Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, βρίσκεται το κυκλαδονήσι που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα. Γιατί η Άνδρος τα έχει όλα, σε γενναιόδωρες δόσεις. Κυκλαδίτικο αέρα τέχνης και πολιτισμού, φάρους που κοιτάζουν το απέραντο γαλάζιο, ξερολιθιές που οδηγούν σε γραφικά χωριά με πηγές και καταρράκτες. Έχει παραλίες με χρυσή άμμο, αλλά και μονοπάτια με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, μοναδικούς πύργους και μοναστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη κι αν της αφιερώσετε όλες σας τις διακοπές, μία φορά δεν φτάνει για να τη γνωρίσετε. Ιδανική για κάθε είδους τουρισμό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό, θρησκευτικό, η αρχοντική Άνδρος έχει και νέα καρδιά που χτυπά δυνατά για διασκέδαση και βόλτες.



Αξίζει να δείτε

Χώρα: μία καλλονή με ναυτική παράδοση και πολιτισμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αίγλη» είναι η λέξη που ταιριάζει στην πρωτεύουσα της Άνδρου. Τα νεοκλασικά ψηλοτάβανα κτήρια, τα μουσεία, η βιβλιοθήκη και οι πλατείες της απέχουν από την εικόνα της κλασικής κυκλαδίτικης χώρας.

Βρίσκεται πάνω σε μία μικρή χερσόνησο, η οποία καταλήγει στο Άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, ένα μεγάλων διαστάσεων χάλκινο γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τον Μιχαήλ Τόμπρο και αφιερωμένο στους ναύτες που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, καθώς το νησί έχει μεγάλη ναυτική παράδοση με γνωστούς καπεταναίους και εφοπλιστές. Κοιτάζοντας απέναντι θα δείτε τον εντυπωσιακό φάρο Τουρλίτη που κατασκευάστηκε το 1887. Είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα που έχει χτιστεί σε βράχο και βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα για να μάθετε την εντυπωσιακή ιστορία της Ανδριώτικης ναυτιλίας, μέσα από ημερολόγια ναυτικών, λιθογραφίες, μοντέλα πλοίων κ.α.

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και θα ανακαλύψετε πολιτιστικούς θησαυρούς. Η Άνδρος φημίζεται, ακόμα και εκτός Ελλάδας, ως προορισμός για τα μουσεία της. Ξεχωρίζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που εγκαινιάστηκε το 1979 από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: στις δύο πτέρυγές του εκτίθεται μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, ενώ κάθε καλοκαίρι γίνονται περιοδικές εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα όπως των Ν. Εγγονόπουλου, Man Ray, George Braque, Joan Miró, Henri Matisse και πολλών άλλων.

Κάντε μία στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσετε -μεταξύ άλλων ευρημάτων που βρέθηκαν στο νησί- τον Ερμή της Άνδρου, ελληνιστικό αντίγραφο του ομώνυμου του Πραξιτέλη και έναν πολύ καλά διατηρημένο αντίγραφο του χάρτη του Ρήγα Φεραίου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ίδρυμα Κυδωνιέως που στεγάζεται σε ένα όμορφο σπίτι του μεσοπολέμου και το καλοκαίρι φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις εικαστικών, μουσικής, λογοτεχνίας, θεάτρου. Σχεδόν απέναντι, στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη θα ξεφυλλίσετε με ησυχία πλήθος γραπτών πηγών για την Άνδρο και τα νησιά των Κυκλάδων.

Καταπράσινα χωριά με ιδιαίτερο χαρακτήρα

Μένητες: ένα χωριό μέσα στη φύση, κάντε μία στάση για να απολαύσετε δροσιά και σκιά στην πλατεία του κάτω από πλατάνια και καρυδιές. Θα πιείτε το νερό των πηγών του, που λέγεται ότι αναβλύζουν από έναν αρχαίο ναό του Διονύσου, μέσα από το στόμα μαρμάρινων λεόντων.

Πυθάρα: μοναδική ομορφιά θα αντικρύσετε στη ρεματιά της Πυθάρας, ένα κατάφυτο τοπίο με λίμνες και καταρράκτες. Το αποκαλούν «νεραϊδότοπο» και γύρω του έχει αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα με πουλιά, αμφίβια και σπάνια φυτά.

31 παραλίες για όλα τα γούστα

Με χρυσαφένια άμμο, βραχώδεις, απόμερες, οργανωμένες, οικογενειακές, όλες τους με καταγάλανα νερά και αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Η Άνδρος είναι μεγάλο νησί, θα ήταν καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποιες που σας βολεύουν για να μην χρειαστεί να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις για το μπάνιο.

Άχλα: βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού και είναι μάλλον η πιο διάσημη, για τα σμαραγδένια νερά της και τα εκατομμύρια κοχύλια που μοιάζουν με λεπτούς κόκκους άμμου. Απάνεμη ακόμα και όταν πιάνουν τα μελτέμια και περιτριγυρισμένη από έναν πανέμορφο βιότοπο με πλατάνια, ποτάμι και καταρράκτες, όπου ζουν νεροχελώνες, λαγοί, πέρδικες και αποδημητικά πουλιά. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω δύσβατου χωματόδρομου ή με καΐκι από τη θάλασσα.

Χρυσή Άμμος: όνομα και πράγμα. Χρυσαφένια άμμος με γαλαζοπράσινα νερά. Μία οργανωμένη, απάνεμη παραλία στο δυτικό μέρος του νησιού, πάνω στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα από το λιμάνι του Γαυρίου και το Μπατσί. Θα βρείτε beach bar και μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ.

Της γριάς το πήδημα: Χαρακτηριστική λόγω του μεγάλου βράχου και με ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το όνομά της, αυτή η παραλία θα χρειαστεί αποφασιστικότητα για να την προσεγγίσετε καθώς η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, με ρηχά νερά και ωραία αμμουδιά. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με επίσκεψη στον Όρμο του Κορθίου.

Άλλες παραλίες που έχουν ενδιαφέρον είναι τα Γυάλια και τα Πίσω Γυάλια, ο Χαλκολιμνιώνας, η Βόρα και ο Ζορκός.

Μην φύγετε χωρίς να:

  • Δοκιμάσετε τις νοστιμιές της Άνδρου. Λούζα και καπνιστά λουκάνικα, φουρτάλια –την ανδριώτικη εκδοχή της ομελέτας, πεντανόστιμα τυριά όπως η αρμεξιά και το βολάκι και τα αρωματικά αμυγδαλωτά.
  • Διασκεδάσετε στο Μπατσί. Ακόμα και αν μένετε σε άλλο σημείο του νησιού, στο Μπατσί οι επιλογές για φαγητό και ποτό είναι πολλές.
  • Απολαύσετε καφέ στην κεντρική πλατεία Καΐρη στη Χώρα με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και τη Φιλαρμονική της Άνδρου επί τω έργω. 
  • Κάνετε πεζοπορία. Η Άνδρος είναι κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για πεζοπορία με ένα εντυπωσιακό δίκτυο που ξεπερνά τα 300 χλμ 
  • Επισκεφθείτε τον Πύργο του Αγίου Πέτρου, τον μεγαλύτερο σωσμένο των Κυκλάδων. Ένα εντυπωσιακό μνημείο της ελληνιστικής εποχής ύψους 20 μέτρων.

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης