Τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και της βίας στα γήπεδα κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.

“Αποτελεί εθνική υπόθεση η αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Η Πολιτεία θέλει καθαρούς αθλητές με διακρίσεις και μετάλλια. Γίνεται μία σοβαρή θεσμική παρέμβαση για την εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού”, τόνισε ο Μιχάλης Λιάπης, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε: “Πρόκειται για ένα αυστηρό νομοσχέδιο. Θα έλθουμε σε μετωπική σύγκρουση. Θέλουμε μετάλλια με ιδρώτα και κόπο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο:

Για το ντόπινγκ:

– Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους παραβάτες της νομοθεσίας για τη παρασκευή, χορήγηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων και θεσπίζονται νέα κακουργήματα, ειδικότερα για περιπτώσεις που ο υπαίτιος διαπράττει τις ανωτέρω πράξεις είτε κατ΄ επάγγελμα είτε με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Θεσπίζεται κακουργηματική ευθύνη για τις περιπτώσεις παρακώλυσης ελέγχου ντόπινγκ με οποιονδήποτε τρόπο από δειγματολήπτη ντόπινγκ, μέλος του προσωπικού του ΕΣΚΑΝ, μέλος του προσωπικού εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ.

– Το ελληνικό δίκαιο θα εφαρμόζεται ακόμη και σε τιμωρητέες πράξεις Ελλήνων που τελούνται στο εξωτερικό.

– Όλα τα κακουργήματα που αφορούν στο ντόπινγκ θα δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.

– Θεσμοθετείται η ανασύσταση του ΕΣΚΑΝ ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα θα δικαιούται να παρίσταται σε δίκες για τα αδικήματα ντόπινγκ ως πολιτικώς ενάγων για την υποστήριξη της κατηγορίας.

– Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δελτίου υγείας αθλητή, με σκοπό την αντιμετώπιση του ντόπινγκ μέσω της υποχρέωσης καταχώρησης σε αυτό όλων των σκευασμάτων που λαμβάνει ο κάθε αθλητής.

Προνόμια των διακριθέντων αθλητών

Εξορθολογίζονται οι διευκολύνσεις που παρέχονται σε αθλητές με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις. Οι κυριότεροι άξονες είναι οι εξής:

– Περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου, όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο, μόνο στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς ανδρών-γυναικών και μόνο στους κατόχους μεταλλίων. Οι διορισμοί αυτοί αφορούν μόνο τη ΓΓΑ και τους αθλητικούς φορείς των ΟΤΑ.

– Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε ΤΕΦΑΑ και ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν θα γίνεται πλέον απευθείας, αλλά με μοριοδότηση ανάλογα με τη σημασία της διάκρισης, ώστε η αθλητική επίδοση να συνδυάζεται και με την ακαδημαϊκή.

– Προνόμια (εκτός του διορισμού) θα λαμβάνουν μόνο όσοι επιτυγχάνουν διακρίσεις σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Πανελληνίους και Μαθητικούς αγώνες, όταν αυτοί πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στον αριθμό συμμετεχουσών χωρών ή σωματείων, στα όρια συμμετοχής στους αγώνες και στον συνολικό χρόνο συμμετοχής.

– Ρυθμίζεται το θέμα των ήδη εκκρεμουσών αιτήσεων διακριθέντων αθλητών για διορισμό.

Αναλυτικά τα προνόμια για τους αθλητές και τις αθλήτριες:

Ολυμπιακοί Αγώνες
1η-3η θέση
Απευθείας διορισμό σε ΓΓΑ και ΟΤΑ (αθλητικούς φορείς)
ΤΕΦΑΑ 50% μοριοδότηση
Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ 20% μοριοδότηση
Χρηματικό έπαθλο

4η-8η θέση
ΤΕΦΑΑ 40% μοριοδότηση
Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ 15% μοριοδότηση

Παγκόσμιοι Αγώνες
1η-3η θέση
ΤΕΦΑΑ 30% μοριοδότηση
Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ 15% μοριοδότηση
Χρηματικό έπαθλο

4η-6η θέση
ΤΕΦΑΑ 15% μοριοδότηση
Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ 10% μοριοδότηση

Πανευρωπαϊκοί Αγώνες
1η-3η θέση
ΤΕΦΑΑ 25% μοριοδότηση
Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ 15% μοριοδότηση
Χρηματικό έπαθλο

4η-6η θέση
ΤΕΦΑΑ 10% μοριοδότηση
Λοιπά ΑΕΙ-ΤΕΙ 7% μοριοδότηση

Μεσογειακοί Αγώνες
1η-3η θέση
20% μοριοδότηση για ΤΕΦΑΑ
10% μοριοδότηση για Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πανελλήνιοι Αγώνες
1η-3η θέση
10%, 8%, 7% μοριοδότηση για ΤΕΦΑΑ αντίστοιχα

ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΦΗΒΟΙ-ΝΕΑΝΙΔΕΣ, ΠΑΙΔΕΣ-ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

Παγκόσμιοι Αγώνες
1η-3η θέση
20% μοριοδότηση για ΤΕΦΑΑ
15% μοριοδότηση για υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πανευρωπαϊκοί Αγώνες
1η-3η θέση
15% μοριοδότηση για ΤΕΦΑΑ
10% μοριοδότηση για υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πανελλήνιοι Αγώνες
1η θέση
10% μοριοδότηση για ΤΕΦΑΑ
10% μοριοδότηση για Υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΜΑΘΗΤΙΚΑ-ΣΧΟΛΙΚΑ

Ό,τι ισχύει για τα αντίστοιχα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

Προϋποθέσεις: – 50% συμμετοχή στους αγώνες

– Δεν έχει προηγηθεί μετεγγραφή του μαθητή. Εξαίρεση σοβαρών οικογενειακών λόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις διοργανώσεις υπάρχει ελάχιστος αριθμός συμμετεχουσών ομάδων/χωρών:

– Παγκόσμιοι: Συμμετοχή στους αγώνες από 18 χώρες και 10 χώρες συμμετοχή στο αγώνισμα

– Πανευρωπαϊκοί: Συμμετοχή στους αγώνες από 15 χώρες και 8 χώρες συμμετοχή στο αγώνισμα.

– Πανελλήνιοι: Συμμετοχή στους αγώνες 16 σωματείων ή 8 σωματείων, όπου υπάρχουν όρια πρόκρισης

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τη καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι τα εξής:

Καταργούνται οι διατάξεις του Αθλητικού Νόμου (Ν.2725/1999) περί Συνδέσμων Φιλάθλων. Παρέχεται η δυνατότητα στα αθλητικά σωματεία να συστήσουν Λέσχες Φίλων υπό την εποπτεία και ευθύνη τους.

Επιτείνεται η «αντικειμενική» διοικητική ευθύνη των αθλητικών σωματείων για πράξεις βίας των μελών τους, των μελών των Λεσχών τους και γενικότερα των οπαδών τους.

Απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών, προκειμένου να παρακολουθήσουν οργανωμένα μία αθλητική συνάντηση με φροντίδα των αθλητικών σωματείων.

Απαγορεύεται κατά τη διάθεση των εισιτηρίων ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αποκλειστικά για τα μέλη των Λεσχών και τα μέλη των Λεσχών υποχρεούνται να κατέχουν κάρτα Φιλάθλου, προκειμένου να προμηθευτούν εισιτήρια.

Αποσαφηνίζεται ο ρόλος του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας και της αστυνομίας που πλέον θα λειτουργούν συμπληρωματικά

Η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα θα γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ισχύει στα αεροδρόμια.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για πράξεις βίας, προβλέπονται αυξημένες παρεπόμενες ποινές σε περίπτωση υποτροπής, ενώ αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, αν οι πράξεις βίας τελέσθηκαν από μέλος Λέσχης.

Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ): διευκολύνεται η πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις των παρατηρητών της, ενώ θεσπίζονται ποινές για όσους παρεμποδίζουν το ελεγκτικό έργο της.

Δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Επεκτείνεται η ηλεκτρονική εποπτεία και σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.

Αναβαθμίζεται και συνιστάται ως μόνιμη και διαρκής η Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας.

Ακόμη με άλλες διατάξεις:

Ρυθμίζονται θέματα της Φιλίππου Ενώσεως και του ΟΔΙΕ με σκοπό την ομαλότερη λειτουργία του Ιπποδρόμου.

Επιδιώκεται η καλύτερη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Νίκαιας με τη στέγαση σε αυτό του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Παρέχεται η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να επιλύσει το πρόβλημα στέγασής της με την ανέγερση κτηρίου στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ.

Παρατείνεται το ωράριο των ιδιωτικών γυμναστηρίων και τις Κυριακές

Ρυθμίζονται θέματα εκδόσεως οικοδομικών αδειών, προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε ήδη απαλλοτριωμένη γι΄ αυτόν τον σκοπό έκταση εντός του Δήμου Κορυδαλλού.

Ανατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) η αποκλειστική ευθύνη για τις δειγματοληψίες που θα ενεργούνται αποκλειστικά από τους δειγματολήπτες του Μητρώου Δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης