Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ο Ελικώνας, η πατρίδα των εννέα Μουσών, απλώνεται σε ένα καταπράσινο τοπίο ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας. Ο Ελικώνας, με υψόμετρο 1.748 μέτρα που είναι ιδανικός ακόμα και για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ αξίζει να τον επισκεφθείτε όλους τους μήνες αφού τα γραφικά του χωριουδάκια προσελκύουν τουρίστες όλο το χρόνο.

Ένα από τα παλιότερα χωριά της περιοχής που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος είναι η Αγία Άννα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του βουνού. Είναι χτισμένη από πέτρινα σπίτια και μικρά ταβερνάκια που αξίζει να την επισκεφθείτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενος προορισμός είναι το Κυριάκι, το κεφαλοχώρι του Ελικώνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα βρείτε αξιόλογες ταβέρνες και τυροκομεία για να εφοδιαστείτε  με ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα. Σε 11 χλμ. από το Κυριάκι βρίσκεται ο Όσιος Λουκάς στο Στείρι, που είναι ο πιο γνωστός θρησκευτικός προορισμός της περιοχής. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, με τον παλαιότερο ναό να χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10 αι., ενώ το καθολικό των αρχών του 11ου αι. εντυπωσιάζει με τα ψηφιδωτά και τα μάρμαρα που το κοσμούν. Ο επίλογος της βόλτας γράφεται άνετα στην πρωτεύουσα του νομού Λιβαδιά, με σουλάτσο στις όχθες του ποταμού Έρκυνα που τη διασχίζει και στη γραφική πλατεία της Κρύας.

Ο Ελικώνας είναι ιδανικός προορισμός και για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Τα εκτεταμένη δάση του βουνού και τα παραπάνω από χίλια ήδη φυτών που φιλοξενούν, κάνουν τον Ελικώνα ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των πεζοπορικών εξορμήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χαρακτηριστικότερο μονοπάτι, είναι εκείνο που ξεκινά από την Αγία Άννα προς την κορυφή Παλιοβούνα συνολικής διάρκειας τριών ωρών, μέσα από ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Φυσικά δεν είναι το μόνο. Σχεδόν από κάθε χωριό του βουνού ξεκινά και κάποιο μονοπάτι που περιμένει να το ανακαλύψετε. Επίσης, υπάρχει χωματόδρομος 7 χλμ. που συνδέει την Αγία Άννα με το Ζερίκι μέσα από πυκνό ελατόδασος.

Ο δραστήριος «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου» διοργανώνει συχνές εκδρομές και μπορεί να σας πληροφορήσει για να κινηθείτε με ασφάλεια στην περιοχή. Προμηθευτείτε παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκίσματα από τον Σύνδεσμο Γυναικών Κυριακίου στην κεντρική πλατεία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης