Δεν στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να πάρει μια ιστορική πρόκριση απέναντι στη Μαρσέιγ, καθώς ηττήθηκε την Πέμπτη με 1-0 από τους Μασσαλούς στην Τούμπα, αποτυγχάνοντας έτσι να περάσει στους «4» του Europa Conference League.

Oι «ασπρόμαυροι» είχαν αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρουν απέναντι στους Γάλλους, ωστόσο ο Μανταντά με τις εξαιρετικές επεμβάσεις του κράτησε ανέπαφη την εστία του, έχοντας έτσι σημαντική συμβολή στη δεύτερη νίκη της ομάδας του επί του «Δικεφάλου του Βορρά» (2-1 είχαν επικρατήσει στο πρώτο ματς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γκολ που έκρινε το ματς στην κατάμεστη Τούμπα το πέτυχε ο Παγέτ στο 34ο λεπτό. 

Πάντως, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στο τέλος του ματς αποθέωσαν, ως όφειλαν, το συγκρότημα του Λουτσέσκου, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και γενικά την εξαιρετική πορεία που διέγραψε η ομάδα τους στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σκόπευε να παρατάξει την ομάδα του με βασικό τον Ελ Καντουρί, ωστόσο ο Μαροκινός τραυματίστηκε στην προθέρμανση, κι έτσι τέθηκε νοκ άουτ από τον αγώνα, με τον Τσιγγάρα να παίρνει τη θέση του.

Μετά το απρόοπτο της τελευταίας στιγμής που υπήρξε στον ΠΑΟΚ, η ενδεκάδα των γηπεδούχων διαμορφώθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Πασχαλάκης, με την τετράδα της άμυνας να αποτελείται από τους Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Κρέσπο και Λύρατζη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

 

Στα χαφ ξεκίνησαν οι Κούρτιτς και Τσιγγάρας, με τον Αουγκούστο να είναι σε έναν πιο προωθημένο ρόλο. Στα άκρα της επίθεσης βρέθηκαν οι Μπίσεσβαρ  και Αντρίγια Ζίβκοβιτς, με τον Άκπομ να είναι στην κορυφή.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με πάθος για τους Θεσσαλονικείς, που κάτω από την ενθουσιώδη υποστήριξη των 29 χιλιάδων θεατών πήραν πρωτοβουλίες και δημιούργησαν από νωρίς ευκαιρίες.

Η πρώτη από αυτές στο 5′ με τον Τσιγγάρα, που δεν σημάδεψε σωστά από την περιοχή μετά από σέντρα του Βιεϊρίνια, απεμπολώντας την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για να πάρει προβάδισμα ο «Δικέφαλος».

 

 

 

Η πολιορκία του ΠΑΟΚ απέναντι στη Μαρσέιγ συνεχίστηκε και στα επόμενα λεπτά, με τον Μανταντά να ενεργεί σωτήρια, τόσο στο συρτό σουτ του Άκπομ (10′) όσο και στην κεφαλιά του Κρέσπο (11′), στερώντας έτσι δύο φορές το γκολ από τους γηπεδούχους.

 

Η Μαρσέιγ δεν ήταν διατεθειμένη να μείνει σε ρόλο κομπάρσου, και στο 13΄ από λάθος του Ίνγκασον ο Παγέτ σούταρε με τη σειρά του, άστοχα.

Σταδιακά η γαλλική ομάδα ανέβαζε την απόδοσή της με ταυτόχρονη κατοχή της μπάλας, κι αυτό έφερε μια νευρικότητα στις προσπάθειες των «ασπρόμαυρων», οι οποίοι με την προσθήκη του Τσιγγάρα δεν είχαν ταχύτητα, αλλά ούτε και καλή ανασταλτική λειτουργία, και ταυτόχρονα στην άμυνα διέπρατταν διαδοχικά λάθη.

 

Ένα τέτοιο έγινε και πάλι από τον Ίνγκασον στο 26′ όταν ασταθώς ο Ισλανδός, σε μια προσπάθειά του να ελέγξει την μπάλα, τη γύρισε προς την εστία του και αυτή αποκρούστηκε από το… δοκάρι του Πασχαλάκη και απομακρύνθηκε στη συνέχεια.

 

Στο 34′ όμως ο ΠΑΟΚ δεν απέφυγε το μοιραίο. Από ολέθριο λάθος του Κρέσπο σε τυφλή απομάκρυνση της μπάλας, η Μαρσέιγ βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση με τον Μπακαμπού, και από ασίστ του Γκεντουζί, ο Παγέτ δεν άφησε την ευκαιρία αναξιοποίητη και με κοντινό πλασέ παραβίασε την ελληνική εστία για το 0-1.

 

 

Το γκολ του αστέρα των Μασσαλών αποσυντόνισε πλήρως τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έχασαν τη συνοχή τους και έκαναν εύκολα λάθη. Ωστόσο, προς το τέλος του πρώτου μέρους οι «ασπρόμαυροι» έδειξαν να συνέρχονται και άρχισαν να ψάχνουν το γκολ της ισοφάρισης.

Στο 38ο λεπτό ένα μακρινό σουτ του έφυγε λίγο έξω από το δοκάρι του Μανταντά, ο οποίος στο 44′ ενήργησε σωτήρια σε κεφαλιά του Ίνγκασον, με τον Άκπομ να σουτάρει πάνω στον Κρέσπο πριν μπλοκάρει ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων.

 

Με την επανάληψη η Μαρσέιγ, που μπήκε πάλι επιθετικά στο γήπεδο, έχασε νωρίς την πρώτη ευκαιρία. Στο 48′, από μακρινό βολέ του Μανταντά, ο Μπακαμπού έστειλε δυνατό σουτ στην ελληνική εστία που όμως δεν βρήκε στόχο.

 

 

Στο 53΄ ο Πασχαλάκης υποχρεώθηκε σε διπλή σωτήρια επέμβαση, αν και μόνο η πρώτη του προσπάθεια «μέτρησε», αφού στη δεύτερη ο Μπακαμπού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

Στο 59′ οι Μασσαλοί ήρθαν πάλι κατάφατσα στο γκολ, αλλά ο Ίνγκασον έδιωξε σε κόρνερ την τελευταία στιγμή. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε απέλπιδες και ανοργάνωτες προσπάθειες, που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης.

 

Στο 83΄ ο Τσόλακ πέταξε στα… σκουπίδια μια τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση, πλασάροντας από άριστη θέση, άουτ στην εστία του Μανταντά, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Γάλλος γκολκίπερ έκανε μεγάλη απόκρουση σε σουτ του Μιτρίτσα και στο επόμενο λεπτό το ίδιο σε σουτ του Αουγκούστο.

 

Ως τη λήξη της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ προσπάθησε για το γκολ, αλλά η Μαρσέιγ με την εμπειρία της δεν του επέτρεψε ούτε την ισοφάριση, αν και σε κάποιες περιπτώσεις η αστοχία και η δυστοκία ήταν αυτά που χαρακτήρισαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ 0-1

Γκολ: 34′ Παγέτ (Μαρσέιγ)

Κίτρινες: Αουγκούστο (ΠΑΟΚ), Σβαμπ (ΠΑΟΚ)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (67′ λ.τ. Σίντκλεϊ), Ντόουγκλας, Κούρτιτς, Άντριγια Ζίβκοβιτς (77′ Σβαμπ), Tσιγγάρας (58′ Μιτρίτσα), Μπίσεσβαρ (77′ Μουργκ), Άκπομ (67′ Τσόλακ)

Μαρσέιγ: Μανταντά, Ρονζιέρ, Σαλιμπά, Τσαλέτα-Τσαρ, Πέδρες, Λιρόλα, Γκουεντουζί, Γκουέιγ, Αρίτ, Παγέτ (88′ Κολάσινατς), Μπακαμπού (71′ Ουντέρ)

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης