαίσθητο το κομμάτι των εισιτηρίων κι αν ο κόσμος πληρώνει το εισιτήριο».

Για το ρίσκο με τον Μπαϊράμι: «Ο Εμίρ είχε πάει σε κέντρο αποκατάστασης όπου δούλευε πέντε ώρες τη μέρα και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Δουλεύει πολύ σκληρά, σε υψηλούς ρυθμούς, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ευελπιστούμε η προσπάθεια που καταβάλλει να έχει αντίκρισμα. Θα ήταν εύκολο για εμάς πέρυσι να μπαίναμε σε διαδικασία αποχώρησής του έπειτα από την πολύ μικρή του παρουσία, όμως έχουμε μια ποδοσφαιρική αρχή που τη στηρίζουμε μέχρι τέλους. Υπάρχει η άποψη ότι μετά από 2-3 κακά αποτελέσματα κακώς δεν πήραμε παίκτες και μετά από 2-3 καλά ματς, γίνεται αποδεκτό το ρίσκο».

Για το ενδεχόμενο παραμονής του Σίλντενφελντ και μετά το καλοκαίρι:
«Υπάρχουν συμβόλαια που λήγουν και τους επόμενους μήνες θα ασχοληθούμε. Ο σύλλογος βρίσκεται σε μια διαδικασία ανανέωσης συμβολαίων σε παίκτες που δεν είναι άμεση ανάγκη. Να γίνουν αναπροσαρμογές σε συγκεκριμένο αριθμό παικτών που δικαιούνται κάτι καλύτερο έπειτα από την περσινή τους απόδοση και αυτή είναι μια έμμεση απάντηση στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μεταγραφές. Κινούμαστε βάσει πλάνου. Προτεραιότητα η αναπροσαρμογή χαμηλόμισθων παικτών και ανανέωση συμβολαίων με μεγαλύτερη διάρκεια. Βλέπουμε ότι τα παιδιά γουστάρουν την ομάδα, το ίδιο συμβαίνει και με τον Μπεργκ και θέλουμε όταν έρθει μια πρόταση γι’ αυτά τα παιδιά, να το σκεφτούν πολύ καλά προτού πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Να σκεφτούν τον σύλλογό μας, τον κόσμο και το δικό τους καλό. Προσπαθούμε να χτίσουμε με συγκεκριμένες μεταγραφές, με μικρό αριθμό. Όσο λιγότερες, τόσο το καλύτερο και πιο ασφαλώς θα είναι ο δρόμος. Αυτή είναι η ποδοσφαιρική άποψη που έχουμε. Δεν είναι δικαιολογία. Με τον Σίλντενφελντ δεν έχουμε κάνει κουβέντα για την παραμονή του».

Για τις «ανάγκες» που μπορεί να γεννήθηκαν φέτος: «Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει πολλά οπτικά πεδία. Η ομάδα δημιουργεί. Το να φέρεις έναν μεσοεπιθετικό που θα μπει στο κομμάτι της δημιουργίας, αναιρείται γιατί η ομάδα δημιουργεί. Ο Παναθηναϊκός είναι βασισμένος σε άριστες ποδοσφαιρικές αρχές. Σίγουρα φέτος θα μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Το γεγονός ότι ήρθε ο τραυματισμός του Μπεργκ δεν βοηθάει, παρ’ όλα αυτά, η ομάδα πάλι δημιουργεί φάσεις. Έχει προϋποθέσεις για να τελειώσει τα ματς. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας και όχι δημιουργίας. Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγαλύτερος φέτος. Θέλουμε πλουραρισμό στο κομμάτι της ανάπτυξης, διαφορετικές ανάπτυξης του παιχνιδιού μας. Δεν υστερούμε σε δημιουργία. Η υπερβολική τάση να σκοράρουμε και να παίρνουμε προβάδισμα, να προκαλεί ανισορροπία. Δεν είμαστε ομάδα που περιμένει από έναν ποδοσφαιριστή να κάνει τα πάντα. Οι δυσκολίες είναι μέρος του παιχνιδιού και οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα στο οικονομικό ταβάνι. Στον μεταγραφικό σχεδιασμό έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια. Παίζουν πολλά ρόλο. Το τελικό τεστ είναι στο επιθετικό κομμάτι. Εκεί πρέπει να δοθούν λύσεις».

Για την κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη που έχουμε στον σύλλογο. Με την έλευση του Χιου Ντάλας, πρέπει να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η κατεύθυνσή του. Είναι ξεκάθαρη η άποψή μας. Θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και να έχουμε ρυθμό. Θα είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο λιγότερα φάουλ, τόσο το καλύτερο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Όσο λιγότερο εμπλέκεται ένας διαιτητής μέσα στο ματς, τόσο λιγότερη επιρροή έχει. Δεν στεκόμαστε σε μεμονωμένες φάσεις. Είναι μέρος του παιχνιδιού και θα υπάρχουν πάντα. Εμείς θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Επειδή έγινε ένας συγκεκριμένος θόρυβος για το ματς με τον Πλατανιά, μην πάμε στο άλλο άκρο με το ένα φάουλ που πήραμε. Και στην Πρέμιερ λίγα φάουλ σφυρίζονται, αλλά ένα φάουλ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Μην πάμε στην άλλη άκρη».

Για τον Μλάντεν Πέτριτς: «Υπήρχαν κατά διαστήματα μικροί τραυματισμοί που τον κρατούσαν εκτός ρυθμού. Αυτό που βλέπω εγώ σαν κέρδος από την παρουσία του Μλάντεν είναι πως τουλάχιστον για φέτος, είναι συνεχόμενη η παρουσία του στις προπονήσεις και είναι διαθέσιμος για τον προπονητή. Είναι μέσα στις φάσεις. Δεν θα πω αν είμαστε ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι, αλλά περιμένουμε πολλά από αυτόν όπως και απ’ όλους. Τους παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Είναι στο χέρι του να αποδείξει γιατί τον επιλέξαμε. Μέχρι τώρα, σίγουρα δεν είναι στον βαθμό που περιμέναμε στο θέμα της αποτελεσματικότητας. Έχουμε όμως χρόνο μπροστά μας».

Για τον Καραγκούνη:
«Ο Γιώργος, στην κυριολεξία θα πέθαινε αν έμενε μακριά από το ποδόσφαιρο. Το ιδανικότερο είναι πρώτα για την Εθνική ομάδα και μετά για τον ίδιο. Είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Θεωρώ ότι στη νέα σελίδα της Εθνικής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει στα μέγιστα για να παρέχει την ασφάλεια που υπήρχε παλιότερα με Ρεχάγκελ και Σάντος. Είναι μεγάλη ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό ο Γιώργος. Θεωρώ ότι όσο περισσότεροι… Καραγκούνης υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο καλύτερες θα είναι οι προδιαγραφές».

Για το προπονητικό στο Κορωπί: «Η διάθεση υπάρχει για όλα τα βελτιωτικά έργα. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά προβλήματα. Γραφειοκρατικά, προβλήματα στο πλάνο, σχέδια για χρηματοδοτήσεις από πλευράς Πολιτεία και προγραμμάτων και στη χώρα μας, όσο κι αν κάνεις σχέδια, δυστυχώς κολλάνε. Είναι δύσκολος ο αγώνας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης