Με λάμψη, ανοιξιάτικη διάθεση, παραδοσιακά έθιμα και – φυσικά – ατελείωτη διασκέδαση σε κυκλαδίτικο σκηνικό, η κοσμοπολίτικη Μύκονος είναι δελεαστική επιλογή για όσους αναζητούν μια αλλιώτικη πασχαλινή εμπειρία, καθώς το νησί των ανέμων προθερμαίνεται για την καλοκαιρινή σεζόν. 

Εδώ θα χαρείτε βόλτες στη Χώρα, στα φρεσκοασπρισμένα σοκάκια με τα ολόλευκα σπίτια και τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, σε ονειρεμένες παραλίες, μπαρότσαρκες σε ατμοσφαιρικά στέκια, ολονύχτια πάρτι, μουσική και χορό σε κλαμπ με ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Στο νησί των διασημοτήτων θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε γκουρμέ απολαύσεις σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Μεσογείου, αλλά και να γευθείτε λαχταριστά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκα ψαρικά και κρεατικά σε παραδοσιακά ταβερνάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάσημη Χώρα της Μυκόνου

Αστραφτερά λευκά σπίτια, δαιδαλώδη σοκάκια, εκκλησάκια, ανεμόμυλοι, πηγάδια και γλάστρες με λουλούδια. Στη Χώρα θα αντικρίσετε μοναδικές εικόνες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου. Το πιο γνωστό σημείο της είναι η πολυφωτογραφημένη Μικρή Βενετία, με τα χαρακτηριστικά σπίτια του 18ου αιώνα που έχουν θεμέλια στη θάλασσα. Χρωματιστές ξύλινες πόρτες, παράθυρα, σκάλες και εξώστες πάνω στο κύμα. Στη γειτονιά που κάποτε κατοικούσαν εύποροι έμποροι και καπεταναίοι στεγάζονται τώρα κάποια από τα πιο γνωστά μαγαζιά της Χώρας. Από τα μπαλκόνια τους θα απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πέρα, ξεχωρίζουν οι περίφημοι Κάτω Μύλοι, παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 17ου αιώνα, πάνω σε ύψωμα δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα στις συνοικίες Αλευκάντρα και Νιοχώρι. 

Στα πολυσύχναστα Ματογιάννια,  η μόδα διασταυρώνεται με τη νυχτερινή διασκέδαση. Εδώ θα βρείτε πολλά καταστήματα, από μπουτίκ με ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα μέχρι τουριστικά μαγαζάκια με σουβενίρ.

Στο Γιαλό θα δείτε το κομψό κτήριο του Δημαρχείου του 1780, το «Σχολείο του Μαύρου», το πρώτο δημοτικό σχολείο της Μυκόνου, χτισμένο το 1859 και τον Άγιο Νικόλαο της Καδένας. Διασχίζοντας την Μπαρκιά θα φτάσετε στην εντυπωσιακή Παραπορτιανή, ένα διώροφο συγκρότημα που περιλαμβάνει τέσσερα ισόγεια εκκλησάκια και τον υπερυψωμένο ναό της Παναγίας Παραπορτιανής. Το σπουδαίο αυτό μνημείο των Μεταβυζαντινών Χρόνων βρίσκεται στο Κάστρο, στην παλαιότερη συνοικία της Χώρας.

Μυκονιάτικα έθιμα την πασχαλινή περίοδο

Το Σάββατο του Λαζάρου η εικόνα της Παναγιάς της Τουρλιανής με τη συνοδεία πιστών μεταφέρεται στο ομώνυμο μοναστήρι της Άνω Μεράς από το Ναό της Παναχράντου στη Χώρα όπου είχε παραμείνει από το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Την ίδια μέρα πλάθονται και ψήνονται τα λαζαράκια, ζυμαρένια ομοιώματα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια και μάτια από σταφίδες ή γαρύφαλλα.

Την Κυριακή των Βαΐων οι κάτοικοι μαζί με τους ιερείς όλων των ενοριών, συγκεντρώνονται στο Κάστρο, στο Ναό της Αγίας Ελένης, την παλιά Μητρόπολη της Χώρας. Από εκεί ξεκινάει η περιφορά της εικόνας. Στην πομπή τα παιδιά κρατούν τα πλεκτά βάγια, φτιαγμένα χειροποίητα από κλαδιά φοίνικα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν στα σπίτια και στους φούρνους λαμπροκουλούρες ή κουλούρες της Λαμπρής σε διάφορα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά. Οι λαμπροκουλούρες μοιράζονται και τοποθετούνται στο τραπέζι από το Μεγάλο Σάββατο, ενώ μερικές φυλάσσονται για να φαγωθούν μέχρι την Πεντηκοστή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, οι φούρνοι φτιάχνουν το ψωμί σε σχήμα σταυρού, το οποίο κόβεται συμβολικά με το χέρι και όχι με μαχαίρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, αξίζει να παρακολουθήσετε το μοιρολόι της Παναγιάς από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου που ψέλνεται από αργά το μεσημέρι στη Χώρα, στην Αγία Κυριακή, την Παναγία Πανάχραντος ή Πανάχρα και σε άλλες εκκλησίες. Οι Μυκονιάτισσες ψέλνουν μπροστά στον Επιτάφιο το Μοιρολόι που είναι θρήνος για τον Εσταυρωμένο Χριστό και συμπαράσταση στην Παναγία. Ανάλογο δρώμενο πραγματοποιούν οι Ανωμερίτισσες στο Μοναστήρι της Τουρλιανής.

Το βράδυ, οι Επιτάφιοι των εκκλησιών της Χώρας συναντιούνται και ακολουθούν  κοινή διαδρομή, περνώντας από τα Ματογιάννια. Την ώρα της περιφοράς των Επιταφίων τα μαγαζιά κλείνουν τη μουσική ή μειώνουν την έντασή της. 

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται ατμοσφαιρικά η Ανάσταση στην Άνω Μερά, στη Μονή της Παναγιάς της Τουρλιανής με το μαρμάρινο καμπαναριό και στο γραφικό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου, όπου οι καλόγριες ψέλνουν τα αναστάσιμα τροπάρια υπό το φως των κεριών, ενώ στη Χώρα στο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην πλατεία Αλευκάνδρας, στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και στην Παραπορτιανή, όπου αστράφτουν τα φλας των παπαράτσι. 

Την Κυριακή του Πάσχα σειρές με υπαίθριες σούβλες στήνονται στην Άνω Μερά και στο Γιαλό, ενώ πολλοί κάτοικοι γιορτάζουν στα σπίτια τους. Στο πασχαλινό γεύμα από το τραπέζι δεν λείπουν το αρνάκι, παραδοσιακά εδέσματα, κρεμμυδόπιτα, τηγανητά συκωτάκια, κεφτέδες, ξινότυρο, λούζα και κόκκινα αυγά.

Το απόγευμα, στη πλατεία της Χώρας καίνε τον «Ιούδα». 

Στις μαγευτικές αμμουδιές της Μυκόνου

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό για τις πρώτες βουτιές σε κάποια από τις φημισμένες παραλίες της Μυκόνου με την παχιά άμμο και τα διάφανα νερά, από τις καλύτερες του Αιγαίου. Τολμήστε το! Άγιος Σώστης, Ορνός, Φτελιά, Φωκός, Καλαφάτης, Κάπαρη και οι δημοφιλέστερες Paradise, Super Paradise, Ψαρού, Παράγκα και Ελιά είναι μερικές μόνο από τις πολλές επιλογές.

Δείτε τα δρομολόγια για την περίοδο του Πάσχα αναλυτικά εδώ.

Ταξιδέψτε στη Μύκονο με το μεγαλύτερο ταχύπλοο στον κόσμο, το Tera Jet!!!

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης