Εξερεύνηση σε υποβρύχια σπήλαια στο Αρκαδικό χωριό...

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 17:08
Εξερεύνηση σε υποβρύχια σπήλαια στο Αρκαδικό χωριό...
Στις 25 & 26 Μαρτίου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η 1η αποστολή για το 2017, από μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), στην περιοχή της Αρκαδίας (Β Κυνουρίας).

Πραγματοποιήθηκε συνέχεια εξερεύνησης στα υποβρύχια σπήλαια “Ρουφήχτρα” και “ Χερσαίο ρήγμα” Αρκαδικού, από τους σπηλαιολόγους Βασάλο Βασίλειο και Κολίσογλου Στυλιανό.

Την πρώτη ημέρα έγινε συνέχεια εξερεύνησης και χαρτογράφησης στο υποβρύχιο σπήλαιο “Ρουφήχτρα”, πλησίον του Αρκαδικού Χωριού. Το μέγιστο βάθος εξερεύνησης έφτασε τα 38μέτρα. Έγινε υποβρυχίως, χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξάρτημάτων για την ασφαλή κατάδυση και ανάδυση, λόγω της επικίνδυνης ιδιαιτερότητας του σπηλαίου να ρουφάει τον δύτη προς τα μέσα(!!!). Υπήρχε πιο έντονο ρεύμα προς το εσωτερικό του υποβρύχιου σπηλαίου, σε σύγκριση με προηγούμενες αποστολές(!).Τη δεύτερη ημέρα έγινε συνέχεια της εξερεύνησης στο “Χερσαίο Ρήγμα”.

Το σπήλαιο έχει είσοδο από την στεριά. Πρόκειται για τεθλασμένο ρήγμα, που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, έχει μέγιστο βάθος -55μέτρα, πλάτος 15μέτρα και το συνολικό μήκος ξεπερνά τα 78 μέτρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είχε αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου(19C), σε σύγκριση με τα δεδομένα 2015&2016, παρόλο που όλο τον χρόνο η θερμοκρασία του σπηλαίου παραμένει σταθερή και παρόλο που ο χειμώνας του 2017 ήταν ψυχρότερος από τους δύο προηγούμενους!Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 17:16