Φυσική άγρια ομορφιά, επιβλητικά βουνά, πανέμορφες παραλίες, απέραντη θέα στο Αιγαίο, ζωντανή παράδοση. Με λίγες λέξεις το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων είναι ένας προορισμός που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Μακρόστενη στο σχήμα της με μια σειρά από ψηλά βουνά να τη διασχίζει και μικρά γραφικά χωριά «καρφιτσωμένα» στις ράχες τους, η Κάρπαθος διαθέτει μια γοητεία μοναδική που «δένει» θαυμάσια με το πνεύμα της παράδοσης που οι κάτοικοι του φροντίζουν με κάθε τρόπο, από γενιά σε γενιά, να κρατούν ζωντανό.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ταξιδέψει στο νησί, σίγουρα έχετε δει τις γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές στα σοκάκια ενός από τα δημοφιλέστερα χωριά της, την Όλυμπο, που συχνά την αποκαλούν και «μπαλκόνι του Αιγαίου». Τα πολύχρωμα σπίτια της Ολύμπου «σκαρφαλώνουν» σε δυό απότομες πλαγιές, οι ανεμόμυλοι και το καμπαναριό της εκκλησίας ολοκληρώνουν μαγικά την εικόνα, ενώ στη διάρκεια της παραμονής σας θα ακούσετε τους κατοίκους να διατηρούν στους διαλόγους τους τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσκεψη στα χωριά της Καρπάθου

Η Όλυμπος, βεβαίως, μπορεί να είναι ο πιο διάσημος οικισμός που νησιού, αλλά όχι ο μοναδικός που θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του. Οι Μενετές, κτισμένες αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, διακρίνονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, με τα πολύχρωμα σπίτια και τα στενά δρομάκια, ενώ τον 15αύγουστο φιλοξενούν το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, η παραθαλάσσια Αρκάσα φιλοξενεί σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως λείψανα της αρχαίας πόλης της Αρκεσίας και τμήματα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Αναστασίας, το γραφικό Απέρι ξεχωρίζει με τις πολύχρωμες αυλές των σπιτιών του, τα γραφικά σοκάκια, το πετρόκτιστο γεφύρι και την ιστορική εκκλησία της Θεοτόκου, η καταπράσινη Βωλάδα που βρίσκεται σε ύψος 440μ. έχει υπέροχη θέα προς την πρωτεύουσα και το οροπέδιο της «Λάστου» που προσφέρει τη δυνατότητα για υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, ο γραφικός Όθος, που βρίσκεται σ’ ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού και συχνά κρύβεται μέσα στα σύννεφα, φιλοξενεί τα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται οι περίφημες λύρες της Καρπάθου, το Μεσοχώρι με το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά καφενεδάκια, οι Πύλες με τα καταπράσινα περιβόλια και την πανοραμική θέα προς τη γειτονική Κάσο, το ψαροχώρι Φοινίκι, και φυσικά, η πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, κτισμένα πάνω σε μιά από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, το Ποσείδιο ή Ποσεί, και τα οποία φυσικά διαθέτουν όλες τις ανέσεις μιας πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραλίες που εντυπωσιάζουν

Η Κάρπαθος δεν είναι μόνο τα χωριά της, που αξίζει να επισκεφτείτε ένα – ένα. Είναι οι υπέροχες γαλαζοπράσινες παραλίες της, που η ποικιλία τους μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, από τις οργανωμένες μέχρι τις πιο δύσβατες. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η βραβευμένη ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, τα Άπελλα, με τα τιρκουάζ νερά και τη ξανθή άμμο, ενώ από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού είναι αυτές που φιλοξενεί (σε μια έκταση 6 χιλιομέτρων) η περιοχή Αμμοοπή, με τα κρυστάλλινα νερά και την απέραντη θέα στον ανοιχτό ορίζοντα. Η παραλία της Αχάτας είναι αμμουδερή με ψιλά βότσαλα, ενώ η Κυρά Παναγιά με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα βαθιά νερά είναι ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού (ενώ φυσικά φιλοξενεί και το ομώνυμο εκκλησάκι).

Ο Αγ. Νικόλαος στην Αρκάσα και ο Άγιος Νικόλαος στη Σπόα είναι δυο παραλίες που μοιράζονται το ίδιο όνομα και την ίδια ομορφιά, αφού διαθέτουν χρυσαφένεια αμμουδιά και καταγάλανα νερά, ενώ διαδοχικές αμμώδεις παραλίες θα βρείτε και στην περιοχή Λευκός. Τέλος, κανείς δεν φεύγει από το νησί χωρίς μια επίσκεψη στην πανέμορφη παραλία Διακόφτης στα νότια παράλια της Καρπάθου με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά και μια λωρίδα από άμμο και βράχια να δημιουργεί την αίσθηση της διπλής παραλίας. Άλλες παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε: Ποσειδών, Άγιος Μηνάς, Χριστού Πηγάδι, Διαφάνι, Πηγάδια.

Μην φύγετε χωρίς να κάνετε:

Περιηγήσεις – πεζοπορίες. Τα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε ξεχασμένες αρχαίες πολιτείες και οικισμούς χωρίς δρόμους ή ρεύμα, βγαλμένες από άλλες εποχές, ενώ τα τοπία και η φύση είναι συγκλονιστικά. Μπορείτε να γυρίσετε σχεδόν ολόκληρο το νησί, καθώς οι διαδρομές διατρέχουν όλο το νησί και το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) είναι καλά αναπτυγμένο. Ξεχωρίζουν οι πεζοπορίες στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Εθνικό και θαλάσσιο πάρκο.

Windsurfing – Surfing. Λόγω των αέρηδων, το νησί προσφέρεται για κάθε τέτοιου είδους θαλάσσιο σπορ. Η περιοχή του Αφιάρτη θεωρείται από τις πιο φημισμένες, πλεονεκτικές και κατάλληλες περιοχές του κόσμου για windsurfing, γι’ αυτό και από το 2006 διεξάγεται σ’ αυτήν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας.

Πανηγύρια. Η Κάρπαθος και τα χωριά της διατηρούν ζωντανές και τις παραδόσεις και πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, οι κάτοικοι διοργανώνουν κάθε χρόνο, με αφορμή τις γιορτές των εκκλησιών τους, πανηγύρια όπου σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα και οι Καρπάθιοι στήνουν γλέντι με λαούτα, λύρες και τσαμπούνες. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πετύχετε πολλά πανηγύρια και αξίζει να ζήσετε την εμπειρία σ’ ένα απ’ αυτά, τουλάχιστον.

Καταδύσεις. Στα Πηγάδια λειτουργεί οργανωμένο καταδυτικό κέντρο/σχολή που σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τον μοναδικό υποβρύχιο κόσμο του νησιού.

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης