Αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη του τουρισμού είναι η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (Tourism for Inclusive Growth), και ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO (Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επισημαίνει στο μήνυμά του ότι είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από τις στατιστικές του τουρισμού και να αναγνωρίσουμε ότι, πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα άτομο.

Ο UNWTO καλεί τα κράτη μέλη του και όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα να γιορτάσουν τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά και να κοιτάζει το μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως τονίζεται, είναι η παγκόσμια ημέρα εορτασμού που ευαισθητοποιεί την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, η Google σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να εκτιμήσουμε το πώς τα ταξίδια μας βοηθούν να ανανεωθούμε, αλλά και να αναπτύξουμε σημαντικές επαφές με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά φέτος, μετά από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας, ο κόσμος θέλει να ταξιδεύει ακριβώς γι’ αυτή την ανθρώπινη επαφή και την επανένωση με τους αγαπημένους του. Σύμφωνα με έρευνα της Google και της Kantar, οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς αποτελούν φέτος βασικό κίνητρο για τα ταξίδια. Αντίστοιχο κίνητρο είναι η επιθυμία της «απόδρασης» από τις οθόνες και την καθημερινότητα της ζωής μέσα στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά, από το ξεκίνημα της χρονιάς έχει αυξηθεί το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, με κορυφαίες αναζητήσεις ευρωπαϊκών προορισμών τον Πύργο του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την περίφημη εκκλησία Sagrada Família στην Ισπανία, το Κολοσσαίο στην Ιταλία και, φυσικά, την Ακρόπολη των Αθηνών με το ομώνυμο Μουσείο της. Μάλιστα, παρά το τεράστιο πλήγμα που επέφερε η πανδημία στον τουρισμό, διαφαίνονται αισιόδοξα σημάδια ότι ο κλάδος ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ForwardKeys, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, οι πτήσεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 39,9% των προ πανδημίας επιπέδων.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε μήνυμά του σημειώνει ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν. Το ελληνικό ξενοδοχείο αποδείχθηκε η ήρεμη δύναμη μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας. Καταφέραμε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και πετύχαμε να έχουμε μια σεζόν που ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθιστώντας απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο για τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 2019. Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την “επόμενη μέρα”. Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης