Εναλλαγές εικόνων και εντυπώσεων, μέσα σε τοπία φυσικού κάλλους, με μνήμες από το 1821 και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τα Καλάβρυτα, στις παρυφές του όρους Χελμού, αποτελούν δημοφιλή προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν τη χαλάρωση αλλά και διαφορετικές εμπειρίες: από πεζοπορία στο υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, απολαυστική διαδρομή με τον περίφημο Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και χειμερινά σπορ στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο, μέχρι περιηγήσεις στο μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών και στα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.

Τα Καλάβρυτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να έρθετε στην ιστορική κωμόπολη, που απέχει 190 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μπορείτε να ταξιδέψετε και από το Διακοπτό με τον Οδοντωτό, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Η θεαματική διαδρομή, διάρκειας περίπου μίας ώρας, κόβει την ανάσα, καθώς ελίσσεται στην άκρη του γκρεμού, σε μαγευτικά τοπία με πλούσια βλάστηση και καταρράκτες.

Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπληκτική εμπειρία είναι και η πολύωρη πεζοπορία από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα, παράλληλα με τις γραμμές του Οδοντωτού, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά του Βουραϊκού.

Με θέα το δασικό ορεινό τοπίο, τα Καλάβρυτα σφύζουν από ζωή, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στην κωμόπολη από τον ανηφορικό πεζόδρομο της αγοράς. Στον περίπατό σας θα συναντήσετε αξιόλογα μνημεία, κάποια καλοδιατηρημένα ιστορικά κτήρια, όπως το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, και γραφικές γωνιές.

Σημαντικά ιστορικά μνημεία

Κοντά στο κέντρο των Καλαβρύτων βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Εκεί ζωντανεύουν μνήμες από τη ναζιστική θηριωδία που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν όλους τους άνδρες άνω των 13 ετών και πυρπόλησαν την πόλη των Καλαβρύτων σε αντίποινα προς τους αντάρτες, που είχαν σκοτώσει δικούς τους στρατιώτες. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων ντόπιων από τους Γερμανούς καθώς και δεκάδες ντοκουμέντα.

Ο Τόπος Θυσίας βρίσκεται στον λόφο του Καπή, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το κέντρο της κωμόπολης. Ένας μεγάλος, λευκός Σταυρός και το πέτρινο γλυπτό της Πονεμένης Μάνας θυμίζουν το φρικτό έγκλημα, ενώ ο κεντρικός χώρος περιβάλλεται από στήλες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των θυμάτων.

Στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι δείκτες του ρολογιού στο βόρειο καμπαναριό έχουν παγώσει στις 2.34, την ώρα της εκτέλεσης του ανδρικού πληθυσμού. Μπορείτε επίσης να δείτε το Ηρώο Πεσόντων και προτομές αγωνιστών του 1821. Πιο πάνω, στην πλατεία Ελευθερίας ή Χελμού, βρίσκεται ο αιωνόβιος «πλάτανος των Τριών Γερόντων». Στη σκιά του, σύμφωνα με την παράδοση, συναντήθηκαν οι Καλαβρυτινοί αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, Ζαΐμης, Φωτήλας και Πετμεζάς.

Το μαγευτικό Σπήλαιο των Λιμνών

Κοντά στο χωριό Καστριά, 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται ένα αριστούργημα της φύσης, μοναδικό στον κόσμο. Το Σπήλαιο των Λιμνών, παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού, εντυπωσιάζει με τις 13 αλλεπάλληλες, κλιμακωτές σε τρεις «ορόφους», λίμνες του. Υπέροχες εικόνες ξεδιπλώνονται διαβαίνοντας τις λίμνες από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες, σε μια διαδρομή 500 μέτρων με ατμοσφαιρικές στοές, λαβυρινθώδεις διαδρόμους και ιδιαίτερους σχηματισμούς από σταλακτίτες. Το επισκέψιμο κομμάτι του σπηλαίου είναι μόλις το 1/4 του συνολικού μεγέθους του, μήκους περίπου 2 χλμ. Ο κάτω όροφος παρουσιάζει ιδιαίτερο παλαιοντολογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων, ακόμα και ιπποπόταμου!

Επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια

Σύμβολο της Επανάστασης του 1821, η ονομαστή Μονή της Αγίας Λαύρας είναι χτισμένη σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων. Εδώ ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο του Αγώνα και όρκισε τους οπλαρχηγούς, κηρύσσοντας την έναρξη της Επανάστασης. Τα σπουδαία κειμήλια στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού περιλαμβάνουν το λάβαρο του Αγώνα, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας. Η μονή ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, όμως λεηλατήθηκε και καταστράφηκε τρεις φορές από τους Τούρκους και τους Αλβανούς.

Αξίζει να δείτε και το Μέγα Σπήλαιο, «γαντζωμένο» στο άνοιγμα μιας σπηλιάς σε βράχο του Χελμού, σε υψόμετρο 940 μέτρων. Στην ιστορική μονή, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, φυλάσσονται η εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τα λείψανα 70 Αγίων και άλλα σημαντικά κειμήλια, ενώ και το καθολικό της κλέβει τις εντυπώσεις. Χτισμένο τον 4ο αιώνα, το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από πυρκαγιές και επιθέσεις Φράγκων και Ενετών, Αλβανών και Γερμανών, προτού πάρει τη σημερινή του μορφή στο σύγχρονο οκταώροφο κτίριο.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το δημοφιλές Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, στη θέση Βαθειά Λάκκα. Διαθέτει τον υψηλότερο εναέριο αναβατήρα στην Ελλάδα.

Πιο πάνω, στην κορυφή του Χελμού, μπορείτε να δείτε το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Αρίσταρχος». Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων.

Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε:

  • Το υπέροχο χωριό Πλανητέρο, με το πλατανοδάσος και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού.
  • Την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα, ένα καταπράσινο χωριό με πέτρινα σπίτια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης