Ένα όμορφο, ανεπιτήδευτο και φιλόξενονησί στα Δωδεκάνησα, η Κάλυμνος προσφέρει απολαυστικές στιγμές σε παραλίες και γραφικά χωριά αλλά και δυνατές συγκινήσεις: καταδύσεις σε έναν μαγευτικό βυθό με αρχαία ναυάγια και αναρρίχηση σε θεόρατους βράχους, ορεινή πεζοπορία και εξερευνήσεις σπηλαίων… Το νησί των σφουγγαράδων είναι ένας εκπληκτικός προορισμός που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε!

Η Κάλυμνος, με παγκόσμια φήμηγια τη σπογγαλιεία της και παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησί έχει πια καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο, με πάνω από 60 πεδία και 3400 διαδρομές – τις διασημότερες θα βρείτε στο Μασούρι. Στα απόκρημνα βράχια της Καλύμνου σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες αναρριχητές. Το Διεθνές Αναρριχητικό Φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Οκτώβρη.

Οι λάτρεις των καταδύσεων βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους: έναν υπέροχο βυθό με πολύχρωμους υφάλους, ναυάγια και υποθαλάσσιες σπηλιές. Στο νησί λειτουργεί η μοναδική κρατική Σχολή Δυτών στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται Καταδυτικό Φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραλίες

Δημοφιλέστερη παραλία και μια από τις ωραιότερες του νησιού είναι το Μασούρι. Πλατιά αμμουδιά, με διάφανα νερά και εξαιρετική θέα στην Τέλενδο. Αν το μπάνιο σας ανοίξει την όρεξη, γευθείτε νόστιμους μεζέδες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της ακτής. 

Στην περιοχή του Πανόρμου θα βρείτε αρκετές οργανωμένες παραλίες, από τις καλύτερες της Καλύμνου. Ο περίφημος Πλατύς Γιαλός με τη μαύρη αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά θα σας χαρίσει υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Είναι ιδανικός και για ψάρεμα. Το Καντούνι είναι αμμώδης παραλία, στέκι της νεολαίας, με beach bars και μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Η αμμουδερή ακτή Λινάρια, όπου συχνάζουν οικογένειες, διαθέτει καλές ψαροταβέρνες.

Στις όμορφες Μυρτιές, κυριαρχεί το βότσαλο. Είναι μεγάλη, οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά, προσφιλής σε οικογένειες με παιδιά.

Για φυσική σκιά και παιχνίδια στη θάλασσα προσφέρεται ο Εμπορειός, η βοτσαλωτή παραλία του ομώνυμου χωριού. Εδώ θα χαλαρώσετε κάτω από τον ίσκιο τεράστιων δέντρων και θα χαρείτε θαλάσσια σπορ, κυρίως windsurfing και kite surfing, καθώς οι αέρηδες συνυπάρχουν με τη νηνεμία στη θάλασσα.

Κοντά στην Πόθια, μόλις 2 χλμ. μακριά, θα βρείτε τα Θέρμα με βότσαλα και βραχάκια. Οργανωμένη παραλία με αποβάθρα για βουτιές στα βαθιά.

Δυο παραλίες, μια αμμουδερή και μια βοτσαλωτή, απλώνονται στα Βλυχάδια, που απέχουν 5 χλμ. από την Πόθια.

Μαγευτικές, απομονωμένες ακρογιαλιές σας περιμένουν στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Στο βάθος ενός κλειστού όρμου φωλιάζει η εντυπωσιακή Σικάτη, μικρή αμμουδιά με διάφανα νερά. Θα φτάσετε στην παραλία με καΐκι από τον Βαθύ ή ακολουθώντας το δύσβατο μονοπάτι από τον Όρμο Παλιονήσου, μια ακτή με χαλικάκι και πεντακάθαρα νερά κοντά στον Βαθύ. Η πρόσβαση στον Όρμο γίνεται δια θαλάσσης ή οδικώς από τον δρόμο των Σκαλίων προς την Παλιόνησο.

Παρθένες ακτές είναι οι Αλμύρες, οι Μεγάλες και οι Μικρές, δύο παραλίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Για καταδύσεις, ιδιαίτερα αγαπημένη είναι η Πεζώντα, μια μικρή παραλία στο βάθος ενός κόλπου, όπου υπάρχουν βλήματα που έριχναν τα αεροπλάνα στο  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορείτε να μεταβείτε εκεί με καΐκια από τον Βαθύ ή με τουριστικά πλεούμενα.

Πόθια

Η πολύχρωμη πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, γεμάτη ζωντάνια, προσφέρει απολαυστικές βόλτες στα σοκάκια της. Εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, παλιά νεοκλασικά και σπιτάκια σφουγγαράδων, πολλές εκκλησίες, καφετέριες, ταβέρνες και ουζερί. Ξεχωρίζουν το Επαρχείο και το Δημαρχείο που αποκαλύπτουν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί, το Αρχοντικό Βουβάλη, ο ναός Σωτήρος Χριστού με το μαρμάρινο τέμπλο του Γιαννούλη Χαλεπά, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο Άγιος Σάββας με την εξαιρετική θέα. Στο λιμάνι μπορείτε να γευθείτε τοπικές νοστιμιές στα ταβερνάκια.

Για να γνωρίσετε την ιστορία της Καλύμνου επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο που παρουσιάζει τη ναυτική παράδοση της Καλύμνου, την ιστορία και τις μεθόδους της σπογγαλιείας, ενώ εκθέτει και πολλά αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων.

Αξίζει και ο περίπατος στη Χώρα ή Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα της Καλύμνου, η οποία έχει σχεδόν ενωθεί πια με την Πόθια. 

Κάστρα και ανεμόμυλοι

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, το επιβλητικό Κάστρο της Χρυσοχεριάς ή Πέρα Κάστρο δεσπόζει πάνω σε λόφο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Χώρας και Πόθιας. Στο εσωτερικό του έχουν διασωθεί μία αποθήκη τροφών και δύο εκκλησάκια. Χτίστηκε την εποχή της Ιπποτοκρατίας, τότε που κλιμακώνονταν οι τουρκικές επιθέσεις στα νησιά.

Κοντά στο Κάστρο βρίσκεται το «σήμα κατατεθέν» της Καλύμνου, οι τρεις πέτρινοι ανεμόμυλοι, οι οποίοι είναι ορατοί από το λιμάνι της Πόθιας.

Στην Κάλυμνο μπορείτε να δείτε άλλα δύο κάστρα, το Κάστρο Χώρας ή Μεγάλο Κάστρο στην περιοχή της αρχαίας Πόθιας και το Καστέλλι.

Οι Οικισμοί

Πάνορμος, Σκάλια, Μυρτιές είναι μερικά από τα χωριά του νησιού. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Βαθύ. Το χωριό απλώνεται σε μία εύφορη κοιλάδα με εσπεριδοειδή που καταλήγει σε όρμο. Το τοπίο έρχεται σε αντίθεση με τους άγριους βράχους. Δείτε οπωσδήποτε το γραφικό λιμανάκι της Ρήνας στον Βαθύ, το οποίο βρίσκεται σε έναν στενό όρμο που παραπέμπει σε… φιόρδ!Μοναδικές εμπειρίες θα σας χαρίσουν το κολύμπι εδώ και η εξερεύνηση στο εντυπωσιακό φιόρδ με σκάφος ή καγιάκ. Αν πεινάσετε, είστε στο κατάλληλο μέρος, γεμάτο ταβερνάκια που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά τους.

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα

Επίκεντρο της πολιτικής και λατρευτικής ζωής της Αρχαίας Καλύμνου ήταν η περιοχή Πηγάδια, όπου βρίσκεται ο χώρος του Ιερού Δηλίου Απόλλωνα, σημαντικός τόπος λατρείας από τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι την  Παλαιοχριστιανική Εποχή. Θα δείτε ερείπια από τους ναούς του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, από το θέατρο, το βουλευτήριο και το γυμνάσιο, καθώς και δύο εκκλησίες του 5ου και του 6ου αιώνα, τον Χριστό της Ιερουσαλήμ και την Αγία Σοφία.

Γλυπτά αναθήματα από το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα κι ένα τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού εκτίθενται στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, όπου ξεχωρίζει η χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου».

Μονοπάτια και σπήλαια

Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Καλύμνου, θα ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές της. Η ανηφορική διαδρομή (διάρκειας περίπου μισής ώρας) προς το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγιάς Κυρά Ψηλής, που βρίσκεται σε σπήλαιο πάνω στο βουνό, θα σας αποζημιώσει με υπέροχα τοπία. Εδώ γίνεται ολονύκτια γιορτή τον Δεκαπενταύγουστο και ανήμερα μεγάλο πανηγύρι στην εκκλησία της Παναγίας της Κυρά Ψηλής στον Βαθύ.

Μερικές μόνο από τις υπόλοιπες πεζοπορικές διαδρομές είναι το παλιό ιταλικό πλακόστρωτο μονοπάτι από την Πόθια προς τον Βαθύ (μήκους 4,5 χλμ.), το μονοπάτι από το Χωριό προς το Κάστρο της Χρυσοχεριάς ή προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία (συνολικού μήκους 5 χλμ.).

Πάνω από 50 σπήλαια, τα περισσότερα δεμένα με θρύλους, θα βρείτε στο νησί. Μπορείτε να εξερευνήσετε τα σπήλαια των Επτά Παρθένων, της Κεφάλας και το Δασκαλειό (τα δύο τελευταία είναι προσβάσιμα μόνο δια θαλάσσης).

Μη φύγετε χωρίς:

  • να κάνετε ημερήσια εκδρομή στα κοντινά νησάκια Τέλενδο και Ψέριμο.
  • να δείτε το Καλύμνικο Σπίτι, αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα στο ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο κοντά στην Πόθια.
  • να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα, όπως το «μουούρι» (γεμιστό κατσίκι ή αρνί στη γάστρα), το «μιρμιζέλι» (σαλάτα που μοιάζει με τον ντάκο) και τα «φύλλα» (ντολμαδάκια με ρύζι και κιμά).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης