Διαβάστε το οδοιπορικό που πραγματοποίησε η Βαλεντίνα Τσάκαλου, στη Βάργιανη, την πέτρινη νεράιδα του Παρνασσού και δημοσιεύθηκε στο pairedwithvintage.com

Αέρινη και λυγερή, κουρνιασμένη στις πλαγιές του Παρνασσού, η Βάργιανη υφαίνει αθόρυβα τον ιστό της παρθένας ομορφιάς της και σε αιχμαλωτίζει για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΒΑΡΓΙΑΝΗ

Η ταμπέλα αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός, λίγο μετά την ιστορική Γραβιά, σε γεμίζει προσδοκίες καθώς στρίβεις το τιμόνι για να μπεις στον ανηφορικό ελικοειδή δρόμο. Μια διαδρομή υπέροχη που σκαρφαλώνει στις παρυφές του Δυτικού Παρνασσού.

Τα πρώτα σπίτια με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές αρχίζουν να αχνοφαίνονται και στο βάθος ξεχωρίζει η κορυφή Γερολέκας να κοιτά αγέρωχα την αντικριστή Γκιώνα. Καλωσόρισες στη Βάργιανη, τη νεράιδα του Παρνασσού. Η πέτρα φαίνεται πως έχει ριζώσει για τα καλά σε τούτο τον τόπο. Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός της Βάργιανης, με τους μόλις 40 κατοίκους, τις 100 πέτρινες κατοικίες, τις λιθόκτιστες βρύσες, τα αιωνόβια πλατάνια και τα πολλά τρεχούμενα νερά είναι μια αποκάλυψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Άγνωστη και αόρατη ακόμη στους πολλούς, αλλά γνώριμη και ορατή σε εκείνους που ξέρουν να βλέπουν και να ξεχωρίζουν τους κρυμμένους θησαυρούς. Κάποιοι την είχαν ανακαλύψει χρόνια πολλά πριν, με τη Βάργιανη να κάνει κινηματογραφική καριέρα με μεγάλη επιτυχία.

«Έτσι ρίζωσα για τα καλά εδώ. Και το συνήθισα, εδώ που τα λέμε. Κι αν με ρωτήσετε, στο βάθος δεν το έχω μετανιώσει».

Με αυτά τα λόγια ο Νάσος Κέδρακας, που ενσαρκώνει έναν φωτογράφο, συστήνεται στη λαογραφική σειρά ο φωτογράφος του χωριού, η οποία εκτυλίσσεται στη Βάργιανη. Η τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την ΕΡΤ το 1977, δύο χρόνια πριν από την εισαγωγή της έγχρωμης τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Είχες και στο χωριό σου Μαύρη Λίστα; Στη Βάργιανη, είχα! Η τελευταία διαφήμιση γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για την Black Friday γυρίστηκε εδώ.

 

Κάποιοι άλλοι την είχαν εγκαταλείψει για να ακολουθήσουν το αμερικανικό όνειρο. Η Βάργιανη γνώρισε τη μετανάστευση και την ερήμωση. Σήμερα όμως ανθίζει αθόρυβα μακριά από την πολυκοσμία.

Και υπάρχουμε κι εμείς που την ανακαλύπτουμε τώρα. Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το οδοιπορικό μας. Να σου ομολογήσω ότι η Βάργιανη μου ήταν εντελώς άγνωστη και δεν ήταν ο βασικός προορισμός μας, αλλά κατέληξε να γίνει. Κατάφερε σε αυτό το ταξίδι να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας, παρόλο που ο αρχικός σκοπός μας ήταν μόνο να επισκεφθούμε το διάσημο αξιοθέατό της.

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΤΗΣ ΒΑΡΓΙΑΝΗΣ

Όλη η μαγεία αυτού του τόπου κρύβεται μέσα σε μια σπηλιά, τη Νεραϊδοσπηλιά της Βάργιανης! Χρόνια τώρα φωλιασμένη στις πλαγιές του Δυτικού Παρνασσού, υφαίνει με μεγάλη μαεστρία τους μύθους που την ακολουθούν και ξέρει καλά πώς να τους κρατά ζωντανούς. Το φανταστικό αυτό σπήλαιο, που είναι γεμάτο σταλαγμίτες και σταλακτίτες, στο εσωτερικό του έχει δώδεκα λιθωματικές λεκάνες. Δώδεκα λιμνούλες. Κι όταν γεμίσουνε με νερό, το θέαμα είναι ονειρικό. Είναι ένας μυστικός παράδεισος κρυμμένος στα μισά της κορυφής Γερολέκα. Για να φθάσεις έως εδώ απαιτείται πεζοπορική διαδρομή περίπου δύο ωρών μέσα από πυκνή βλάστηση.

MUST DO

• Ξεκίνησε τη γνωριμία με το χωριό με μια πεζοπορία έως τη Νεραϊδοσπηλιά. Φόρεσε τα ορειβατικά μποτάκια σου και άφησε το ανήσυχο πνεύμα σου να σε οδηγήσει σε πράσινες περιπέτειες.

Ανυπέρβλητο τοπίο με με κατάφυτες πλαγιές, θεόρατα έλατα, πανοραμική θέα και μεγάλες δόσεις οξυγόνου. Το κάδρο ολοκληρώνεται με τη μυθική σπηλιά. Μια εμπειρία που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη.

• Μετά από μια τέτοια περιπέτεια χρειάζεσαι να πάρεις πίσω όλη τη χαμένη σου ενέργεια! Μια must do στάση στην ταβέρνα ΖΕΡΒΑΣ, στην πλατεία του χωριού, είναι απαραίτητη.

Εκεί θα σε υποδεχθούν φιλόξενα το νεαρό ζευγάρι Μαρία και Ηλίας, ιδιοκτήτες 2ης γενιάς. Παραδοσιακά πιάτα με ντόπιες γεύσεις μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζουν το τοπίο της ορεινής Βάργιανης.

• Περπάτησε μέσα στο χωριό. Ξεγλίστρησε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της και θαύμασε τα εκατό πέτρινα διαμαντάκια της.

Τη μονοτονία της γκρίζας πέτρας σπάει το πράσινο φόντο του ελατοδάσους, τα κατακόκκινα γεράνια στις αυτοσχέδιες γλάστρες και το κίτρινο των καστανιών. Τράβηξε προς την πλακόστρωτη πλατεία, με πρώτο πλάνο την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Πέτρα πάνω στην Πέτρα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ακριβώς απέναντι το λαογραφικό μουσείο της Βάργιανης αξίζει μια επίσκεψη.

Ένας χώρος πολιτισμού με μοναδικές συλλογές. Κάθισε για καφεδάκι στο Καφενείον Σχολείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού. Σερβίρει ελληνική παράδοση και διατηρεί τη γοητεία και την ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής.

• Ξεδίψασε στις πηγές Μπουρμπούλα, το πέτρινο στολίδι της Βάργιανης. Κάτω από τα γηραιά πλατάνια τρέχουν επτά πέτρινες κρήνες με γάργαρο νερό. Ο χορός του νερού και το φυσικό τοπίο σε γαληνεύει και σε ηρεμεί.

• Αν πάλι ξαναπείνασες, εκεί δίπλα βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα Μπουρμπούλα.

Το ξύλινο μπαλκόνι της προσφέρει μοναδική θέα, αλλά το μεγάλο μυστικό της κρύβεται στο εσωτερικό της. Στον ολοζώντανο υπόγειο κόσμο της με soundtrack το τραγούδι της πέτρινης κρήνης που τρέχει ασταμάτητα, εκεί σε μια γωνιά. Μια λαογραφική ταβέρνα με ευγενικούς ιδιοκτήτες και με χορταστικά πεντανόστιμα και τίμια πιάτα.

• Περπάτησε στα ιερά μονοπάτια του Αγίου Αθανασίου και του Αη Λια.

Λίγο έξω από το χωριό ανάμεσα σε υπεραιωνόβια πλατάνια, φουντωτά έλατα και αμέτρητες πηγές βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Η φύση γύρω σου χορεύει. Πιάσε τοn ρυθμό της. Απόλαυσέ την σε ένα μοναδικό βαλς χρωμάτων.

Συνέχισε μέσα από τον δασικό χωματόδρομο για το ξωκκλήσι του Αη Λια. Μια διαδρομή με μοναδικά φυσικά εφέ, το παχύ πέπλο των χρυσοκόκκινων φύλλων από πλατάνια και τα μικρά παράξενα δημιουργήματα της φύσης μας.

Η Βάργιανη διατηρεί ακόμη έναν ήπιο τουριστικό χαρακτήρα, κι αυτό είναι που την κάνει ακόμη πιο γοητευτική. Διαθέτει  δύο ξενώνες τον Αρχοντόλιθο και την Ιφιγένεια  προσφέροντας συνθήκες διαμονής εξαιρετικής ποιότητας. Από την Αθήνα απέχει 210 χλμ και 337 από τη Θεσσαλονίκη.

Αν πιστεύεις στις καλές νεράιδες και αναζητάς παρθένους τόπους, τότε η Βάργιανη είναι ο επόμενος προορισμός σου!

Πηγή: pairedwithvintage.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης