Τσιώλης: «Τιμή να είμαι στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, 20:25
Τσιώλης: «Τιμή να είμαι στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα»
Παρουσιάστηκε κι επίσημα το απόγευμα της Τρίτης ο Σάκης Τσιώλης από τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Καρδιτσιώτη προπονητή να χαρακτηρίζει ως τιμή του που θα καθίσει στον πάγκο του «Άγιαξ» της Ηπείρου.

Τον Τσιώλη παρουσίασε ο Γιώργος Χριστοβασίλης που κάθισε δίπλα του στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου, με τον πρόεδρο του συλλόγου να τονίζει:

«Είναι μία μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας να βρίσκεται κοντά μας ο κ. Τσιώλης, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι με την έλευση του νέου προπονητή η ομάδα μας θα επανέλθει στις επιτυχίες, και εύχομαι ο κόσμος να συμπαρασταθεί σ' αυτή την προσπάθεια της διοίκησης.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον προπονητή μας, και να τον ευχαριστήσουμε για την απόφαση που πήρε σε μία εποχή που όλες οι ομάδες της Ελλάδας ήθελαν να τον έχουν προπονητή».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σάκης Τσιώλης ο οποίος ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση: «Να αρχίσω πρώτα από όλα με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο, τον κ. Γιώργο Χριστοβασίλη, για την τιμή που μου έκανε να μου κάνει την πρόταση για να έρθω να αναλάβω αυτή την ιστορική ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα.

Υπήρχαν πραγματικά τρεις πολύ σοβαροί λόγοι έγειραν για να είμαι σήμερα στον ΠΑΣ. Πρώτα από όλα έχει να κάνει με την ιστορία, τη φανέλα, τον κόσμο, τους φιλάθλους, που έχω βιώσει από την δεκαετία του '80 σαν ποδοσφαιριστής ακόμη στη Λάρισα και αισθάνθηκα πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός με τον ΠΑΣ για το ποια από τις δύο ομάδες αυτές θα έβγαινε καλύτερη επαρχιακή ομάδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι μία μακροχρόνια φιλία που έχω με τον πρόεδρο, εκτίμησης η οποία κάθε φορά που μιλάμε πάντα για τον ΠΑΣ, οι μεγάλες του φιλοδοξίες που έχει για την ομάδα, οι μεγάλες του αγωνίες, πολλές φορές συζητήσαμε για αυτά τα πράγματα, και μου δόθηκε η ευκαιρία να μπορέσω να συνεργαστώ μαζί του.

Ένας τρίτος λόγος είχε να κάνει πραγματικά με το ρόστερ. Με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές. Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα μέσα από τα τελευταία αυτά χρόνια, ήταν ο κύριος αντίπαλος στην προηγούμενη ομάδα που ήμουνα όσον αφορά για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση στη βαθμολογία.

Και μέσα από αυτό, όπως είπα και στα παιδιά σήμερα, μέσα από την ανάλυση και το σκάουτινγκ που είχαμε κάνει για τον ΠΑΣ, πραγματικά οι λεπτομέρειες αλλά και γενικότερα οι δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές, μπορούν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέλει ένας επαγγελματίας προπονητής.

Η απόφαση λοιπόν δεν ήταν δύσκολη για εμένα. Απλώς ήρθε η πάροδος του χρόνου. Κάθε φορά που ερχόμουν αντίπαλος του ΠΑΣ, πολλοί με ρωτούσαν αν κάποτε έρθω και δουλέψω στον ΠΑΣ, και τους έλεγα μακάρι να έρθει κάποια στιγμή που να μου δοθεί η ευκαιρία.

Τώρα λοιπόν και ο χρόνος ήταν ο κατάλληλος. Είχα ένα χρονικό διάστημα μετά τη λύση συνεργασίας με τον Αστέρα Τρίπολης, πριν από περίπου ένα μήνα, είχα ένα πολύ προσωπικό και οικογενειακό μου πρόβλημα που έκανε αδύνατο να μπορέσω να πάω σε κάποια ομάδα. Τώρα πέρασε αυτός ο δύσκολος μήνας για μένα.

Νομίζω ότι ο ΠΑΣ είναι μια ομάδα με όλες τις προϋποθέσεις. Για να μπορέσεις να είσαι προπονητής στον ΠΑΣ, πρέπει να είσαι και προνομιούχος. Εγώ νιώθω ότι είμαι προνομιούχος, και είμαι σήμερα σ' αυτή τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣ».

Για το αν έχει οριοθετήσει τους στόχους του ΠΑΣ για φέτος απάντησε:
«Μιλήσαμε για την ιστορία, τη φανέλα και τους φιλάθλους. Είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο αυτό. Ο τρίτος λόγος που ήταν οι ποδοσφαιριστές και οι ποιότητα, άρα λοιπόν υπάρχουν οι δυνατότητες, και βέβαια οι φιλοδοξίες που έχει πρόεδρος, και το όραμα που έχει για τον ΠΑΣ, ήταν τα τρία αυτά δυνατά στοιχεία που με έφεραν σήμερα να είμαι εδώ.

Όσον αφορά τους στόχους, ο δρόμος των επιτυχιών και ο δρόμος να μπορείς να πρωταγωνιστήσεις, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όπως πέρυσι πέντε ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος. Και ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ξανά οι ίδιοι πρωταγωνιστές σίγουρα που θα κοιτάξουν να πάρουν θέσεις στα play off.

Φέτος όμως έχουμε πολύ δυνατό τον Παναθηναϊκό. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα είναι πολύ δυνατός και ο Εργοτέλης. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε μέσα σ' αυτόν τον στόχο που έχουμε, να μπούμε στα play off και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την έξοδο στην Ευρώπη. Ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε επαγγελματίας βάζει σαν στόχο να κερδίζει κάτι παραπάνω από την περσινή περίοδο. 

Άρα και εμείς έχουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε κάτι περισσότερο από ότι πέτυχε η ομάδα στην περσινή περίοδο.

Ένα άλλο που ήθελα να τονίσω είναι ότι παρακολουθώντας το τελευταίο παιχνίδι, και πριν από όλα να πούμε ότι η συγκομιδή βαθμών είναι αρκετά καλή, θα έλεγα ότι η ομάδα είναι τακτοποιημένη. Βλέποντας και το παιχνίδι προχθές θα έλεγα ότι η ομάδα είναι τακτοποιημένη στον αγωνιστικό χώρο.

Έχει τακτική στο παιχνίδι της, έχει σύστημα. Άρα σημαίνει ότι έχει δουλευτεί. Είναι λοιπόν ένα ακόμη θετικό στοιχείο, προς το οποίο εμείς πρέπει να κοιτάξουμε και να τι βελτιώσουμε αν μπορούμε ακόμα. Βεβαίως και πάντα χωράει η βελτίωση και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είπε:
«Πάντα όταν μία ομάδα έχει πρωταγωνιστικούς στόχους, θα πρέπει η αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα, γιατί έχουμε παίκτες που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί. Έχουμε ποιότητα δηλαδή στην επίθεση.

Το ρόστερ της ομάδας έχει τέτοιο υλικό που μπορεί να μας δώσει βαθμούς. Σίγουρα υπάρχει πάντα βελτίωση στο ποδόσφαιρο. Και μένα προσωπικά μου αρέσει το συνδυαστικό, το γρήγορο και το αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Προς αυτές τις κατευθύνσεις θα κινηθούμε και θα δουλέψουμε».

Για το αν θα αλλάξει κάτι στο σύστημα της ομάδας ή θα συνεχίσει στην ίδια φιλοσοφία ανέφερε: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το σύστημα είναι μία τοποθέτηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο για να μπορέσουμε να πάρουμε από τους παίκτες τις δυνατότητες που έχουν.

Η τακτική είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο το οποίο θα κοιτάξουμε να καλυτερεύσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση.
Και φυσικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ταχύτητα. Νομίζω αν βελτιώσουμε το συνδυαστικό, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Όμως σας λέω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος σ' αυτό που είδα στο τελευταίο παιχνίδι στο θέμα της τακτικής και του συστήματος. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Για το πρόβλημα με τα γήπεδα και αν σκέφτεται να κάνει κάτι διαφορετικό από τους προκατόχους του για να μην επηρεάζει την απόδοση της ομάδας τόνισε: 
«Είχα μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο του Σταδίου. Θα καθίσουμε να μιλήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Σίγουρα θέλουμε όπως μίλησα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ που έχει όραμα ένα νέο αθλητικό κέντρο, αλλά ο πρόεδρος του σταδίου δείχνει ένας άνθρωπος συνεργάσιμος και θέλει να βοηθήσει πολύ την ομάδα.
Νομίζω ότι αν έχουμε καλή συνεργασία, θα βελτιώσουμε πράγματα στη δουλειά μας».

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, 20:42