Ιδανικός προορισμός για πασχαλινές διακοπές, η Τήνος συνδυάζει μακρά θρησκευτική παράδοση, βαθιά κατάνυξη και μοναδική ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ξεχωριστά έθιμα και πανηγύρια με ανοιξιάτικες βόλτες στα ολόλευκα χωριά της σε κάμπους και πλαγιές και στις όμορφες παραλίες της.

Το νησί της Μεγαλόχαρης, πασίγνωστο για τον Ναό της Ευαγγελιστρίας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, χαρακτηρίζεται από τις εκατοντάδες εκκλησίες και τα κυκλαδίτικα ξωκλήσια του, την αρμονική συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών, καθώς και από την καλλιτεχνική παράδοση της μαρμαρογλυπτικής και τους περίτεχνους περιστεριώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαίτερη γοητεία της Τήνου θα σας αποκαλυφθεί στα πανέμορφα χωριά της, που αξίζουν να τα εξερευνήσετε ένα προς ένα.

Στην ανοιξιάτικη ενδοχώρα της Τήνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισκεφθείτε τον γραφικό Πύργο, τόπο καταγωγής διάσημων γλυπτών και ζωγράφων, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης και ο Νικηφόρος Λύτρας. Περπατήστε στα καλντερίμια του, κάντε μια στάση να ξαποστάσετε στη μαρμαρόστρωτη πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή κρήνη και δείτε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το σπίτι – μουσείο του Γ. Χαλεπά.

Συνεχίστε την περιήγησή σας στην κατάφυτη Καρδιανή και τα Υστέρνια με τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο, στον Ταραμπάδο με τις πολλές καμάρες και την κοιλάδα με τους θαυμαστούς περιστεριώνες – μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, στον Κτικάδο που φημίζεται για τις ταβέρνες του, στον Βώλακα με τους γρανιτένιους μεγάλους βράχους που μοιάζουν με μενίρ, στον Φαλατάδο, ξακουστό για τη ρακή του, στην Κώμη, χτισμένη στην πιο εύφορη πεδιάδα του νησιού που φημίζεται για τις αγκινάρες της, στα Λουτρά με την επιβλητική μονή των Ουρσουλινών, στην Ξινάρα, όπου βρίσκεται η έδρα της Καθολικής Επισκοπής Τήνου και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Ροδαρίου και στον Τριπόταμο με τα ήρεμα σοκάκια.

Ανηφορίζοντας τον βράχο του Ξώμπουργου, το άλλοτε ασφαλές οχυρό των κατοίκων σε περιόδους επιδρομών, θα φτάσετε στα ερείπια του ενετικού κάστρου (σε υψόμετρο 640 μέτρων) για να απολαύσετε εξαιρετική θέα στα γύρω νησιά.

Στη σκιά του Ξώμπουργου θα βρείτε την καθολική Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

Ανακαλύψτε τον ερειπωμένο οικισμό Μοναστήρια με τα πέτρινα σπίτια, το Σκλαβοχώρι (γενέτειρα του ζωγράφου Νικολάου Γύζη) και την Αγάπη, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου, τους νερόμυλους και την καταπράσινη ρεματιά με τους περιστεριώνες.

Πασχαλινά έθιμα στην Τήνο

Το Πάσχα στο κυκλαδονήσι με τη θρησκευτική παράδοση δεν θα μπορούσε παρά να είναι γεμάτο συγκινήσεις. Μοναδική είναι η ατμόσφαιρα στη Χώρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν όλοι οι Επιτάφιοι, κατά την περιφορά τους, συγκεντρώνονται στη μαρμάρινη εξέδρα στην πλατεία Παντανάσσης, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια.

Στη συνέχεια ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται στην παραλία Καλάμια ή Σπιτάλια και μπαίνει στο νερό μαζί με τον παπά και τα εξαπτέρυγα για να τελεστεί δέηση υπέρ των ναυτικών και τρισάγιο στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Στην απέναντι βραχονησίδα έχει τοποθετηθεί μεγάλος φωτεινός σταυρός, ενώ βάρκες με αναμμένους πυρσούς συνοδεύουν την πομπή και ρίχνουν φωτοβολίδες.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η πρώτη Ανάσταση και στην εκκλησία της Παναγίας της Τήνου σκορπίζονται λεμονόφυλλα, τα οποία οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν για να τα φυλάξουν καθώς θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη. Το βράδυ της Ανάστασης γύρω από το ναό της Ευαγγελιστρίας πέφτουν πολλά βαρελότα, ενώ εντυπωσιακά βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό.

Ανήμερα της Λαμπρής γίνονται γλέντια, με κατσίκι ή αρνί φούρνου και παραδοσιακά εδέσματα όπως τα λυχναράκια (γλυκές τυρόπιτες) στο πασχαλινό τραπέζι. Κάποιες ταβέρνες σερβίρουν και ψητό ή σουβλιστό κρέας. 

Στον Πύργο αλλά και στη Στενή αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, τα «τριμπόνια». Ειδικές κατασκευές-όπλα βροντούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να ξορκιστεί με κρότο το κακό.

Μετά τον εσπερινό της Αγάπης, γίνεται η λιτανεία των λαβάρων της Ανάστασης στους δρόμους της Χώρας, του Πύργου και των άλλων χωριών.

Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται πανηγύρι με χορό και φαγοπότι στην Καρδιανή. Την ίδια μέρα έχει καθιερωθεί το «γεύμα της Αγάπης» στον Κτικάδο. Μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Υπαπαντής, γίνεται περιφορά της εικόνας της Ανάστασης στους δρόμους του ορεινού χωριού και στη συνέχεια προσφέρεται γεύμα με ψητό μοσχάρι, σούπα και διάφορους μεζέδες σε ένα μακρόστενο πέτρινο τραπέζι στην αίθουσα που βρίσκεται κάτω από το ναό.

Την Κυριακή του Θωμά το ραντεβού δίνεται στα Υστέρνια, στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Λακωτιανής, όπου – σύμφωνα με το έθιμο Ροδαριά ή Λακωτές- όλοι μαζί τρώνε σε ένα μεγάλο τραπέζι και ανταλλάσουν μικρά μπουκέτα λουλουδιών και κάρτες με πασχαλινές ευχές, ενώ ακολουθεί νησιώτικο γλέντι με βιολιά.

Τηνιακές γεύσεις

Το εύφορο νησί έχει φήμη για τα τοπικά προϊόντα του: κάπαρη, λιαστή ντομάτα, αγκινάρες, αλλαντικά (λουκάνικα, λούζα, σύγλινο) και τυριά (γραβιέρα, πέτρωμα, μαλαθούνι, κοπανιστή κ.ά). Από τα παραδοσιακά γλυκά ξεχωρίζουν τα πασχαλινά λυχναράκια, τα αμυγδαλωτά, το παστέλι και τα ξεροτήγανα.  Στις ταβέρνες θα απολαύσετε ντοματοκεφτέδες, φρουτάλια (ομελέτα) με λουκάνικο ή σύγλινο, μανιτάρια – κρασομεζέδες, αγκιναρόπιτα και αγκινάρες αλά πολίτα, συνοδευόμενα από τηνιακό κρασί ή ρακή.

Δείτε τα δρομολόγια για την περίοδο του Πάσχα αναλυτικά εδώ.

 

Ταξιδέψτε στην Τήνο με το μεγαλύτερο ταχύπλοο στον κόσμο, το Tera Jet!!!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης