Η ανωνυμία είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Η υποσχόμενη ανωνυμία, αυτό δηλαδή που θεωρείται εξασφαλισμένο αλλά δεν είναι, εξάπτει τη φαντασία μεγάλου τμήματος των χρηστών. Μπορεί να μην το μάθει ποτέ ο μπαμπάς ή η μαμά, το γνωρίζει όμως σίγουρα ό,τι ώρα χρειαστεί η GOOGLE, η ALEXA, η YAHOO και οι υπόλοιπες «αθώες εταιρειούλες», οι οποίες διασφαλίζουν το απόρρητο της διαδικτυακής συμπεριφοράς μας από τη Ρούλα και τη Σούλα, όταν όμως ζητηθούν τα δήθεν προσωπικά μας δεδομένα από… αρμόδιες υπηρεσίες, η εχεμύθεια πάει περίπατο.

Το διαδίκτυο από την πλευρά του δεν είναι χώρος συνάθροισης αγγέλων υπεράνω πάσης υποψίας. Η ηλεκτρονική τεχνολογία εκτός από γνώση, πολιτισμό, ήθη, έθιμα, μεταφέρει και άλλες συνιστώσες του κοινωνικού ιστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αντιλαμβάνεστε κατά την χρήση του διαδικτύου τηρείται ευλαβικά η αναλογικότητα των συμπεριφορών μας στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής μας. Ο μύθος ότι πρόκειται για άτομα διαφορετικού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου δεν φαίνεται να ισχύει. Η ανταλλαγή πληροφοριών, η πρόσβαση στις δεξαμενές γνώσης, η φθηνή και γρήγορη επικοινωνία, οι επιστήμες , τα γράμματα και οι τέχνες εξυπηρετούμενες ανοίγουν ταυτόχρονα πόρτες με αντικλείδια για όλα τα γούστα. Η εγκληματικότητα βάζοντας το ηλεκτρονικό της φουστάνι περνάει απαρατήρητη από τα συμβατικά ραντάρ της κοινωνίας μας.

Πορνεία, παιδεραστία, οικονομικά εγκλήματα, αλλά και εξαπάτηση των μη μυημένων, είναι καθημερινά φαινόμενα. Πέρα όμως και πάνω από όλα αυτά, πιο απειλητική εμφανίζεται η ταχύτητα διείσδυσης του μέσου στις συνήθειες και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Μία κακώς εννοούμενη παγκοσμιοποίηση, η οποία όταν δεν συνάδει με τοπικά ήθη και έθιμα δημιουργεί τραγελαφικές καταστάσεις.

Μόλις χθες στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα εμφανίστηκε μία έρευνα δημοσιευμένη στην ιταλική εφημερίδα  LA STAMPA για την τελευταία μόδα που… έφερε επανάσταση στις ερωτικές συνήθειες των Ιταλών.  Όπως αναφέρεται στην έρευνα το ένα τέταρτο των ζευγαριών στην γείτονα Ιταλία επιδίδονται στο σπορ της ανταλλαγής των συντρόφων τους. Μου δίνεις τη γυναίκα σου, παίρνεις τη δική μου, ή τον σύζυγό μου για να σε καβαλήσει ο κερατάς μου! Ναι έτσι όπως το ακούτε κι επειδή δεν πίστευα στην είδηση- καμία ανόητη ηλεκτρονική υπερβολή θα είναι είπα μέσα μου – επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της εφημερίδας, η οποία σημειωτέον θεωρείται συντηρητική, για να μείνω με ανοικτό το στόμα. Οι άνθρωποι το κάνουν κανονικά και «πολιτισμένα» σε κλαμπ που ιδρύθηκαν γι’ αυτό το λόγο, όπου –δώστε βάση- μπορείς ακόμα και κατά την διάρκεια του διαλείμματος εργασίας να πεταχτείς για ένα γρήγορο… Οι περισσότεροι μάλιστα, όπως ανακάλυψαν τα φοβερά σαΐνια της επικοινωνίας, επιστρέφουν πανευτυχείς στο χώρο εργασίας αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλετε κι άλλα στοιχεία από την έρευνα να πάθετε την πλάκα σας; Τα μέλη των scambisti (σκαμπίστι), έτσι λέγονται από την ιταλική λέξη «σκάμπιο» τουτέστιν ανταλλάσω, προέρχονται από όλα τα βιοτικά και μορφωτικά επίπεδα κυρίως δε από τα πιο υψηλά γιάπηδες (για πήδα μας), καθηγητές πανεπιστημίου, γιατρούς δικηγόρους, λογιστές, φοιτητές και πάει λέγοντας.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ασφυκτιώντας όλοι αυτοί οι οπαδοί της νέας διαδικτυακής μόδας, προκειμένου να δουλέψουν το εργαλείο τους, εγκαταστάθηκαν και σε ανοιχτούς χώρους, όπως οι γυμνιστές στους παλιούς καλούς καιρούς, παραλίες, λαχαναγορές, μέχρι και σε νεκροταφεία!

Το είχα δει το έργο και σας το περιέγραφα με γλαφυρό, θέλω να πιστεύω, τρόπο κατά την διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού μου σε Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία. Έβλεπα μία κατάσταση ανυπόφορη για τα ελληνικά δεδομένα. Όλα κλειστά από τα μεσάνυχτα, κάπνισμα όχι, βόλτα όχι, φαγητό όχι, ποτό όχι, διασκέδαση όχι, ρε πούστη είπα μέσα μου, έτσι ακριβώς και το γράφω, δε μπορεί οι Ιταλοί τουλάχιστον να κλείνονται μέσα για να πάνε στη δουλειά την άλλη μέρα, κάπως πρέπει να τη βρίσκουν. Ομολογώ ότι δεν είχα πάρει χαμπάρι τίποτα και πιάστηκα στον ύπνο, γιατί αυτές οι ιστορίες σκάνε απότομα σαν τις ατομικές βόμβες με όλα τα επακόλουθα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι…

Η εφημερίδα φιλοξενεί μάλιστα και την περιγραφή μίας Ιταλιδούλας από το νότο, εκεί που ο πατέρας αφέντης συνεχίζει να υφίσταται, η οποία φεύγοντας για να σπουδάσει στον αναπτυγμένο βορά γνώρισε τον συμφοιτητή της Μάρκο, τον ερωτεύτηκε και σιγά σιγά από περιέργεια όπως υποστήριξε η ίδια μετά τις περιγραφές του φίλου της από εμπειρίες προηγούμενης σχέσης μπήκε στο κόλπο κι άρχισε να το κάνει ομαδικά και κατά μόνας!..

Ρε πούστη ξαναείπα μέσα μου για να επιστρέψω στο δικό μου πρόβλημα δεν μπορεί στο Παρίσι, τη Γενεύη, και τη Ρώμη οι άνθρωποι να κλείνονται στο σπίτι και να κυκλοφορούν μόνο οι Φιλιππινέζοι και οι μπάτλερ των κροίσων μαζί με τους τουρίστες, κάτι πρέπει να συμβαίνει και πραγματικά συμβαίνει αυτό που έχετε αρχίσει να υποψιάζεστε κι εσείς.

Το σύστημα μας θέλει υπάκουους, παραγωγικούς, ξεκούραστους, με φθηνή γρήγορη τροφή και ακόμα φθηνότερα γούστα. Τι πιο φθηνό από την κατανάλωση του ίδιου του εαυτού σου, της αξιοπρέπειάς σου, του κορμιού σου. Στοιχηματίζω ότι εάν είχαν την δυνατότητα θα μας τάιζαν από τις σάρκες μας, αλλά ο φόβος ότι μπορεί να μας ανοίξουν την όρεξη και να την πέσουμε σ’ εκείνους, τους αποθαρρύνει…

Αντίθετα δεν είδα πουθενά δημοσιευμένη την είδηση ότι οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα στην Ιταλία είναι διπλάσιοι από τα θύματα της εγκληματικότητας. Το μεταφέρω ως στοιχείο ανάπτυξης του γειτονικού καπιταλισμού και μήτρας της μαφίας! Όπως το ακούσατε, διπλάσιοι, εκεί όπου ο Μπερλουσκόνι για την ασφάλεια των πολιτών από την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία… έβγαλε στρατό στους δρόμους.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για τη νέα μόδα που επιτάσσει τη μοιρασιά του συντρόφου σας πρώτα, των παιδιών σας αργότερα και αύριο μεθαύριο των υπόλοιπων Οργουελικών σεναρίων.

Θωμά είσαι σπίτι γιατί σε λίγο πιάνεις δουλειά;

 

Διαβάστε επίσης:
Ανταλλάσσουν συντρόφους οι Ιταλοί

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης