Αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα προβλέπει η τροπολογία ενάντια στο ντόπινγκ, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Στην υψηλότερη ποινή, τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη, θα καταδικάζονται όσοι χορηγούν απαγορευμένες ουσίες σε ανήλικους.
Όσοι χορηγούν απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές γενικώς, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινή τουλάχιστον 3 ετών και πρόστιμο από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Επιπλέον απαγορεύεται σε όσους καταδικάστηκαν να ασκήσουν στο μέλλον επάγγελμα σχετικό με τον αθλητισμό.
Φυλάκιση μέχρι 2 ετών ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 5000 ευρώ προβλέπεται για τους αθλητές που κατέχουν απαγορευμένες ουσίες, ή υλικό που δεν έχει καταχωρηθεί στο δελτίο υγείας τους, ενώ σε φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών θα καταδικάζονται όσοι εμποδίζουν τους αρμόδιους να ασκήσουν έλεγχο αντιντόπινγκ.
Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική καταχώρηση στο δελτίο υγείας του αθλητή, κάθε σκευάσματος που λαμβάνει, αλλά και την κήρυξη ως έκπτωτων, των μελών του ΔΣ, της αθλητικής Ομοσπονδίας, της οποίας οι αθλητές θα αποδειχθεί ότι έχουν λάβει απαγορευμένες ουσίες βάσει σχεδίου.
Επί πλέον προβλέπεται ο έλεγχος των σχολικών πρωταθλημάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.
Επίσης περικόπτονται τα προνόμια των πρωταθλητών: οικονομικά θα επιβραβεύονται μόνο όσοι αθλητές κατακτούν την 1η έως και την 3η θέση σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες (αντί της 1ης μέχρι και 8ης θέσης, που ίσχυε μέχρι σήμερα), καθώς και όσοι επιτυγχάνουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές επιδόσεις. Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο θα έχουν μονάχα οι Ολυμπιονίκες (χρυσού, αργυρού, ή χάλκινου μεταλλίου), ενώ καθορίζονται και ποσοστά μοριοδότησης για την είσοδο των διακριθέντων αθλητών στα ΤΕΦΑΑ, ή άλλη σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Η τροπολογία θα επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.