Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα ο Νίκος Νταμπίζας μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα (3-1) που υπέστη την Κυριακή ο Παναθηναϊκός από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

Ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά από αυτό το αποτέλεσμα επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για «ανικανότητα ή έλλειψη επαγγελματισμού», συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική της ομάδας, με τον ίδιο να εξηγεί, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό της επιλογής των παικτών που αγωνίστηκαν στην αναμέτρηση με τους Ηρακλειώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Νταμπίζας:

«Καλησπέρα από την πλευρά μου. Όπως γνωρίζετε δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ πέρα έχει να κάνει μια ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό λέγεται “ηθική”.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που στερήθηκαν οι όποιες πιθανότητες για ευρωπαϊκή έξοδο, αποφασίστηκε μαζί με τον προπονητή να υπάρξει ένα πλάνο για αξιοποίηση των τελευταίων παιχνιδιών. Πάντα με σκοπό να βγει κερδισμένη η ομάδα. Το ζήτημά μας σήμερα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και θα μιλήσω και με ονόματα. Έχει να κάνει με τον οπαδό του Παναθηναϊκού που κάθεται σε ένα καφενείο ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας και ακούει διάφορες αρθρογραφίες, επώνυμες και ανώνυμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν από το ματς με τον Απόλλωνα και τις επιλογές που έχουμε κάνει. Υπήρχε η απουσία του Γιόχανσον, που ήταν τιμωρημένος και είχαμε να τον δηλώσουμε σε κάποια ματς, με τον Άρη με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ. Επιλέξαμε να τον δηλώσουμε με τον Απόλλωνα και τομ ΟΦΗ, γιατί ήταν διαφορετικής δυναμικής και οι παίκτες που θα έμπαιναν να παίξουν οι νεαροί σε ηλικία θα ήταν σε ματς εντός έδρας κι όχι εκτός. Πάντα για λόγους δικούς μας, όχι εξωτερικούς.

Το ίδιο έγινε και με τον Ινσούα. Αλλά και με τον Κουρμπέλη. Μιλάμε για αυτούς τους τρεις παίκτες γιατί δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ. Κι έχει να κάνει με το ότι ο αγώνας με τον Ατρόμητο είναι εκτός έδρας και με το ότι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του είναι πιο εύκολο να παίξει με τον ΟΦΗ εντός παρά με τον Ατρόμητο εκτός.

Πάμε στο ματς με τον Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκαν ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν αυτή που είχε το ειδικό βάρος. Φτάνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ, επειδή υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που σας δηλώνω ξεκάθαρα είχαμε στο μυαλό μας να είναι ματς με τον χαρακτήρα αυτού κόντρα στον Απόλλωνα. Ο προπονητής, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να αλλάξει τις αρχικές του σκέψεις και εμπιστεύθηκε έτσι τον βασικό πορτιέρο της ομάδας.

Στην Ελλάδα όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει, περνάει απαρατήρητο, όταν δεν πετυχαίνει μόνο τότε δημιουργούνται σκιές. Η χθεσινή εμφάνιση ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ήρθαμε στην ομάδα. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά που είναι να αναλύσουμε αγωνιστικά τι πήγε κακά. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού σε όλη την Ελλάδα. Σας ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη.

Θα ήθελα να σκεφτείτε το αντίστροφο σενάριο, να δηλώναμε τους παίκτες μας στον Ατρόμητο να μην παίξουν και να ήταν ανοιχτή η 4η θέση. Θα έβγαινε λοιπόν ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο. Δεν είναι η ίδια βαρύτητα στο μυαλό του καθενός, αλλά μπορούμε να μιλάμε ώρες για τον τρόπο και την διαδικασία. Οι αποδόσεις οι αθλητικές έχουν ευθύνες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής. Αναλαμβάνουμε ευθύνες και θα έχουν γνώμονα όλη την χρονιά. Στα μέσα του Μαΐου θα έχετε και την απολογιστική συνέντευξη με γνώμονα την χρονιά που πέρασε».

Για το αν είχε φροντίσει ο ίδιος και η τεχνική ηγεσία πριν από το ματς με τον ΟΦΗ να μιλήσουν με τους παίκτες για να καταλάβουν τη σημασία του παιχνιδιού: «Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Το πώς κινούμαστε όλη την εβδομάδα δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν θέλω να το αναλύσω. Δεν διαφέρει για το ματς με τον ΟΦΗ σε σχέση με τα άλλα ματς. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα και αναλυτικά στην διαδικασία επειδή είναι πολύ ειδικό το ζήτημα».

Για το αν υπάρχει κάποια απάντηση να δοθεί στον Αλέξη Κούγια και τις καταγγελίες του: «Είμαι 46 χρονών και αισθάνομαι την υποχρέωση να δώσω απάντηση μόνο στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Οποιοδήποτε άλλος είναι έξω από την οικογένεια αυτή, επιτρέψτε μου να του απαντήσω όταν και όποτε θέλω εγώ».

Για το αν τον ενόχλησε περισσότερο είναι η αντίδραση του κόσμου, κάποια δημοσιεύματα ή η αντίδραση παραγόντων όπως του Αλέξη Κούγια: «Είμαι εδώ για να αναλύσω πως κινηθήκαμε σε μια ειδική συνθήκη απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού».

Για το αν στο ημίχρονο, που ο Άρης έχανε 2-0 από τον Ατρόμητο, έπρεπε οι παίκτες να σκεφτούν την προοπτική της 5ης θέσης: «Το είχαν στο μυαλό τους και πριν το ματς».

Για το πώς θα προστατευθούν συγκεκριμένοι παίκτες και αν επηρεάζεται όλο το πλάνο: «Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς σαν Σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και πάνω σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα».

Για το τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο: «Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πώς χειριστήκαμε τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε ό,τι είπε ο προπονητής. “Υπνωτισμένοι” είπε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Ήταν ξεκάθαρη η εικόνα, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή».

Για την ανάγκη του ίδιου και του Παναθηναϊκού να απαντήσει στα σχόλια: «Σας ξαναλέω. Δεν είναι επί προσωπικού. Είναι λεπτό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με την οργή κάποιου. Έχει να κάνει με το πώς εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σημαντικό ζήτημα για εμένα. Αισθάνομαι μειονεκτικά αναγκάστηκα μαζί με τον προπονητή να κάνουμε αυτή την συνέντευξη Τύπου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο. Δεν έχει μορφή αθλητικής κατεύθυνσης αυτό το θέμα. Ο καθένας από εσάς μπορεί να γράψει και να λέει ό,τι θέλει. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού… Στην ηθική δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό να πει κανείς το οτιδήποτε. Είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια επιλογής. Στην Ιταλία λοιπόν η Γιουβέντους έπαιξε με την ΣΠΑΛ με τα δεύτερα. Εκ του αποτελέσματος την βοήθησε να πάρει μια διαφορά ασφάλειας. Αν με βάση τα αποτελέσματα αυτά που κάνουμε είναι ηθικά ή ανήθικα, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά εγώ. Και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας το συζήτησα και με τον καθ’ ύλην αρμόδιο τον υπεύθυνο επικοινωνίας και ίσως να ήμουν και λίγο περισσότερο πιεστικός, γιατί αυτά που αναφέρατε εσείς είναι ένας καλός αντίλογος σε όσα λέω».

Για το αν θα έπρεπε τελικά να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για το παιχνίδι με δεδομένο ότι ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν έχει δώσει δικαιώματα: «Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται, για μας έχουν τη ίδια βαρύτητα σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή στο μυαλό του καθενός υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε ο καθένας μπορεί να το πάρει από τη δική του πλευρά και να το αξιολογήσει».

Για το αν το κόστος της επιλογής είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος να δοθεί χρόνους στους μικρούς με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του, με το «ντου» στα γραφεία, με τα όσα ακολούθησαν και το «ντου» στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό: «Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό ήταν η επιλογή σε μία πολύ ειδική θέση για να προασπίσουμε τον σύλλογο, πιθανώς και το άτομο. Μιλώ για τον τερματοφύλακα. Υπήρχε η σκέψη να παίξει το ματς με τον ΟΦΗ και τα επόμενα ματς ο Κότσαρης, προστατεύσαμε όμως την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν η ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο ήταν ως προς τις τιμωρίες. Το κόστος λοιπόν μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός. Εγώ θεωρώ και μιλάω και εξ ονόματος του προπονητή ότι όταν σχεδιάζεις κάτι και έχεις αγνά κίνητρα για να το κάνεις αυτό η άλλη όψη του νομίσματος είναι να μην παίξουν σε άλλο ματς. Τότε θα κινδύνευαν να καούν. Αν έπαιζαν στον Ατρόμητο θα έλεγαν ότι δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ και τους ρίξατε στον λάκκο με τους λέοντες. Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια άποψη το επιθυμεί. Σας εξήγησα και πριν πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως προστατεύσαμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Η εμφάνιση όμως ήταν τόσο άσχημη που διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε αυτή την τόσο άσχημη απόδοση».

Για τον λόγο που αισθάνεται ο ίδιος την ανάγκη να απολογηθεί: «Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε έναν φίλο του Παναθηναϊκού που μπορεί να το ακούσει. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι για εμάς πάνω απ’ όλα. Έχω παραστάσεις από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη και χαμηλώνω συνειδητά το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσω».

Για το αν θα έπαιρναν μαζί με τον Γιώργο Δώνη την ίδια απόφαση για την επιλογή της ομάδας κι αν θα μπορούσε να καταλάβει αν κάποιος παίκτης είχε «στηθεί»: «Το πρώτο σκέλος κρίνεται με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, ναι θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας».

Για το παράδειγμα της Γιουβέντους και για το αν τον πικραίνει η δήλωση Κούγια: «Ανέφερα το παράδειγμα της Γιουβέντους για να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται παντού. Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, δεν θα καθόμασταν εδώ. Δοκάρι και μέσα πετυχημένος, δοκάρι κι έξω αποτυχημένος. Αυτή είναι η λογική. Το ανέφερα για αυτό τον λόγο. Η Γιουβέντους δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, γιατί ξέρει την πραγματικότητά της. Όταν συγκρίνεις άλλες κουλτούρες και καταστάσεις, τότε είναι στην κρίση του καθενός το πώς θα τοποθετηθεί. Για αυτό το ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο. Ας το κρίνει ο καθένας, πήραμε την απόφαση και την υποστηρίζουμε».

Για το αν δεν δόθηκε στην ομάδα να καταλάβει τη σημασία του αγώνα: «Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε με τους παίκτες και κατά καιρούς έχουν βγει πράγματα που έχουν ειπωθεί σε κατ ιδίαν συζητήσεις μας. Υπάρχει μια μεγάλη “πληγή” που εμένα με εξοργίζει κάποιες στιγμές. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε μέσα στην εβδομάδα. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι σας μεταφέρονται περιστατικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ξέρουν πού κινούνται και αφουγκράζονται το κλίμα. Είναι στους δρόμους, είναι μέσα στα social media. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, τότε ο καθένας μπορεί να το βλέπει διαφορετικά».

Για το αν αλλάζει η αξιολόγηση για κάποιους παίκτες με δεδομένο ότι «λερωθεί» το όνομα του Παναθηναϊκού: «Σας είπα και πριν από κάθε ματς βγαίνουν συμπεράσματα. Είναι άδικο να παίρνουμε αποφάσεις για 25-30 λεπτά. Η αξιολόγηση και τα συμπεράσματα είναι μαραθώνιος. Όλα είναι σημαντικά. Και οι επόμενοι δύο σταθμοί είναι σημαντικοί. Σίγουρα ήταν αυτό σαν συμπέρασμα: μία πάρα πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση».

Για το πού οφείλεται η κακή εικόνα του Παναθηναϊκού εντός του 2019: «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να μπαίνει ημερομηνία λήξης. Γιατί δεν κάνετε υπομονή; Στην αρχή, στη μέση και στο τέλος υπάρχει τοποθέτηση. Εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού αυτό θέλει να ακούσει. Αν θα το ακούσει στις 15 Απριλίου ή στις 15 του Μάη δεν θα αλλάξει κάτι».

Για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που έχει προκληθεί από χθες: «Η συντριπτική πλειοψηφία πώς μετράται; Να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι εκατοντάδες ή οι χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται. Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη αλλά να μην εκφραστεί. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματα του ο κόσμος. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Έχω την άποψη ότι είναι μειοψηφία».

Για το αν θα πρέπει ο ίδιος και ο Γιώργος Δώνης να κάνουν το κάτι παραπάνω στο θέμα της νοοτροπίας: «Είναι μία πολύ χρήσιμη ερώτηση αυτή αλλά πάει σε ειδικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα και κάθε ειδική κατάσταση είναι ζήτημα ζωής. Είναι μία συνεχής διαδικασία αυτό. Όλοι μας πρέπει να μπαίνουμε σε μία διαδικασία να τα διαχειριζόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πάνω. Είναι μια φιλοσοφική απάντηση αυτή το ξέρω. Να είστε σίγουροι ότι όλοι μας θα κριθούμε με τα κατάλληλα κριτήρια».

Για το αν ίδιος νιώθει το βάρος ασκώντας διοίκηση: «Όχι. Ως επικεφαλής τους ποδοσφαιρικού τμήματος έχω την ευθύνη. Είναι θέμα ηθικής, όχι διοίκησης. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία. Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Μην βρίσκοντας άλλοθι ή δικαιολογίες γνωρίζουμε από την αρχή της χρονιάς που έχουμε έρθει. και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τα άλλα μπορεί να τα κρίνει ο καθένας, αν είναι ελλιπής ή πλήρης».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει το τριετές πλάνο χωρίς τον ίδιο: «Με τη διοίκηση είπαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Αν υπάρξει άλλη προσέγγιση στο τέλος της σεζόν, θα το αξιολογήσουμε. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα τον αρχικό πλάνο και αυτό δεν έχει αλλάξει».

Για το αν πραγματοποίησε τη συνέντευξη Τύπου θυμωμένος, αγχωμένος ή στενοχωρημένος: «Δεν ήρθα με θυμό. Όχι. Ούτε με απογοήτευση. Ξέρω ότι είναι μέρος της πραγματικότητας όλα αυτά. Είναι η ανάγκη μου να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ήθελα να μεταδώσω το σκεπτικό μας για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Η ανάγκη η δική μας ήταν να είναι ξεκάθαρο αυτό που κάναμε και ποιο ήταν το κίνητρό μας. Αν την επόμενη χρονιά γίνει κάτι παρόμοιο, πιθανότατα να βρεθούμε ξανά εδώ».

Για το αν έχει μιλήσει ο ίδιος ή ο Γιώργος Δώνης με τους παίκτες: «Θα είναι η τελευταία φορά που θα σας πω κάτι πρώτα, πριν τους ποδοσφαιριστές. Δεν είμαστε εδώ για να διαφημίσουμε αυτά τα πράγματα. Θα σας πω μόνο ότι μετά από κάθε παιχνίδι υπάρχουν τοποθετήσεις από τον προπονητή. Τώρα υπάρχει μία ειδική περίπτωση που δεν έχουμε μιλήσει στους ποδοσφαιριστές και δεν έχουμε πει το παραμικρό. Ούτε ο προπονητής, ούτε κι εγώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης