Γνωρίστε το νησί του Ιπποκράτη, την μοναδική Κω. Οι απέραντες αμμουδιές, οι φοίνικες, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία, τα κάστρα, τα λαμπρά αξιοθέατα και η κοσμοπολίτικη αύρα προσελκύουν εδώ και χρόνια ξένους τουρίστες που την λατρεύουν. Μήπως είναι η ώρα να απολαύσετε κι εσείς διακοπές σε αυτό το μαγευτικό νησί των Δωδεκανήσων;

Η πόλη της Κω

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όμορφη πρωτεύουσα του νησιού είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλά θαυμαστά μνημεία, πεζοδρόμους, μεγάλες πλατείες, μοντέρνα κτήρια, άνετους δρόμους με δενδροστοιχίες, πολλά μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Επανασχεδιάστηκε από τους Ιταλούς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933.

Η πόλη της Κω προσφέρεται για απολαυστικές ποδηλατάδες και περιπάτους. Αν αγαπάτε την ιστορία, θα σας συναρπάσει ιδιαίτερα. Στο λιμάνι δεσπόζει το εμβληματικό Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών (ή Κάστρο της Νερατζιάς). Το σπουδαιότερο και πιο καλοδιατηρημένο κάστρο του νησιού συνδέεται με την πόλη με μία γέφυρα που περνά πάνω από τη Λεωφόρο Φοινίκων. Απέναντι από το κάστρο θα βρείτε ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, που η λαϊκή παράδοση λέει ότι τον φύτεψε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιηγηθείτε στα παλιά τείχη, στην αρχαία αγορά και στη ρωμαϊκή έπαυλη Casa Romana. Κάντε μία στάση για καφέ στην πλατεία Ελευθερίας που συμπυκνώνει την ιστορία της Κω. Θα δείτε τμήμα του αρχαίου τείχους, το τέμενος Defterdar του 1780 και κτήρια από την εποχή της Ιταλοκρατίας (1912 – 1943). Ένα από αυτά στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αξίζει και μια βόλτα στη δυτική αρχαιολογική ζώνη όπου βρίσκονται το αρχαίο Στάδιο, οι Θέρμες και ο «Ξυστός Δρόμος» του Γυμνασίου.

Στο λιμάνι θα βρείτε πολλά στέκια για να ξαποστάσετε, ενώ για ποτό κατευθυνθείτε στα μπαράκια στα Εξάρχεια ή στα beach bars στις κοντινές ακτές.

Ασκληπιείο

Το κορυφαίο μνημείο της Κω υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ιατρικής της αρχαιότητας. Απέχει 3,8 χλμ. από την πόλη και απλώνεται στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με εκπληκτική θέα στα τουρκικά παράλια.

Το Ασκληπιείο χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο ίασης και διδασκαλίας της ιατρικής, γνωρίζοντας μεγάλη άνθηση στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Την εποχή της βασιλείας των Πτολεμαίων οι Κώοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν πανελλήνια ασυλία, προστασία του ιερού χώρου από εχθρικές ενέργειες και καθιέρωσαν τα Μεγάλα Ασκληπιεία, γιορτή που γινόταν κάθε 4 χρόνια και περιλάμβανε γυμνικούς, μουσικούς και θεατρικούς αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν όλες οι ελληνικές πόλεις.

Κοντά στο Ασκληπιείο βρίσκεται ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος, με αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά βότανα που χρησιμοποιούσε ο «Πατέρας της Ιατρικής» Ιπποκράτης.

Παραλίες

Στην Κω, αν έχετε όρεξη, δεν θα σταματήσετε να ανακαλύπτετε παραλίες. Τα 2/3 της ακτογραμμής της είναι απέραντες ή μικρές παραλίες, κυρίως αμμώδεις, οι περισσότερες οργανωμένες που διαθέτουν και σχολές θαλάσσιων σπορ. Δεν λείπουν όμως και οι πιο ήσυχες ακτές για απόλυτη χαλάρωση.

Οι ωραιότερες παραλίες του νησιού βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κεφάλου, με κορυφαία το Cavo Paradiso. Είναι ίσως η πιο απομονωμένη ακτή της Κω, με εξωτική αίσθηση, ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά. Γαλήνη και απολαυστικό μπάνιο θα χαρείτε και στην απόμερη παραλία Camel που φωλιάζει σε κόλπο. Ο Άγιος Θεολόγος διαφέρει για τη βραχώδη ακτή του με τους πολλούς κολπίσκους. H Paradise δικαιώνει το όνομά της, μια αχανής αμμουδιά 6 χλμ. με κρυστάλλινα νερά και φόντο λόφους με κέδρους. Διαθέτει πολλά beach bars.

Μοναδικές βουτιές θα χαρείτε στον δημοφιλή Άγιο Στέφανο, την πολυφωτογραφημένη παραλία με το μαγευτικό τοπίο απέναντι από το νησάκι Καστρί όπου στέκει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην άκρη της αμμουδιάς θα δείτε τα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών. Αν είστε σε διάθεση για εξερεύνηση,  ακολουθήστε τη διαδρομή που θα σας φέρει στη θέση Παλάτια στα σπαράγματα της αρχαίας πρωτεύουσας, στο θέατρο της ελληνιστικής εποχής μέσα στο δάσος και στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας, όπου βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική Εποχή.

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα βιώσετε στα Θερμά ή Εμπρός Θέρμες. Ένα φυσικό σπα σας περιμένει, μια θαλασσινή λιμνούλα μέσα από την οποία αναβλύζουν ιαματικά νερά με θερμοκρασία 30-50 βαθμών Κελσίου! Τριγύρω άγρια ομορφιά, βράχοι και σκούρα βότσαλα, αποτέλεσμα τεκτονικών διαταραχών και ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σε απόσταση 3,5 χλμ. απλώνεται η αμμουδιά του Αγίου Φωκά με λευκή και μαύρη άμμο, βότσαλα και beach bar.

Στα νότια βρίσκεται και η πολύ τουριστική Καρδάμαινα, αγαπημένη των ξέφρενων νεαρών Βρετανών με έντονη νυχτερινή ζωή.

Η βόρεια ακτογραμμή είναι μία αχανής παραλία με διάσημες ακτές το οικογενειακό Τιγκάκι με τα ρηχά νερά, το Μαρμάρι και το Μαστιχάρι, τα οποία προτιμούν οι λάτρεις του windsurfing. Στα θέρετρα αυτά υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά συγκροτήματα. 

Κάστρο της Αντιμάχειας

Το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών βρίσκεται σε ύψωμα με πανοραμική θέα στην Καρδάμαινα και τη Νίσυρο. Στο εσωτερικό του οχυρού θα δείτε ερείπια κτισμάτων, οικόσημα και εκκλησίες.  Κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του ήταν η επιτυχής αντίσταση ελάχιστων ιπποτών και περίπου 200 Κώων στην πολιορκία χιλιάδων Τούρκων το 1457. 

Κοντά στο κάστρο, στο χωριό Αντιμάχεια δείτε το Αντιμαχιώτικο Σπίτι, αναπαράσταση παραδοσιακής οικείας και απέναντι τον μύλο του Παπά.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε το δάσος της Πλάκας, γεμάτο παγώνια και άλλα είδη πτηνών. Φυτεύτηκε από Ιταλούς τη δεκαετία του ’40.

Παλαιό Πυλί  

Ο «Μυστράς της Δωδεκανήσου». Μεσαιωνικός οικισμός σε δασώδη πλαγιά του όρους Δίκαιος με ερείπια της βυζαντινής περιόδου. Το χωριό εγκαταλείφθηκε λόγω επιδημίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ανάβαση στο κάστρο θα σας ανταμείψει με υπέροχη θέα στα γειτονικά νησιά της Ψερίμου και της Καλύμνου και στα μικρασιατικά παράλια. Στον οικισμό θα δείτε αρκετούς βυζαντινούς ναούς. Ξεχωρίζει η εκκλησία της Υπαπαντής του 14ου αιώνα με κίονες από προϋπάρχοντα αρχαίο ναό.

Πυλί

Σε ένα κάμπο με ελαιόδεντρα και κηπευτικά θα βρείτε το Πυλί, που είναι γνωστό για τις ιπποδρομίες που φιλοξενεί κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία με τα πετρόχτιστα σπίτια, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμους μεζέδες σε ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία. Κοντά στο χωριό βρίσκεται μια μικρή τεχνητή λίμνη. Από τα νερά της ποτίζονται οι καλλιέργειες της περιοχής.

Ζία

Το δειλινό ανεβείτε στο χωριό Ζία για να απολαύσετε μαγευτικό θέαμα, τον κοκκινωπό ήλιο να δύει πίσω από τα νησιά Ψέριμο και Κάλυμνο. Το γραφικό ορεινό χωριό στην πλαγιά του Δικαίου είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Περιβάλλεται από δάση με κυπαρίσσια και πεύκα, ελαιώνες και βελανιδιές. Φημίζεται και για τα καφέ και τις ταβέρνες του, που προσφέρουν εξαιρετική θέα.

Μη φύγετε χωρίς

  • Να επισκεφθείτε την προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής, τη λιμνοθάλασσα που φιλοξενεί πελεκάνους, ερωδιούς και άλλα αποδημητικά πουλιά. Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Τιγκάκι και Μαρμάρι και έως το 1989 λειτουργούσε ως χώρος παραγωγής αλατιού.
  • Να δείτε τον υδροβιότοπο Ψαλιδίου, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Αποτελεί καταφύγιο για  φλαμίνγκο, ερωδιούς, νεροχελώνες και άλλα είδη πανίδας. Σχηματίζεται από χειμάρρους που εκβάλλουν στην ακτή του Ψαλιδίου. 
  • Να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό ντοματάκι και το κρασότυρο ή πόσα, ντόπιο κατσικίσιο τυρί το οποίο τοποθετείται σε κρασί που του προσδίδει μία απαλή πικάντικη γεύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης