Την αποκαλούν «αρχόντισσα των Κυκλάδων» και όχι, βεβαίως, άδικα αφού στη Σύρο αναπτύχθηκε ένα από τα σπουδαιότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, με σημαντική παρουσία στην οικονομική, εμπορική και πολιτιστική ιστορία του τόπου. Είναι η πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί τους και φυσικά συγκεντρώνει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του νομού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύρος φημίζεται για την αρχοντικότητά της, τα υπέροχα κτήρια που φιλοξενεί, δημόσια και ιδιωτικά, τις εκκλησίες της, καθολικές και ορθόδοξες, την ιστορία και τις προσωπικότητες που αναδείχθηκαν απ’ αυτή, τη μεγαλοαστική της αύρα. Οι διακοπές σας στο νησί θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, νοσταλγική και μαγική, ενώ ο ευρωπαϊκός αέρας της θα σας κάνει να νιώσετε ότι κάνετε διακοπές σε κάποια γαλλική ή ιταλική Ριβιέρα.

Οι βόλτες σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι στο νησί της Σύρου ξεκινάει με την άφιξή της στην πρωτεύουσα του νησιού (και των Κυκλάδων), την Ερμούπολη. Όλη η πόλη είναι ένα μουσείο στο οποίο δεν θα βαρεθείτε να περπατάτε αφού κάθε της γωνιά επιφυλάσσει μοναδικές αρχιτεκτονικές ομορφιές, νεοκλασικά κτίρια και μνημεία της μακράς ιστορίας της. Η λίστα με τα αξιοθέατα της πόλης είναι μεγάλη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατήσετε σημειώσεις: Στην ιστορική Πλατεία Μιαούλη θα δείτε το επιβλητικό Δημαρχείο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με χιλιάδες τίτλους σπάνιων βιβλίων, αλλά και το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης (πρώην Λέσχη «Ελλάς»), ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το θέατρο «Απόλλων», που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, και το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σύρου, που ιδρύθηκε το 1833 και στα θρανία του κάθισαν επιφανείς Έλληνες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγαλοπρεπής ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, αλλά και ο ορθόδοξος μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η πρώτη εκκλησία της Ερμούπολης.

Συνεχίστε την περιήγησή σας στη μαγευτική Ερμούπολη με μια βόλτα στην αριστοκρατική συνοικία «Βαπόρια» με τα υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα, τις κατοικίες των μεγαλοαστών της Ερμούπολης του 19ου αιώνα, στα μουσεία του νησιού (Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης), τις πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες (ο ορθόδοξος ναός της Ανάστασης του Σωτήρος και η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας), αλλά και το Λοιμοκαθαρτήριο, το πέτρινο εγκαταλελειμμένο κτίριο στο λιμάνι, που κάποτε χρησίμευε ως χώρος όπου έμεναν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έφθαναν στο νησί.

Η…(βορειοδυτική) συνέχεια της Ερμούπολης, είναι η Άνω Σύρος, χτισμένη αμφιθεατρικά από τους Ενετούς στον λόφο του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), που διατηρεί τη μεσαιωνική της γοητεία (και διάταξη) και την καθολική της ταυτότητα. Περπατήστε στα στενά της καλντερίμια και ανεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στην κορυφή του λόφου, εκεί που βρίσκεται ο Σαν Τζώρτζη (η μητρόπολη των Καθολικών του νησιού) και όπου η θέα προς την Ερμούπολη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

 
Εδώ θα βρείτε το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του συριανού ρεμπέτη) και την προτομή του στην ομώνυμη πλατεία, την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, σ’ ένα Ανωσυριανό σπίτι, όπου εκτίθενται εργαλεία και μηχανήματα από επαγγέλματα που έχουν πια εκλείψει (μαραγκός, κουρέας, ράφτης, γαλατάς), το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής με χειρόγραφα του 16ου αιώνα, αλλά και πολλές καθολικές εκκλησίες (Μονή των Καπουτσίνων, Μονή των Ιησουϊτών, εκκλησία του Σα Μπαστιά και το Κοιμητήρι των Αγγέλων, το παλιό νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών), και άλλα ενδιαφέροντα σημεία όπως την προτομή του αυριανού Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου και την πηγή του Αγίου Αθανασίου.

Οι παραλίες και οι άλλοι οικισμοί

Η δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού προσφέρει πάρα πολλές επιλογές για να κάνετε τα μπάνια σας. Με πεντακάθαρα και διαυγή νερά, οι παραλίες της Σύρου καλύπτουν όλα τα γούστα: από τις δημοφιλείς και οργανωμένες, τις αμμώδεις για τις οικογένειες και τις πιο απόμερες για όσους προτιμούν ησυχία και απομόνωση.

Ανάμεσα στις μεγάλες και καλά οργανωμένες παραλίες, η παραλία Αζόλιμνος στον ομώνυμο οικισμό, με τη χρυσή άμμο, τα γαλάζια νερά και τη φυσική σκιά, η παραλία Γαλησσάς του ομώνυμου οικισμού με την ψιλή άμμο, την προβλήτα και τους φοίνικες, η παραλία Μέγας Γιαλός με την υπέροχη αμμουδερή παραλία, μία από τις μεγαλύτερες του νησιού. Από τον Γιαλό, πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στον όρμο της Αμπέλας, με την όμορφη, απόμερη και απάνεμη παραλία του.

Άλλη πολυσύχναστη και οργανωμένη παραλία του νησιού, οι Αγκαθώπες, με χρυσή άμμο και ρηχά νερά, προσφέρουν όλες τις ανέσεις, ενώ εδώ την περίοδο της άνοιξης δεν αποκλείεται να συναντήσετε φώκιες Μονάχους- Μονάχους καθώς και τα κρινάκια της θάλασσας.

Η Παραλία της Βάρης, που παίρνει το όνομά της από τον γραφικό οικισμό της, τον παλαιότερο του νησιού, έχει κρυστάλλινα ρηχά νερά και είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ τριγύρω θα βρείτε όλες τις ανέσεις. Πολύ καλά οργανωμένη παραλία είναι και η αμμουδιά του Φοίνικα, με πλήρως εξοπλισμένη μαρίνα. Η Παραλία στο Κίνι, με τα υπέροχα γαλανά νερά, προσφέρει μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα- την καλύτερη στο νησί, ενώ από εδώ ξεκινάνε καΐκια για τις πιο απόμερες παραλίες του νησιού (την ήσυχη και προστατευμένη από βοριάδες παραλία Γράμματα, τη μικρή «παραμυθένια» παραλία Αετός, κ.α.). Από το Κίνι μπορείτε να μεταβείτε με καραβάκι και στις πανέμορφες παραλίες Δελφίνι και Λωτός (προσήνεμος όρμος με σκιερή αμμουδιά).

Από το Κίνι με σκάφος ή από την Απάνω Μεριά με πεζοπορία μπορείτε να φτάσετε, επίσης, στην καταπράσινη «όαση» Γριά Σπηλιά, ενώ από τα ίδια σημεία (με σκάφος ή οργανωμένη πεζοπορία) θα βρεθείτε στη Λία, στον Μέγα Λάκο, το Μαρμάρι και το Αυλάκι.

Άλλες παραλίες της Σύρου που μπορείτε να «βουτήξετε»: η ήρεμη «κλειστή» παραλία Αχλάδι στον ομώνυμο γραφικό οικισμό, η μικρή προσήνεμη παραλία Κόμητο με λίγες ψάθινες ομπρέλες, η ήσυχη αμμουδερή παραλία Φάμπρικα, που πήρε το όνομά της από το παλιό εργοστάσιο κεραμικής που λειτουργούσε εκεί, η απόμερη, στενή παραλία Κόκκινα κοντά στον Φοίνικα, η ήρεμη παραλία των Σαντορινιών με τα καταγάλανα νερά κ.ά.

Μη φύγετε χωρίς:

  • Να επισκεφτείτε: Τις νεοκλασικές επαύλεις στη Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία) με πύργους και μεγάλους κατάφυτους κήπους και το Δημαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνίας. 
  • Να βρεθείτε με σκάφος στον όρμο των Γραμμάτων: Όπου θα δείτε τις σκαλισμένες στα βράχια επιγραφές (ευχές, προσευχές και ονόματα) των ναυτικών που έβρισκαν εδώ καταφύγιο από την κακοκαιρία. 
  • Nα κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και εκδρομές με το σκάφος: Στα κοντινά νησάκια Δίδυμη και Άσπρο και τις απομακρυσμένες παραλίες. Επίσης, η Σύρος είναι αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του ψαρέματος, αλλά και για όσους αγαπάνε τα θαλάσσια σπορ και τα σπορ γενικά (μπορείτε να δοκιμάσετε τις δεξιότητες σας σε μια πληθώρα απ’ αυτά: Κανό-καγιάκ, beach volley, τένις, κολύμβηση, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα).

Ταξιδέψτε στη Σύρο με το World Champion Jet της Seajets το γρηγορότερο ταχύπλοο στον κόσμο!

Mε το υπερταχύπλοο World Champion Jet απολαμβάνετε ένα ταξίδι με ασύγκριτη ταχύτητα, μοναδική άνεση και πολυτέλεια στα ολοκαίνουρια σαλόνια του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το αυθεντικό μονοθέσιο της Formula 1, το οποίο κοσμεί το κεντρικό αίθριο του πλοίου. Πρόκειται για μία γνήσια Minardi που οδηγούσε ο Jos Verstappen και έκανε την εμφάνισή της σε πίστες τις χρονιές 2003-2004 και το οποίο θα συνοδεύει το World Champion Jet στα ταξίδια του.

 

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης