Συνολικά 14 χώρες μπορούν να ταξιδεύουν με απευθείας πτήση προς την Ελλάδα, μία λίστα η οποία θα ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες. Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οσονούπω δίνει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις χώρες από τις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα οι πολίτες τους προς την Ευρώπη από την 1η  Ιουλίου.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η λίστα αυτή δεν είναι δεσμευτική προς τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να την υιοθετήσουν όσες χώρες το επιθυμούν. Εκτός λίστας είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία για τις επόμενες 15 ημέρες, όταν και πάλι η λίστα θα ανανεωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένες παραμένουν εκτός, διότι παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων λόγω του κορωνοϊού. Δηλαδή οι χώρες που συγκαταλέγονται στη λίστα αυτή που δίνει το πράσινο φως στους πολίτες της για να ταξιδέψουν ελεύθερα σε ευρωπαϊκό έδαφος κρίνονται από τα επιδημιολογικά κριτήρια. Επομένως θα πρέπει να έχουν ίσο ή μικρότερο αριθμό κρουσμάτων απ’ ό,τι η Ευρώπη.

Ειδικότερα οι χώρες που πήραν το πράσινο φως είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλγερία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Τυνησία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ουρουγουάη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσθέσει στη «λευκή λίστα» και την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανοίξει τα σύνορα της χώρας και για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Την ίδια ώρα αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ανακοίνωση για το πώς σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως απαγορεύει μέχρι 15 Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην μπει φρένο στις διακοπές των πολιτών της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης