Ο Σάκης Τσιώλης μίλησε για του στόχους του ΠΑΣ Γιάννινα, τις προπονητικές του πεποιθήσεις, την Εθνική Ελλάδος και τον Σάντος, τους διεθνείς που θα ήθελε να έχει, αλλά και για το τι θα άλλαζε αν μπορούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Σαν αντίπαλος παίκτης ή προπονητής τι κουλτούρα σου «έδειχνε» ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ποια είναι η δική σου φιλοσοφία;
«Έβλεπα μια ομάδα που εντυπωσίαζε με το περίτεχνο επιθετικό και γρήγορο παιχνίδι, αγωνιζόταν με πάθος και ένταση, με την δύναμη του κόσμου να εκφράζεται μέσα από την ομάδα τους. Αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία, πάθος, δύναμη, ένταση στο γήπεδο, πράγμα που έχει ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ο κόσμος του που είναι πάντα κοντά του. Άλλωστε ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος και χωρίς κόσμο δεν υπάρχει ποδόσφαιρο».

-Πως βρήκες την ομάδα με τον ερχομό σου σε αυτή; Η αλλαγή τριών γυμναστών, άρα και τριών διαφορετικών τρόπων εκγύμνασης, είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί και να προβληματίζει;

«Σε ότι είχε να κάνει με την φυσική και την ειδική κατάσταση, η ομάδα ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το πρόβλημα ήταν περισσότερο ψυχολογικό λόγω των άτυχων αποτελεσμάτων, κυρίως αυτό του κυπέλλου με τον Αιγινιακό. Δουλέψαμε όμως και το ξεπεράσαμε γρήγορα. Η αλλαγή των γυμναστών δεν επηρέασε. Άλλωστε αποτελεί πρωτόκολλο το τι γίνεται σε κάθε στάδιο προετοιμασίας. Απλώς αλλάζει το ασκησιολόγιο, οπότε είχαμε γρήγορη προσαρμογή. Τα αιματολογικά ήταν ακριβώς όπως έπρεπε, στο πρώτο και δεύτερο στάδιο και ο βαθμός οργανικής κούρασης σε πολύ καλό επίπεδο».

-Ο στόχος του ΠΑΣ είναι η πεντάδα; Και από πού ξεκινά το όριο της επιτυχίας σε αυτή την ομάδα;

«Από την στιγμή που πέρσι ήσουν σε μια κορυφή ο στόχος πρέπει να είναι κάτι περισσότερο. Αν τερματίσουμε όμως μια ή δυο θέσεις παρακάτω, πάλι ικανοποιημένοι θα είμαστε, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή ομάδα, είναι πολύ καλύτερος, οπότε ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί κατά μια ομάδα σε σχέση με τον περσινό».

-Στο ρόστερ του ΠΑΣ υπάρχουν καθιερωμένοι πλέον ποδοσφαιριστές, που αποτελούν τον βασικό κορμό και εξελίξιμοι. Θεωρείς πως κάποια από τις δυο κατηγορίες χρειάζεται μεταγραφική ενίσχυση άμεσα;

«Σίγουρα σε ότι αφορά την δεύτερη κατηγορία, που έχει να κάνει με τις εναλλακτικές εκ των έσω, υπάρχουν σημεία και σημάδια, για παιδιά που μας κάνουν να αισιοδοξούμε όπως οι Νάκος, Χαρίσης, Ιωάννου, Μουσκάι, Κολιοφούκας… Στην πρώτη, θα πρέπει να υπάρξουν 2 ή 3 προσθήκες και γι αυτό άλλωστε αποκτήθηκε ήδη ο Κυβελλίδης».

-Είναι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ η ομάδα που μπορεί να κάνει τους ποδοσφαιριστές «μεγάλους» ή πρέπει να έρθουν «μεγάλοι» ποδοσφαιριστές για να κάνουν τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μεγάλο;

«Είναι αμοιβαίο και αλληλένδετο. Είδαμε στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ παίκτες που δεν τους ήξερε κανείς να γίνονται πασίγνωστοι, όπως και ταλαντούχους με ποιότητα που εκτόξευσαν τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Το ένα χέρι νίβει τα άλλο και τα δυο το πρόσωπο λέει μια παροιμία».

-Ο Μπόμπι Ρόμπσον έλεγε ότι «οι προπονητές πρέπει να δίνουμε στις ομάδες το στυλ και την δυναμική που εκφράζει η ιδιοκτησία του». Στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ του Χριστοβασίλη, που τοποθετείται αυτή η δυναμική;

«Νομίζω ότι ο κος Χριστοβασίλης, από τα χρόνια που τον γνωρίζω και με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, άξιζε και θα έπρεπε, να είχε πετύχει και εισπράξει περισσότερα. Μακάρι να μπορέσει να υλοποιήσει όλα όσα έχει στο νου του γιατί αυτό θα είναι καλό και για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αλλά και για την Ήπειρο γενικότερα».

=Είσαι «παιδί» της πρωταθλήτριας Λάρισας… Είναι δυνατόν, με τα σημερινά δεδομένα, να επαναλάβει επαρχιακή ομάδα αυτό τον άθλο της Λάρισας ή πλέον η ψαλίδα είναι τεράστια;

«Αυτή την στιγμή και για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι εντελώς αδύνατο».

-Λέγεται ότι η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για ανάδειξη Ελλήνων ποδοσφαιριστών και ανάπτυξη ακαδημιών… Με οικονομικά προβλήματα όμως πως μπορεί να υπάρξει σωστή ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή που η εξειδίκευση και τα μέσα να αξιοποιηθεί πληρώνονται ακριβά;

«Δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην super league. Υπάρχει στην Β και στην Γ εθνική. Όσον αφορά τις Ακαδημίες, αυτή την εποχή είναι μια ευκαιρία, μέσα από αυτό το άλλοθι των προέδρων, να επενδύσουν στους νέους ποδοσφαιριστές. Είναι άλλωστε οδηγία της UEFA. Στα Γιάννινα για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οργάνωση και προϋποθέσεις, γήπεδα, αθλητικό κέντρο…».

-Το «μαγικό ραβδί» το έχει ο προπονητής ή οι ποδοσφαιριστές; Υπάρχουν παίκτες κλειδιά ή όλα εξαρτώνται από ένα καλό σύνολο;

«Πρώτα το καλό σύνολο και από εκεί και πέρα ο προπονητής να καταφέρει να εκμεταλλευτεί σχετικά με το τι ταιριάζει σε αυτό. Αν τα καταφέρει και μπορέσει να το εκμεταλλευτεί, τότε μιλάμε για μαγικό ραβδί».

-Ποιο είναι το σωστό. Να προτείνει ο προπονητής συγκεκριμένα ονόματα ποδοσφαιριστών ή θέσεις που έχει ανάγκη η ομάδα και ανάλογα η ομάδα να προτείνει στον προπονητή ποδοσφαιριστές;

«Ο προπονητής πρέπει να προτείνει χαρακτηριστικά και θέσεις. Έτσι αποφεύγονται πολλά από ηθικής άποψης αλλά και δικαιολογείται και το σκάουτινκ της ομάδας».

-Πόσο δύσκολο είναι σε έναν προπονητή να κάνει δίκαιη διαχείριση της ομάδας;

«Είναι καθαρά θέμα συνείδησης, αξιολόγησης και γνώσης. Όταν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά τότε κάνει και την καλύτερη, αλλά και δικαιότερη διαχείριση του υλικού».

-Έχεις τον ίδιο τρόπο σκέψης σαν προπονητής που είχες και σαν ποδοσφαιριστής;

«Προσπάθησα να μεταφέρω κάποια στοιχεία σαν ποδοσφαιριστής στην προπονητική. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά γιατί εξαλείφεται το «εγώ» και πάμε στο εμείς».

-Χρησιμοποιείς τους υπολογιστές στην δουλειά σου και γενικότερα προηγμένη τεχνολογία;

«Είναι πλέον απαραίτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο».

-Έχετε εικόνα από τις υποδομές Κ17, Κ20;

«Έχω εικόνα, αν και αυτή την περίοδο τις έχουμε αδικήσει, γιατί ακόμη δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτά τμήματα όπως θα θέλαμε. Θα δείξουμε όμως το ανάλογο ενδιαφέρον ,γιατί μέσα από αυτά τα παιδιά θα πρέπει να βγει ο βασικός κορμός που θα μπορεί να μείνει για πάνω από 2-3 χρόνια στην ομάδα».

-Έλληνες προπονητές. Γιατί δεν τους εμπιστεύονται οι ομάδες του εξωτερικού, ενώ εμπιστεύονται πλέον Έλληνες ποδοσφαιριστές;
«Γιατί στις ομάδες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, τα οποία είναι και ο καθρέφτης για τους ξένους ώστε να πάρουν προπονητή, έχουν ελάχιστη συμμετοχή Έλληνες».

=Εθνική Ελλάδος. Τι σημαίνει η επιτυχία της και ποια η άποψή σου για τον Σάντος;

«Τεράστια επιτυχία, αν και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες εφ όσον η ομάδα μπαίνει πλέον σε ευκολότερους ομίλους. Η επιτυχία χαρακτηρίζει τον καλό ή κακό προπονητή, οπότε με αυτό το δεδομένο ο Σάντος είναι απόλυτα επιτυχημένος».

-Μετά τους πετυχημένους Ρεχάγκελ, Σάντος, μπορεί να υπάρξει Έλληνας προπονητής στην Εθνική ή θα «χαλούσε» την πετυχημένη «συνταγή» και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια επιλογή;

«Όπως είπα, λόγω του ότι πλέον παίρνουμε το πλεονέκτημα των ομίλων, με ευκολότερους αντιπάλους, θεωρώ ότι και Έλληνας θα είχε ανάλογες επιτυχίες».

-Αν είχες την δυνατότητα να φέρεις έναν διεθνή ξένο και ένα διεθνή Έλληνα στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ποιόν θα επέλεγες;

«Μέσι και Μήτρογλου».

-Τι θα διάλεγες αν είχες την δυνατότητα: Μμεγάλη ελληνική ομάδα, μεγάλη του εξωτερικού ή την Εθνική Ελλάδος;

«Την Εθνική Ελλάδος».

-Ο Γιάτσεκ Γκμόχ, σε έχει αποκαλέσει μαθητή του. Ποιοι προπονητές σε έχουν επηρεάσει και ποιους θεωρείς σήμερα κορυφαίους;

«Οι κορυφαίοι σήμερα είναι παροπλισμένοι. Στην Ελλάδα θεωρώ τον Γκμοχ, τον Γεωργιάδη, και τον Αλέφαντο που είχαν ξεχωριστά χαρακτηριστικά τα οποία και προσπάθησα να πάρω. Σίγουρα όμως για να γίνεις καλός προπονητής πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Από τους ξένους είναι στην κορυφή ο Βενγκέρ και ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας που τα πήρε όλα».

-Ποιοι ήταν κατά την γνώμη σου οι κορυφαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές, στην εποχή σου, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στο παγκόσμιο.

«Στην Ελλάδα ήταν οι Χατζηπαναγής, Μαύρος και Δόμαζος. Από τους ξένους οι Κρόιφ, Μπέστ και Πλατινί ήταν απίστευτοι».

-«Ποτέ δεν θα ξεχάσω την ΑΕΛ»… Έντιμη δήλωση αλλά σε κάποια ομάδα που συνεργάστηκες ήταν λόγος να ραγίσει το γυαλί. Πρέπει ο προπονητής να εκφράζει οπαδικά συναισθήματα;

«Κατά την διάρκεια της εργασίας του ποτέ. Όταν βγάζει όμως την φόρμα έχει κάθε δικαίωμα, εκεί που τον εκτίμησαν, έφαγε ψωμί και μεγάλωσε η οικογένειά του να εκφράζει τα συναισθήματά του».

-Μετάνιωσες κάποια στιγμή που ασχολήθηκες με το ποδόσφαιρο;

«Όχι και γι αυτό άλλωστε είμαι το ίδιο παθιασμένος με το ποδόσφαιρο όπως όταν πρωτοξεκινούσα από την Αναγέννηση Καρδίτσας».

-Στο ποδόσφαιρο γενικότερα, αλλά και στο ελληνικό ειδικότερα τι θα άλλαζες;

«Υπάρχουν πολλά που με εξοργίζουν και αν μπορούσα θα άλλαζα την δομή του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Στο ξένο ποδόσφαιρο δεν θα άλλαζα τίποτε».

-Πως αντιμετωπίζει τη δουλειά σου η οικογένειά σου;

«Με μεγάλη υπομονή και κατανόηση στα καλά και στα στραβά μου, γιατί σίγουρα μετά από 35 χρόνια ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο δεν είμαι και ότι καλύτερο γι αυτήν».

-Μια ευχή;

«Εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλα τον κόσμο. Στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, εύχομαι να καταφέρει να σταθεροποιηθεί στην super league, να καθιερωθεί σαν μια από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας και ο κόσμος του, να μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρό του να χαρεί, φέτος, την έξοδο στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης