Αν αγαπάτε τα ταξίδια και τους βιότοπους και σάς αρέσει να ανακαλύπτετε νέες τοποθεσίες αξίζει να ταξιδέψετε μέχρι την Ξάνθη και συγκεκριμένα μέχρι το Πόρτο Λάγος. Γεωγραφικά το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένας προορισμός που εξασφαλίζει ηρεμία, γαλήνη και πλήρη χαλάρωση γεμίζοντας τις “μπαταρίες” του επισκέπτη με οξυγόνο και μαγευτικές εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του. 

Πηγαίνοντας στο Πόρτο Λάγος θα δείτε όμορφες λιμνοθάλασσες της Βόρειας Ελλάδας στα όρια της Ανατολικής Μακεδονίας με τη Θράκη. Η δε λιμνοθάλασσα στη Βιστωνίδα και το το ψαροχώρι ευφραίνουν την ψυχή καθώς το μάτι ταξιδεύει ενώνοντας νοητά το νερό της λίμνης με τον ουρανό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν εκτός από φυσιολάτρης είστε και θρησκευόμενος μπορείτε, να επισκεφθείτε ένα πανέμορφο μοναστικό συγκρότημα που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε δυο μικρές νησίδες εντός της λιμνοθάλασσας.Το μοναστικό κτίσμα του Αγίου Νικολάου αλλά και ένα μικρότερο παρεκκλήσι με το αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας αποτελούν Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ο τρόπος δε που επικοινωνούν μεταξύ τους όσο και με τη στεριά γίνεται με τις ξύλινες γέφυρες που κατασκευάστηκαν εντός της λίμνης.

Αν μείνετε την Κυριακή στο Πόρτο Λάγος μην αποφύγετε τη Θεία Λειτουργία καθώς θα σας “ενώσει” με το Θεό η φύση, το υγρό στοιχείο αλλά και η δομή του φιλόξενου μοναστηριού. Αρκεί μια βόλτα προς το ναό του Αγίου Νικολάου και το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας, για να αντιληφθείτε ότι το δημιούργημα του Θεού στον τόπο αυτό βρίσκει το πραγματικό του νόημα.

Το μάτι, δεν μπορεί να μη σταθεί στα λουλούδια που κοσμούν από άκρη σε άκρη το μοναστήρι αλλά και στη “γενναιοδωρία” της φύσης που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά είδη ψαριών και πουλιών όπως αγριοπελεκάνους, πελαργούς, πάπιες, φλαμίνγκο που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα, ενώ  αναπαράγονται στη λίμνη Βιστωνίδα. Πρόκειται για έναν προστατευόμενο βιότοπο όπου ζουν αρμονικά σπάνια είδη πουλιών και θα θελήσετε οπωσδήποτε να τα κρατήσετε στην ανάμνησή σας με φωτογραφίες ή βίντεο.

Επισκεφθείτε, επίσης, το γραφικό λιμάνι, περπατήσετε στη μαγευτική παραλία και απολαύστε το παζάρι που στήνουν οι ντόπιοι κάθε Κυριακή πρωί καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα.  

Φεύγοντας, με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή, από την παλιά εθνική οδό Ξάνθης – Ροδόπης κάντε μια ανάπαυλα στο Φανάρι. Θα εντυπωσιαστείτε από τον παραθαλάσσιο οικισμό και το μικρό λιμάνι με τα αλιευτικά και τα σκάφη αναψυχής. Μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες και αν πετύχετε μέρες ζεστές όπως αυτές που διανύουμε μέσα στο τέλος του Οκτώβρη να βουτήξετε τα πόδια σας στη θάλασσα.  

Το Πόρτο Λάγος αν και μικρός οικισμός θα μείνει στην ανάμνησή σας για τον πλούτο των εικόνων επιθυμώντας να επανέλθετε και το καλοκαίρι και να κάνετε τα μπάνια και τις διακοπές σας!

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης