Ο Φρανκ Άρνεσεν παρουσιάστηκε ως ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ και κατέθεσε τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο, αλλά και το πλάνο που έχει για τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο πρόεδρος Ιάκωβος Αγγελίδης πήρε πρώτος τον λόγο και ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παρουσιάζουμε και καλωσορίζουμε τον Φρανκ Άρνεσεν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για την παρουσία του στο ποδόσφαιρο εδώ και 40 χρόνια. Θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας και θα έχει τη συνολική ευθύνη για το ποδοσφαιρικό τμήμα, το τμήμα σκάουτινγκ αλλά και για τις ακαδημίες. Μαζί με τον προπονητή θα εξετάζουν και θα αναλύουν τις επιδόσεις των παικτών της ομάδας Ανδρών, θα είναι υπεύθυνος για όλες τις μεταγραφές. Βεβαίως, θα έχει ευθύνη να υποβάλλει προτάσεις και για τον προπονητή της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από δύσκολη και απογοητευτική χρονιά. Έγινε ακόμα πιο δύσκολο γιατί αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε νωρίτερα λόγω της συμμετοχής στην Ευρώπη από νωρίς στα προκριματικά, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έχουμε να δουλέψουμε πολύ και σκληρά και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Είναι γνωστό ότι έχουμε έναν ιδιοκτήτη με πολλές προσδοκίες, απαιτήσεις και στόχους και είναι δική μας η ευθύνη να φανούμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι για να πετύχουμε και να ανταποκριθούμε. Όλοι στον σύλλογο δουλεύουμε και θέλουμε τη συνεργασία όλων των τμημάτων για το καλό του ΠΑΟΚ. Η έλευση του Φρανκ αποτελεί ένα σωστό βήμα για να καταλάβει ο ΠΑΟΚ τη θέση που του αρμόζει.

Θεώρησα ότι κ. Άρνεσεν ήταν ο πιο κατάλληλος από τους υποψήφιους. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η εμπειρία του, όμως κατάλαβε το έργο του ΠΑΟΚ, τα πλεονεκτήματα, τις δυσκολίες, τα ελαττώματα… Θα καταλάβω κι εγώ στην πορεία ότι πρόκειται για άνθρωπο που αναπνέει ποδόσφαιρο και σκέφτεται τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε πράγματα. Μου στέλνει μηνύματα με ιδέες ό,τι ώρα κι αν είναι. Ο ενθουσιασμός που έδειξε από την αρχή για το έργο και η πρόθεσή του να δώσει τα πάντα για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, τον έκανε κατάλληλο».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δανός: «Καλησπέρα, γεια σας, τα έμαθα αυτά τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του συλλόγου. Θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι δική μας δουλειά πλέον να κάνουμε το επόμενο βήμα και να τον ικανοποιήσουμε. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο που με… κυνήγησε σε όλη την Ευρώπη για να σιγουρευτεί ότι είμαι ο κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενος και είναι τιμή μου να ανήκω σε αυτό τον μεγάλο σύλλογο, τον οποίο γνωρίζω από το παρελθόν, όταν έπαιζα στην Αϊντχόφεν. Ευχαριστώ άπαντες για το ζεστό καλωσόρισμα. Τόσο εντός όσο και εκτός του συλλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το αντικείμενο της εργασίας. Ο πρόεδρος προείπε ότι έχω τρία πεδία αρμοδιοτήτων. Η πρώτη ομάδα μαζί με το ιατρικό επιτελείο, η ακαδημία και το σκάουτινγκ. Όλα έχουν τον ίδιο βαθμό σπουδαιότητας, όμως πρέπει να θέσουμε προτεραιότητας. Το σκάουτινγκ και η πρώτη ομάδα μπαίνουν σε προτεραιότητα. Έχουμε μεταγραφική περίοδο και παρά το γεγονός πως έχουμε μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας, είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε καλά…

Το πρώτο πράγμα που έκανα και ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό ήταν να βρω τον σωστό προπονητή. Κοιτώντας την κουλτούρα της Ελλάδας και την ιστορία του ΠΑΟΚ και με βάση τις πληροφορίες που μου παρείχαν, καταλήξαμε σε μια λίστα υποψηφίων. Ήθελα ο προπονητής να είναι νέος, φιλόδοξος, πεινασμένος για επιτυχία, προσωπικότητα. Θέλω να έχουμε νέο προπονητή γιατί το χρειαζόμαστε. Εγώ είμαι ο έμπειρος και πάντα θα βοηθάω τον προπονητή. Νομίζω ότι βρήκαμε τον ιδανικό. Είναι ο Ιγκόρ Τούντορ και του εύχομαι κάθε επιτυχία».

Στη συνέχεια ο Άρνεσεν ρωτήθηκε για το πως πείστηκε να αναλάβει τον ΠΑΟΚ: «Η φιλοδοξία του ιδιοκτήτη με έπεισε. Θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ κορυφαίο και μ’ αρέσουν οι φιλόδοξοι άνθρωποι. Ακόμα ένα στοιχείο που ήταν σημαντικό, ήταν πως με άφησε να επιλέξω προπονητή και ξέρω τον ΠΑΟΚ από παλιά, ξέρω το πάθος των οπαδών. Ο ιδιοκτήτης έχει φέρει υγεία στον σύλλογο και πιστεύω ότι μπορώ να δουλέψω καλά εδώ».

Για την στήριξη που θα παρέχει στον Τούντορ, ανέφερε: «Δεν θα έφερνα κάποιον προπονητή που θα πίστευα ότι δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει το συμβόλαιό του. Ελπίζω να μείνει ο Ιγκόρ στα δύο χρόνια (2+1) και ακόμα περισσότερο. Ποτέ δεν σκέφτομαι αρνητικά και δεν μιλάω υποθετικά. Πήρα την απόφαση και την ευθύνη για τον Ιγκόρ και θεωρώ ότι θα κάνουμε μαζί καλή δουλειά».

Για το πλάνο του είπε: «Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και πάντα ψάχνουμε το καλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να χτίσουμε ένα σύνολο φιλόδοξο και δεν μιλάω μονάχα για τους παίκτες, που θα θέλει να δουλεύει σκληρά κάθε μέρα και θα θέλει μόνο να κερδίζει. Δεν ξέρει κανείς που μπορούμε να φτάσουμε. Κανείς δεν μπορεί να λέει πριν ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα, ότι θα το πάρει. Αν το κάνει, τότε δεν ξέρει από ποδόσφαιρο.

Παίζουμε σε τρεις διοργανώσεις, ξεκινάμε πολύ νωρίς στην Ευρώπη και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά σε όλους τους θεσμούς. Τα πάντα ξεκινούν από το προπονητικό κέντρο. Μόλις γίνει η πρώτη προπόνηση, πρέπει να δούμε πειθαρχία, δίψα, πάθος και αυτό αφορά όλους. Κάθε μέρα πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι. Πρέπει να αποκτήσουμε νοοτροπία νικητή. Ο προπονητής πρέπει κάθε μέρα να διασφαλίζει ότι πορευόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Ξέρω την πίεση που ασκείται στους παίκτες.

Για το στόχο που μπαίνει στην ομάδα σχολίασε: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη για θέματα προϋπολογισμού, όμως δεν ήρθα για να δαπανήσω χρήματα. Θα κάνουμε σωστές επιλογές και θα διαθέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Αυτό που απαιτείται είναι η καλή οργάνωση σε όλες τις διαδικασίες. Ήρθα την περασμένη Τρίτη, συζήτησα για 2,5 ώρες με το τμήμα σκάουτινγκ, τους ανέλυσα τις απόψεις μου και πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο προπονητής. Αυτός πρέπει να ξέρει σε βάθος όλους τους παίκτες, όχι μόνο αγωνιστικά. Είμαστε στη σωστή πορεία και στην προετοιμασία στην Ολλανδία θα φανούν πολλά…».

Για όσα ζητάει ο ίδιος: «Αυτό που θέλω να δω είναι μια ομάδα που ο ένας παλεύει για τον άλλον, απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, είναι πειθαρχημένο σύνολο και ζητάει συνέχεια τη νίκη. Μπορεί μια μέρα να φανούμε τυχεροί και άλλη μέρα όχι. Είμαστε κορυφαία ομάδα και μια καλή θέση είναι πάντα ο στόχος. Νομίζω ότι ο στόχος μας θα είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο με καρδιά και πάθος, πράγμα που είναι και δουλειά του προπονητή».

Για τα προτερήματα που είδε στον Τούντορ: «Έκανα μια μικρή λίστα με υποψήφιους προπονητές. Το πρώτο που ήθελε ο ιδιοκτήτης ήταν να βρω προπονητή. Ξέρω αρκετούς τεχνικούς, όμως ήθελα έναν νέο προπονητή. Να είναι φιλόδοξος. Με ενδιαφέρει η προσωπικότητα, το κίνητρο και άλλα πολλά… Δεν έχει μεγάλη εμπειρία σαν πρώτος τεχνικός, όμως έχει αρκετά χρόνια στον χρόνο, καθώς ήταν και στα μικρά κλιμάκια της Χάιντουκ κι έπειτα βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της Κροατίας. Μου αρέσει ο χαρακτήρας του και από που προέρχεται. Η Χάιντουκ έχει αποτελέσει… σχολή προπονητών. Ο Ιγκόρ έχει παίξει και σε μεγάλη ομάδα στην καριέρα του. Αυτό βέβαια δεν σε κάνει καλό προπονητή, όμως βάζει κάποιες βάσεις. Επίσης, δεν φοβάται…».

Για το τακτικό κομμάτι του Τούντορ: «Δεν πήραμε τον Τούντορ επειδή είναι ψηλός και όμορφος… Όταν έκανα τις συνεντεύξεις με τους προπονητές και έκανα συγκεκριμένες ερωτήσεις, καταλαβαίνω και μαθαίνω τα πάντα. Ρωτάω τα πάντα. Από την καθημερινότητα στις προπονήσεις… Ήταν πολύ καλός σε όσα μου είπε. Μου είπε για τα συστήματα που παίζει κι επίσης μου είπε για τους βοηθούς που θέλει να έχει. Έχουμε την πρώτη ομάδα που ο στόχος είναι μονάχα η νίκη και έχουμε και τις ακαδημίες όπου πρέπει να αναπτύξουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και οφείλουμε να περάσουμε τη νοοτροπία του νικητή».

Για τον κόσμο και πως θα επιστρέψει στο γήπεδο: «Είναι απλό. Ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει μόνο νίκες, αλλά και τη συμπεριφορά της ομάδας. Πως παίζει, πως αντιδρά σε άσχημες στιγμές, πως σκέφτονται οι παίκτες… Πιστεύω ότι οι οπαδοί το κοιτούν αυτό. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις έναν οπαδό. Καταλαβαίνει πάντα αν έχεις δουλέψει ή όχι. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε όσα συμβαίνουν στις προπονήσεις. Πρέπει να είναι όλοι πειθαρχημένοι, να δουλεύουμε καλά και να κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί. Έπειτα όλα θα φανούν στο παιχνίδι. Στο γήπεδο πρέπει όλοι να ξέρουν τι αρμοδιότητες έχει ο καθένας. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά ευελπιστώ να το καταφέρουμε σύντομα».

Για το ρόστερ, για τις αλλαγές και ποια η συνεργασία με τον Πάμπλο Γκαρσία: «Υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν ξέρω και αρκετοί είναι δανεικοί. Έχω δει ορισμένους, αλλά δεν τους ξέρω σαν προσωπικότητες και πως δουλεύουν. Κάποιοι θα έρθουν, κάποιοι θα φύγουν… Ποτέ δεν απαντώ σε φήμες. Ποτέ. Θα σας λέω όταν υπογράφουμε ή όταν πωλούμε έναν παίκτη, θα εξηγώ γιατί το κάναμε… Αυτό είναι το πιο δίκαιο. Δεν μπορούμε να σχολιάζουμε τα πάντα και δεν μπορούμε να αναστατώνουμε τον οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Πρέπει οι παίκτες μας να σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο.

Πριν προσληφθώ από τον ΠΑΟΚ, είχα συνάντηση με τον Πάμπλο Γκαρσία και τον είχα ρωτήσει τι θέλει να κάνει στην ομάδα και του είπα να σκεφτεί βάσει ενός 5ετούς πλάνου. Μου είπε ότι θέλει να γίνει προπονητής. Η εμπειρία μου, μου έδειξε ότι παίκτες που τελειώνουν το ποδόσφαιρο χρειάζονται να περάσουν ένα χρονικό διάστημα μελέτης προτού γίνει ένας καλός προπονητής. Δεν γίνεται ένας παίκτες μόλις κρεμάει τα παπούτσια του να γίνεται άμεσα καλός τεχνικός. Πρέπει εγώ να τους βοηθάω και να τους δείχνω τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο Πάμπλο θα πάρει το δίπλωμά του και έχουμε συμφωνήσει να είναι βοηθός προπονητής στο τμήμα κ-17 και θα δούμε πως θα κυλήσει το μέλλον…».

Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ: «Είναι ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον Ιγκόρ Τούντορ γιατί αυτός είναι ο προπονητής. Εγώ έχω μεγάλες απαιτήσεις από τον ίδιο και θέλω να δω πως θα διαχειριστεί τα παιχνίδια και ποιο θα είναι το σκεπτικό του για να νικάει τον αντίπαλο. Εγώ δουλεύω για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει στο ρόστερ και να μπορεί ο κόουτς να κάνει τη δουλειά που θέλει και να μπορεί η ομάδα να παίξει ανάλογα τις συνθήκες του κάθε αγώνα».

Για όσα δεν του άρεσαν από την ομάδα στα πλέι-οφ που είδε: «Δεν είναι αρμοδιότητά μου να μιλήσω για το παρελθόν γιατί δεν είναι πρέπον και πρέπει να σεβαστώ τον προηγούμενο προπονητή. Όταν θα ξεκινήσουμε τα παιχνίδια και θα έχω δουλέψει κι εγώ επίσημα, θα έρθετε να μου πείτε τι δεν σας αρέσει και θα σας εξηγήσω».

Για τη μίξη νεαρών και έμπειρων παικτών στο ρόστερ: «Δουλεύω κάθε μέρα και κάθε νύχτα για να βρω τους ιδανικούς παίκτες για την ομάδα. Πρέπει να θέλουν να κερδίζουν και να έχουν φιλοδοξίες οι ποδοσφαιριστές. Οι έμπειροι, πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να καθοδηγούν τους νέους παίκτες. Αυτοί μπορούν να είναι πολύ σημαντικοί για μια ομάδα».

Για το πόσο επηρεάζεται το πλάνο του λόγω των ευρωπαϊκών αγώνων του Ιουλίου: «Δεν με αγχώνει αυτό. Είναι σημαντικό να πάρουμε τους σωστούς παίκτες. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας. Αν δεν φέρω τους σωστούς παίκτες, δεν θα πω στον ιδιοκτήτη να υπογράψουμε με άλλους. Πρέπει να έρθουν παίκτες που θα μας πάνε μπροστά. Δεν θα φέρω παίκτες επειδή απλά πρέπει να πάρουμε παίκτες».

Για την απόφασή του να συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Γνώριζα για τα θέματα της διαφθοράς… Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι είναι πολύ σωστό ότι γίνεται έρευνα σε αυτά τα θέματα και υπάρχει κινητικότητα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι καθαρό και πρέπει όλα τα προβλήματα να λυθούν. Υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα κα ελπίζω όλοι μας στο ποδόσφαιρο μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα για καθαρό ποδόσφαιρο και να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο».

Για τον βαθμό ετοιμότητας που θα έχει ο ΠΑΟΚ ενόψει του δεύτερου προκριματικού του Γιουρόπα Λιγκ: «Εγώ θα συστήσω παίκτες για μεταγραφή, αν θεωρήσω ότι μπορούν να μας προσφέρουν αυτά που θέλουμε. Δεν μπορώ να μιλήσω με συγκεκριμένο αριθμό, όμως παράλληλα, μπορεί να έρθει προσφορά για έναν παίκτη που δεν θα μπορέσουμε να αρνηθούμε ή μπορεί να προκύψει μια καλή ευκαιρία για μεταγραφή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι παίκτες θα αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία που θέλουμε. Στόχος μας είναι να ξεχάσουν τι έγινε τους τελευταίους 2-3 μήνες της προηγούμενης σεζόν».

Για τη δική του δουλειά, τα στοιχεία της και για τους τέσσερις βοηθούς του Τούντορ: «Δεν ξέρω το επιτελείο του ΠΑΟΚ. Τους ανθρώπους που ήταν δίπλα στον προηγούμενο προπονητή. Μου έδωσαν κάποιες πληροφορίες και κατέληξα στο ότι ο Ιγκόρ μπορούσε να φέρει τους δικούς του ανθρώπους. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να αισθανθεί ότι ο σύλλογος τον στηρίζει και ότι ο σύλλογος είναι χαρούμενος με τη συνεργασία μαζί του. Όσον αφορά τους νεαρούς παίκτες, λατρεύω τους νεαρούς, τις ακαδημίες, όμως ξέρω ότι η πρώτη ομάδα είναι το βασικό ζήτημα και πρέπει να κερδίζουμε. Όποτε μπορούμε, θα συμπεριλαμβάνουμε νέους παίκτες στην πρώτη ομάδα. Έχει γίνει και τα τελευταία χρόνια και είναι φανταστικό. Η ακαδημία είναι καλοί γιατί όχι μόνο πρόκειται για… φθηνή αγορά, όμως ξέρουν τον σύλλογο και είναι λογικό και ο κόσμος να ενθουσιάζεται με την εξέλιξη ενός ανερχόμενου ποδοσφαιριστή».

Είναι σημαντικό όμως να υπάρχει μια σωστή μίξη με έμπειρους, καθώς οι νεαροί χρειάζονται καθοδήγηση. Δεν γίνεται να έχεις 11 νέους παίκτες και να απαιτείς να κερδίζουν σε κάθε ματς. Θα χάνουν και θα έχει μεγάλη επίπτωση πάνω τους… Το καλύτερο είναι να υπάρχει μίξη».

Για την πηγή από την οποία αντλεί το πάθος για το ποδόσφαιρο: «Δεν υπάρχει καλύτερη ζωή για εμένα… Δεν μπορώ να θυμηθώ μέρα που να μη σκέφτομαι το ποδόσφαιρο. Πάντα θέλω να γίνομαι καλύτερος. Ακόμα και όταν ήμουν 6 ετών, έβρισκα άλλα τρία παιδιά στο δρόμο και τους έλεγα θα παίξω εναντίον σας και θα σας νικήσω. Είναι τιμή και ευλογία για εμένα και την οικογένειά μου για την ευκαιρία που μας δίνεται στο ποδόσφαιρο με τις χώρες που έχουμε ζήσει και δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο. Λατρεύω το ποδόσφαιρο… Είναι όμορφο να αγαπάς τη δουλειά σου».

Για το πρόσωπο που εκφράζει το DNA του συλλόγου στην πρώτη ομάδα: «Όλη μου τη ζωή σαν επαγγελματίας έχω περάσει μακριά από την πατρίδα μου. Πάντα μου άρεσε να βλέπω νεαρούς παίκτες να εξελίσσονται. Αυτό δεν έχει να κάνει με την καταγωγή. Έχει να κάνει με τη δουλειά, την προσωπικότητα και την προσπάθειά τους να γίνουν καλύτεροι. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, όσον αφορά τη δουλειά στις ακαδημίες, είναι να φροντίσουμε ώστε κάθε παίκτης να μπορεί να φτάσει στο ζενίθ των δυνατοτήτων του. Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα, αλλά με την δουλειά και τη δίψα που έχει το παιδί να τα καταφέρει. Εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε αυτούς που δείχνουν και θέλουν να τα καταφέρουν. Πιστεύω ότι και ο Ιγκόρ Τούντορ ξέρει και θα μπορεί να εντοπίσει τα παιδιά των ακαδημιών που θα έχουν τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν και σε μεγαλύτερο επίπεδο. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα. Είμαστε όλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Το θέμα είναι να έχεις τη γνώση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης