Ο Σταύρος Κοντονής στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξέφρασε την έκπληξη του για την τοποθέτηση της Εισαγγελίας σχετικά με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων των ΠΑΕ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού άφησε να εννοηθεί πως θα επιμείνει στη συνάντηση με τους «μεγάλους» επιζητώντας κλίμα συναίνεσης αλλά και άμεσης διευθέτησης των δικαστικών εκκρεμοτήτων που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν παίρνει πίσω την απόφαση για ματαίωση του Κυπέλλου ως προληπτικό μέτρο και δεν έδειξε να πτοείται από τις άγριες διαθέσεις με τις οποίες έρχονται FIFA και UEFA.

Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές για σχέσεις ΠΑΕ με οπαδούς που εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα κατηγορώντας παλαιότερες κυβερνήσεις για πελατειακές σχέσεις, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις για τα επεισόδια της Λευκάδας. 

«Η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία εξυγίανσης, ισονομίας και διαφάνειας. Από αυτή την πορεία δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η άποψη που εκφράζει η κοινή γνώμη και όχι οι οργανωμένοι οπαδικοί στρατοί που αντιλαμβανόμαστε όλοι πώς λειτουργούν και για ποιων τα συμφέροντα αγωνίζονται. Όλα ξεσκεπάζονται. Η κυβέρνηση θα κρατήσει ίσες αποστάσεις έναντι όλων. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως οπαδοί ούτε ως συμπαθούντες ούτε για να εξισώσουμε παρανομίες. Αλλά για να επιβάλουμε το νόμο προς πάσα κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για τη συνάντηση με τους τρεις μεγάλους που ματαιώθηκε: «Γράφτηκαν πράγματα που ξεπερνούν την πιο νοσηρή φαντασία. Όλοι συμφωνούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε, και σεβαστή η άποψή του. Οι υπόλοιποι μας είπαν ότι θα έρθουν. Περιμέναμε και την απάντηση του Ολυμπιακού γιατί υπάρχει το θέμα με τον κ. Μαρινάκη. Μας απάντησαν ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν είχε αντίρρηση. Και έτσι δημοσιοποιήσαμε τη συνάντηση. Μου προκαλεί εντύπωση πώς ενώ ήταν γνωστό το γεγονός, την ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση υπήρξε τοποθέτηση του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών. Δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο της άποψης του. Μου προκαλεί απορία όμως και πρέπει να διερευνηθεί. Τι ευθύνη είχε ο υπουργός αθλητισμού για τη ματαίωση αυτής της συνάντησης; Είχα εγώ τη δυνατότητα να απευθύνω ερωτήματα στην εισαγγελία. Το πιο ευγενικό που θα έκανε εισαγγελέας θα ήταν να μου κλείσει το τηλέφωνο. Δεν έχω δικαίωμα να ρωτάω τον εισαγγελέα για τον οποιοδήποτε πολίτη. Τι ευθύνη έχει το Υπουργείο; Θα κινηθούμε σε ένα δίπολο: Συναίνεση και δικαστική εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούν. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει συνεννόηση, πάνω σε κοινό τόπο λογικής για να σταματήσει η κατρακύλα της αναξιοπιστίας. Η δικαστική εκκαθάριση δεν είναι αντικείμενο της ηγεσίας του υπουργείου αθλητισμού. Είναι της δικαιοσύνης και πρέπει να την αφήσουμε να πράξει αυτά που πρέπει να γίνουν. Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους. Μια συνεννόηση είναι όρος και προϋπόθεση να προχωρήσει το ποδόσφαιρο. Όποιοι εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις θα δώσουν λόγο στον φυσικό τους δικαστή. Άλλος δρόμος για ένα κράτος δικαίου δεν υπάρχει. Όποιοι έρχονται να κάνουν τους εξυγιαντές και κατηγορούν την κυβέρνηση καλό είναι να το ξανασκεφτούν».

Για το Κύπελλο: «Όσο για το Κύπελλο, δεν ξέρω από που προκύπτει ότι την απόφαση που λάβαμε επιθυμούμε να την ακυρώσει το ΣτΕ. Σας παρακαλώ να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση για να δείτε τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, και αν εσείς καταλάβετε ότι επιθυμούμε δικαστική ήττα, τότε δεν έχετε καταλάβει καθόλου καλά. Εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή ήταν βάσιμη και ως προληπτικό μέτρο δίνει λύση στο πρόβλημα της Δημόσιας Τάξης.»

Για τη συνάντηση με FIFA-UEFA: «Αύριο θα δεχτώ αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA και είμαι στη διάθεση αν συζητηθεί οτιδήποτε. Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις για το θέμα της διαιτησίας που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να κάνουν ανθρώπινο λάθος και να βρεθούν στην οργή πολλών χωρίς να φταίνε. Δεν αναφέρομαι σε σκοπιμότητες που έχω ήδη μιλήσει.»

Για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Βρίσκομαι εδώ και ένα χρόνο σε αυτή τη θέση. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια κατ’ εντολή πρωθυπουργού για την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Επιστρέφουμε χαρακτηρισμούς προέδρων ΠΑΕ ότι δήθεν είμαστε μέρος του συστήματος. Εμείς γνωρίζουμε τι προσπάθεια καταβάλετε, τι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί που ήταν ανενεργοί εδώ και 25 χρόνια, και ήδη υπάρχει θετική εξέλιξη. Σαφώς έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά η προσπάθεια για την κάθαρση θα συνεχιστεί. Όσοι παριστάνουν τους αυτόκλητους εξυγιαντές να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ. Αυτή η Κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται δεν εκβιάζεται. Άλλη οδός από τη Δικαστική δεν υπάρχει».

Για τα επεισόδια στη Λευκάδα: «Η ενημέρωση που έχουμε για τα επεισόδια στη Λευκάδα είναι η επιβεβαίωση των δεδομένων που είχαμε. Είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μια διαδικασία ταυτοποίησης και ήδη έχω ενημερωθεί από τους αρμόδιους ότι υπάρχει ταυτοποίηση 2 οπαδών που συμμετείχαν και στα επεισόδια του Φλεβάρη στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και στα επεισόδια του Νοέμβρη πάλι στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, αλλά και στη Λευκάδα. Θα βρεθούν υπό έκπληξη αυτοί που παρίσταναν τις λευκές περιστερές. Να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη των συμμετεχόντων και των ηθικών αυτουργών σε αυτή την υπόθεση».

Για την δουλειά που κάνει η αστυνομία και την στάση των ιδιοκτητών απέναντι σε αυτούς που προκαλούν επεισόδια: «Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν συλλήψεις εκτεταμένες, παραπομπή στους ανακριτές για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικής φύσης. Υπάρχουν για πρώτη φορά προφυλακίσεις και για πρώτη φορά η Αστυνομία προφυλάσσει τα συμφέροντα των Ελλήνων Πολιτών. Μας δημιουργούνται όμως ερωτηματικά πως γίνεται να έρχονται ιδιοκτήτες ομάδες να δικαιολογούν αυτά τα φαινόμενα. Αντί η καταδίκη της βίας να είναι απερίφραστη, λένε μερικοί ότι προκλήθηκαν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως θα πρέπει να βοηθήσουν την κυβέρνηση αν θέλουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα».

«Έχουμε προβλέψει μία διάταξη που μία ΠΑΕ μπορεί να αποφύγει πρόστιμο αν συνεργαστεί για την πάταξη της βίας. Δυστυχώς όμως αν νομίζουν πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα πάρει πίσω μία απόφαση και δημιουργείται μία κατάσταση φόβου και τρομοκρατίας, αυτό δεν θα περάσει όποια κι αν είναι η επίπτωση. Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και σε φόβο. Αν τα έκαναν με άλλους να πάνε να τους βρούνε. Το πελατειακό κράτος οδηγούσε τις πολιτικές ηγεσίες σε διαπλοκή με τα επιχειρηματικά κέντρα και τους οπαδικούς στρατούς. Η κοινωνία βλέπει και κρίνει. Και είμαστε βέβαιοι πως η κρίση είναι θετική».

«Κάνουμε κάτι προς όφελος των νέων ανθρώπων, των συμπολιτών. Εγώ σε κανέναν δεν έχω κλείσει την πόρτα και βλέπω με ενδιαφέρον τις προσπάθειες άλλων ομάδων της Σούπερ Λιγκ. Αποτυπώνουν την αγωνία για να βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος να προχωρήσει το ποδόσφαιρο και να μην απολέσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει. Κρίνω απολύτως θετικές αποφάσεις που έχουν πάρει πρόεδροι ΠΑΕ».
Για τον νόμο για τις λέσχες φιλάθλων: «Όσον αφορά τις λέσχες, ο νόμος είναι ισχύ και είναι στα χέρια των διοικήσεων των ΠΑΕ. Γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που γίνεται σε όλους τους συλλόγους στην Ευρώπη με τις λέσχες και τη συμμετοχή των οπαδών στο μέλλον των ομάδων; Είναι θέμα πλέον και των ομάδων και των οπαδών να μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Για την εμπλοκή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στη συνάντηση: «Η θεματολογία ήταν προκαθορισμένη. Δεν άλλαξε τίποτα. Ήταν γνωστά και σε εσάς. Ο Ολυμπιακός είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα εδώ και μέρες. Τα θέματα ήταν γνωστά. Ακόμα και λανθασμένα να είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ο Ολυμπιακός για την ατζέντα, ο εισαγγελέας ήταν γνώστης των θεμάτων. Η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, και για την εμπλοκή και επέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας. Μπορεί να μην υπάρχει και καμία σκιά, θα το δούμε. Εμένα μου απέστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός μια επιστολή που θέτει αυτά τα ζητήματα και θα την διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Για την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη για άτυπο δείπνο: «Εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω σε δείπνα. Μόνο εντός θεσμικών πλαισίων ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρουν όλοι τι συζητείται και τι αποφασίζεται. Εμείς δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια συνεννόησης. Αν οι πρόεδροι μπορούν και μόνοι τους, εμείς είμαστε εδώ να τους ακούσουμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε λύσεις και όχι σε ανακοινώσεις πολεμικού κλίματος που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη».

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης