Νταμπίζας: «Το πρώτο δείγμα είναι θετικό»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018, 16:29
Νταμπίζας: «Το πρώτο δείγμα είναι θετικό»
Τον απολογισμό του πρώτου μισού της τρέχουσας σεζόν στον Παναθηναϊκό έκανε σήμερα (29/12), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Νίκος Νταμπίζας. Ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» εξέφρασε την άποψη ότι «με βάση αυτό που ξεκινήσαμε τον Ιούνιο θεωρώ ότι το πρώτο δείγμα είναι θετικό», ενώ, σε σχέση και με τη διοικητική αλλαγή που δεν έγινε, υπογράμμισε ότι η ομάδα έχει ξεκινήσει έναν προγραμματισμό με συγκεκριμένο σενάριο, ο οποίος «γίνεται με το τι έχεις στα χέρια σου και είναι υπαρκτό». Υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι «να επανέλθει ο σύλλογος στην κανονικότητα μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο» και επισήμανε πως «εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε με έναν υγιή τρόπο».

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο διεθνή αμυντικό, η αξιολόγηση του ρόστερ θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ενώ, σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές είπε ότι «κάναμε μια προσθήκη του Αρμενάκα που είναι στη δική μας λογική». Επίσης, έκλεισε την... πόρτα σε ενδεχόμενο περαιτέρω μεταγραφικής ενίσχυσης, καθώς ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα είναι επαρκής, το έχουμε συμφωνήσει με τον προπονητή», ενώ είπε πως «το μάτι της πρώτης ομάδας είναι στραμμένο πάντα προς την ακαδημία και αν υπάρχει και κάποια ανάγκη στη διάρκεια της χρονιάς προς τα εκεί θα κοιτάξουμε». Επισήμανε ότι το πλάνο που έχει συμφωνηθεί τηρείται με την υποστήριξη του μεγαλομετόχου Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μέχρι τώρα, ενώ τόνισε ότι το πλάνο δεν θα διαφοροποιηθεί το καλοκαίρι, αν ο Παναθηναϊκός εξασφαλίσει άδεια, και πως η ομάδα θα συνεχίσει να στηρίζεται στην ακαδημία της.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη κι αν οι «πράσινοι» δεν πάρουν άδεια για τη νέα σεζόν, ενώ είπε ότι θα υπάρξουν επαφές με τους Κολοβέτσιο και Κουλιμπαλί, καθώς τόνισε πως «στις προθέσεις μας είναι να μείνουν και οι δύο».

Ο Νταμπίζας δήλωσε μεταξύ άλλων στην αρχική τοποθέτησή του: «Θεωρούμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τον κόσμο στην αρχή της σεζόν, στη μέση και στο τέλος για να καταλάβει πως τρέχει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, να γίνει μια μίνι αποτίμηση και να περάσουμε ξεκάθαρα κάποια πράγματα προς τα έξω. Με βάση αυτό που ξεκινήσαμε τον Ιούνιο θεωρώ ότι το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά τον προβληματισμό στο ξεκίνημα της χρονιάς με την ιδιαιτερότητα που είχαμε ως κατάσταση. Αυτό έχει διαφοροποιηθεί, έχει περάσει διαφορετική αίσθηση και εικόνα σε όλους τους κύριους μετόχους που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αυτό αντανακλά σε μια προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στο Κορωπί. Από τους ποδοσφαιριστές, προπονητές μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο που βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο αλλά και τους ανθρώπους στα γραφεία. Αντανακλά σε ένα ζωντανό οργανισμό που δουλεύει με ισορροπία, διάθεση και πάθος για αυτό που θέλει να πετύχει. Οι κρίσεις πάντα γίνονται στο τέλος της χρονιάς και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει όλους μας. Ο σύλλογος έχει δυο μάχες, μια αγωνιστική και μια εξωαγωνιστική, τα καταφέρνουμε μέχρι στιγμής άψογα, αλλά στο τέλος θα κριθούμε όλοι μας».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων:

- Για τη διοικητική αλλαγή που δεν υπήρξε και το πόσο επηρεάζει τον προϋπολογισμό: «Η ουσία της σημερινής κουβέντας είναι να μιλήσουμε περισσότερο για τα αγωνιστικά. Αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να μένει στο κενό αυτό το πράγμα. Φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει, αλλά εμάς αυτό δεν μας διαφοροποιεί καθόλου. Εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν προγραμματισμό με συγκεκριμένο σενάριο, αν υπάρξει διαφοροποίηση στο μέλλον εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Ο προγραμματισμός γίνεται με το τι έχεις στα χέρια σου και είναι υπαρκτό. Αυτά που ξεκινήσαμε να έχουμε είναι διασφαλισμένα και δεν μπορεί να αλλάξει τη φετινή χρονιά. Εμείς προσπαθούμε να επανέλθει ο σύλλογος στην κανονικότητα μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχουμε κανένα εμπόδιο στην λειτουργία μας. Αυτό που πήγε να γίνει και δεν έγινε δεν μας αφορά».

- Για το αν με αυτό το μπάτζετ θα μπορούσε η ομάδα να φτάσει στην κορυφή: «Υπάρχουν πολλές απόψεις για το οικονομικό σκέλος μιας ομάδας. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε σταδιακά στην κανονικότητα. Αυτή έχει να κάνει με δυο σημαντικές παραμέτρους, η ανταγωνιστικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να έχεις μια οικονομική σταθερότητα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, ο σύλλογος να επανέλθει σε όλα τα επίπεδα εκεί που ήταν. Το πόσο θα πάρει αυτό και πόσα χρήματα είναι στην κρίση του καθενός. Ο προϋπολογισμός ο φετινός είναι 3 εκατομμύρια και με τους φόρους πάει στα 5 εκατομμύρια. Δεν έχει διαφορά μεγάλη σε σχέση με το 13-14. Το θέμα είναι πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί ξανά. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε με έναν υγιή τρόπο. Ίσως είναι πιο δύσκολος αυτός ο τρόπος, αλλά όταν βάλουμε τις βάσεις θα έχουμε χτίσει κάτι καλό».

- Για το αν θα γίνει αξιολόγηση στο τέλος της σεζόν: «Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι πως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες συμβολαίων. Αυτή η κατηγορία και που ανήκει ο ποδοσφαιριστής είναι από το βιογραφικό του ποδοσφαιριστή. Έχουμε συγκεκριμένες φόρμες, σίγουρα κάποια προϋπήρχαν αλλά στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει συνολική αποτίμηση για την προσφορά του καθενός για το πως έχει λειτουργήσει μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς για όλους».

- Για τα μεταγραφικά σενάρια: «Υπάρχει μια μεταγραφολαγνία και είναι λογικό, αρκεί να υπάρχει μια στοιχειώδης λογική. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από μεταγραφές, αυτή είναι η άποψη η δική μας. Κάναμε μια προσθήκη του Αρμενάκα που είναι στη δική μας λογική. Η οποιαδήποτε ενίσχυση έχει να κάνει με καθημερινή βελτίωση σε όλους τους τομείς. Η ενίσχυση έρχεται και μέσα από τις καλύτερες συνθήκες της κάθε ομάδας. Το μάτι της πρώτης ομάδας είναι στραμμένο πάντα προς την ακαδημία και αν υπάρχει και κάποια ανάγκη στη διάρκεια της χρονιάς προς τα εκεί θα κοιτάξουμε. Δεν έχω κάνει καμία επαφή με τον Μαυροπάνο, δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον Μπακασέτα. Η ομάδα είναι επαρκής το έχουμε συμφωνήσει με τον προπονητή».

- Για πιθανή πώληση παικτών: «Και στο ξεκίνημα της χρονιάς υπήρξαν δυο επίσημες προτάσεις για ποδοσφαιριστές της ομάδας μας με σημαντικό οικονομικό όφελος και τις αρνηθήκαμε. Ο ρόλος ο δικός μου είναι όταν έρθει μια πρόταση να την αξιολογήσω, η εισήγηση μου ήταν αρνητική και έγινε δεκτή και αυτό θα ισχύει από εδώ και πέρα».

- Για τις δεσμεύσεις από τον Γιάννη Αλαφούζο: «Πριν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, έγινε μια συζήτηση, είχαν μπει κάποιες σταθερές. Αυτά έχουν τηρηθεί και θα υπάρχει συνέχεια. Υπάρχει ένας ορίζοντας τριετίας, μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί στο έπακρον και η κατεύθυνση είναι η ίδια».

- Για το αν θα προωθηθούν τώρα στην πρώτη ομάδα παίκτες από την ακαδημία: «Έχουμε υπεράριθμο ρόστερ, έχουμε καλό κλίμα εσωτερικά, αλλά είναι πολλά τα πρόσωπα που πρέπει να κάνουν προπόνηση κάθε μέρα. Οπότε μάλλον κάτι αντίθετο πρέπει να γίνει, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να εντάξουμε στις προπονήσεις παιδιά από την Κ19. Υπάρχει μια συζήτηση με τον κ. Φύσσα και καλή σχέση με την ακαδημία και κάποια παιδιά που είναι εκτός συμβολαίου θα το δούμε ώστε να γίνει αποτίμηση. Θέλουμε να εντάξουμε και άλλα παιδιά από την ακαδημία, έχει πολλαπλά οφέλη αυτή η κίνηση».

- Για το φινάλε της σεζόν και την τιμωρία από την UEFA: «Στόχος μας είναι να επανέλθει η ομάδα στην κανονικότητα και μάλιστα με έναν δύσκολο τρόπο και αυτό έχει εκτιμηθεί. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που έχουμε βάλει να μπορέσουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, Τώρα αν θα μπορέσει η ομάδα να σβήσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό ή να γίνει μια προσπάθεια δεν μπορώ να το πω. Είναι και θέμα της UEFA για το πως θα το αξιολογήσει. Εμείς πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στον αγωνιστικό χώρο και αυτό που θα πάρουμε να είναι αυτό που μας αξίζει».

- Για το πλάνο από το επόμενο καλοκαίρι και την άδεια: «Δεν θα διαφοροποιηθεί αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Μπορεί να έχει και αποτελέσματα και να είσαι και ανταγωνιστικός. Θέλω να διορθώσω κάτι, καθώς λένε ότι με τους περιορισμούς αναγκαστήκαμε να πορευτούμε έτσι. Εμείς δεν αναγκαστήκαμε, αλλά επιλέξαμε να κάνουμε αυτές τις κινήσεις και να στηριχθούμε στο ελληνικό στοιχείο. Αν θυμηθείτε το 13-14, από τους 30 ποδοσφαιριστές ήταν 12 ξένοι και 20 συμβόλαια ήταν από την ακαδημία. Οπότε και φέτος επιλέξαμε να πάρουμε κάποιους Έλληνες παίκτες και να στηριχθούμε σε παιδιά από την ακαδημία. Δεν θα διαφοροποιηθεί αυτό το πράγμα. Γι' αυτό είναι σημαντικότερο το κομμάτι της ακαδημίας. Τα χρήματα που είναι να δοθούν σε ένα συμβόλαιο να δοθούν στην ακαδημία, για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα».

- Για το πλάνο της ακαδημίας: «Η ακαδημία με την πρώτη ομάδα είναι κοντά. Επενδύουμε διαρκώς και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ακόμα και με την κατάσταση που επικρατεί τώρα. Όσες εισηγήσεις έχουμε κάνει έως τώρα έχουν γίνει δεκτές. Υπάρχει η πρόσληψη ενός ψυχολόγου που είναι σημαντικό. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό που αφορά τον αρχιπροπονητή. Υπήρξε μια συνεργασία με τον κ. Φρέντεμπεργκ ως αρχιπροπονητής, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά και αυτό είναι ένα εσωτερικό μας θέμα. Με το ξεκίνημα της χρονιάς θα υπάρξει σύστημα παρακολούθησης και των παιδιών της ακαδημίας. Εμείς κάνουμε μερική χρήση της Παιανίας, θα ήταν ευχής έργον να γίνει χρήση όλης της Παιανίας. Στο Κορωπί υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν κάποια παιδιά, αλλά δεν είναι αρκετός. Υπάρχει ένας χώρος που έχει αγοράσει ο ιδιοκτήτης γύρω από το Κορωπί και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Έχει πολλαπλά οφέλη η αξιοποίηση της ακαδημίας. Έχει διαφορετικό δέσιμο ο κόσμος με παιδιά που έρχονται από την ακαδημία και εκεί θα πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας».

- Για το αν θα μείνει ο ίδιος στον Παναθηναϊκό, αν η ομάδα δεν πάρει άδεια: «Υποθετικά είναι λίγο δύσκολο να δίνονται απαντήσεις, αλλά, ναι, θα έμενα. Είναι το ίδιο πράγμα που επέλεξα να κάνω το καλοκαίρι. Όταν δίνεις μια μάχη προσπαθείς να την κερδίσεις, αν αυτό δεν γίνει στην πρώτη μάχη και γίνει στη δεύτερη μάχη είναι μέρος του παιχνιδιού. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε στο κομμάτι της αδειοδότησης, αλλά προσωπικά για μένα σας έδωσα την απάντηση».

- Για το αν πρέπει η ομάδα να προστατευθεί εκτός αγωνιστικών χώρων: «Ο σύλλογος έχει μια δυναμική που δεν αλλάζει. Θα κάνουμε μια συγκεκριμένη προσπάθεια γι' αυτό που θέλουμε να κάνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν χρειαζόμαστε καμία προστασία, μα καμία. Εμείς πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα κόντρα σε όλες τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε. Εμείς έχουμε ζητήσει από τους παίκτες μας και τους προπονητές μας και το έχουμε καταφέρει να μην ασχολούνται με πράγματα που δεν μπορούν να επηρεάσουν. Εμείς αυτό που κάνουμε ως σύλλογος και δεν τα γνωρίζετε εσείς και ο κόσμος είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με έναν δίκαιο τρόπο για κάποια πράγματα. Εμείς δεν θέλουμε ούτε ανακοινώσεις να βγάζουμε, ούτε προστασίες να ζητάμε. Αυτό που αντανακλά από την κορυφή μέχρι τα νύχια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν θέλει ως μεγάλη ομάδα ούτε το 51-49%. Και αυτό το δείχνουμε με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα λάθη και τον σεβασμό στις αντίπαλες ομάδες».

- Για τις μεταγραφικές κινήσεις του επόμενου καλοκαιριού: «Τα συμβόλαια που ήρθαν φέτος στην ομάδα είναι όλα τριετίας. Υπήρχαν ήδη κάποια που λήγουν το καλοκαίρι. Μελλοντικά κάποιους παίκτες που μας ενδιαφέρουν μπορεί να τους κοιτάξουμε. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες για μια τέτοια απόφαση. Καλύτερα να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία τον Μάρτιο, τον Απρίλιο. Εμείς θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες. Δεν θα κάνουμε καμία επαφή με ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο. Αν θέλει κάποιος να έρθει σε εμάς με τα συμβόλαια που δίνουμε και την προοπτική θα το δούμε. Πάντα θα κινηθούμε με το γράμμα του νόμου. Ο κάθε Σιαμπάνης είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για το πλάνο μας. Αυτό που δεν είναι όμορφο είναι να λέγονται άλλα. Αν είμαι εγώ φίλος με τον εκπρόσωπο του Σιαμπάνη, είναι κακό να χρησιμοποιείται. Δεν παίζει ρόλο στην απόφασή μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τους διοικούντες του ΠΑΟΚ υπήρξε άψογη συνεργασία για Κάτσε και Πούγγουρα, δεν έχω κανένα λόγο να λειτουργήσω διαφορετικά και ως σύλλογος. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την άψογη συνεργασία που είχαμε».

- Για τον προϋπολογισμό της επόμενης σεζόν: «Δεν με νοιάζει αν θα είναι 3, 4 ή 5 εκατομμύρια. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα. Η σταθερότητα και η ισορροπία μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

- Για τους Κολοβέτσιο και Κουλιμπαλί: «Υπάρχει ήδη επαφή με την πλευρά του Κολοβέτσιου και θα γίνει το ίδιο και με τον Κουλιμπαλί. Στις προθέσεις μας είναι να μείνουν και οι δύο. Η προσφορά τους αναγνωρίζεται και θέλουμε να τους διατηρήσουμε στην ομάδα».

- Για τον Κάτσε: «Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί στο τέλος της σεζόν. Υποθετικά μιλώντας, στο τέλος της χρονιάς θα έρθει η αξιολόγηση, θα μπορέσουμε να τα βάλουμε κάτω και θα αποφασιστεί αν μπορεί να γίνει κάποια κίνηση και ποια θα είναι τα δεδομένα. Δεν έχουμε δαπανήσει ποτέ πολλά χρήματα για παίκτη με εμένα σε αυτή την θέση, παρά μόνο για τον Ατζαγκούν».

- Για τις κινήσεις που έγιναν συνολικά το καλοκαίρι του 2017: «Βάζοντας ένα πλάνο σε λειτουργία σε συνεργασία με τον προπονητή είναι πιο εύκολο να το υλοποιήσεις. Είχαμε συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μας. Ακούω συχνά για 4-4-2, 4-3-3 και 3-5-2. Αυτό είναι στην ταυτότητα του κάθε συλλόγου. Θεωρώ ότι έχουμε αντεπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί πως η ομάδα έχει κάποιες ελλείψεις, αλλά εμείς δείχνουμε πως η ομάδα έχει την ικανότητα να ακολουθήσει διάφορους σχηματισμούς. Είναι σημαντικό αυτό που εισπράττουμε. Μεγαλύτερο παράσημο είναι πως υπάρχει μια αναγνώριση και εκτός της ομάδας για την υγεία που βγάζουμε. Και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται εκτός ομάδος. Και ακόμα ένα μεγάλο παράσημο είναι το κλίμα που έχει η ομάδα. Δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές αλλά όσους εργάζονται στην ομάδα».

- Για το αν τον φοβίζουν οι επιτυχίες που φέρνουν αλλαγές στο "στάτους" παικτών: «Αυτό είναι θεμιτό, θέλουμε να έχουμε ισορροπία. Σίγουρα υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορείς να διαλέξεις. Να δεις την καριέρα σου με βάση την προοπτική και με βάση το πρόωρο κέρδος. Θεωρώ ότι τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα δεν κινδυνεύουν απ' αυτό. Τα παιδιά βιώνουν την εμπιστοσύνη, την εξέλιξη σε αυτό το πρώτο εξάμηνο. Εμείς στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την αξιολόγηση μας και δίκαια θα προχωρήσουμε στις όποιες κινήσεις μας. Τα επόμενα χρόνια να παράγουμε ή να επιλέγουμε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ομάδα. Θα σας φέρω ως παράδειγμα την Τότεναμ. Δεν έχει κάνει ούτε μια μεταγραφή, είναι το ζωντανό παράδειγμα για το πως μπορεί να βελτιωθεί μια ομάδα. Και επέλεξε για τη χρηματοδότηση του σταδίου να μην δώσει λεφτά για μεταγραφές. Είναι σημαντικό να έχεις σταθερότητα και να καταρριφθεί ο μύθος των μεταγραφών. Είναι μία πραγματικότητα οι μεταγραφές, αλλά είναι ένα παράδειγμα το πως βελτιώνεσαι μέσα στα χρόνια».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018, 16:37