Ακόμα και αν δεν έχετε πάει ποτέ σίγουρα θα γνωρίζετε τον τρόπο ζωής στη Μύκονο, τη πρωταγωνίστρια του ελληνικού καλοκαιριού και ανάμεσα στους κορυφαίους κοσμοπολίτικους προορισμούς στον κόσμο, ένα νησί που έχει γράψει ιστορία, ένα νησί- μύθος που γεμίζει σελίδες ελληνικών και διεθνών περιοδικών με τις εγχώριες και διεθνείς κοσμικότητες που το επισκέπτονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοσμική Χώρα της Μυκόνου, οι όμορφες και γεμάτες κόσμο παραλίες, τα πάρτι, οι κορυφαίοι DJs που παίζουν σ’ αυτά, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα εστιατόρια με τους ανερχόμενους σεφ και τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες, cosy ethnic στέκια αλλά και τα all day beach bars- restaurants που ξέρουν να σε κρατούν όλη μέρα στην παραλία, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα συνθέτουν την προσωπικότητα της Μυκόνου, ενός νησιού που όσο και αν μένει σταθερό στις επιλογές του άλλο τόσο ανανεώνεται και πάντα βρίσκεται την πρώτη γραμμή του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό που αντιληφθήκαμε πατώντας για μια ακόμα φορά το πόδι μας στη Μύκονο είναι ότι τους χωράει όλους. Όλες τις «φυλές» τουριστών από τα fashion icons στα Ματογιάννια, τους τουρίστες που περιμένουν το ηλιοβασίλεμα στη Μικρή Βενετία, τους updated τύπους που θα βρεθούν στα hot στέκια του νησιού πριν γίνουν hot, τους πιο artistic που περνάνε μέχρι τη Δήλο για να απολαύσουν μία συναυλία με Πανσέληνο στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της και εκείνους που επιλέγουν την πιο ήρεμη ζωή της Άνω Μεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που νιώσαμε εμείς ερχόμενοι εδώ είναι ότι είναι ένα νησί που σε απελευθερώνει γιατί εσύ θα αποφασίσει ποια ζωή θέλεις να ζήσεις στη Μύκονο και εκείνη είναι εκεί για να στην προσφέρει.

Τι είδαμε

Τα Ματογιάννια

Η καρδιά της πόλης, το shopping center της και το διάσημο σημείο όπου όλοι διασκεδάζουν το βράδυ.

Τη Μικρή Βενετία

Τι να πει κανείς για το πιο γραφικό και φωτογραφημένο σημείο του νησιού με τα ξύλινα μπαλκόνια να αιωρούνται πάνω από τη κυκλαδίτικη θάλασσα. Με café bars όλα με κατεύθυνση το θρυλικό ηλιοβασίλεμα της Μικρής Βενετίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Επισκεφτήκαμε το πολύ ενδιαφέρον μουσείο που στέκεται επιβλητικά επάνω στο λιμάνι και είδαμε την πλούσια συλλογή αγγείων από τη γεωμετρική εποχή έως τον 6ο π.Χ. αι., θαυμάσια μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά κ.ά. Extra bonus o «Πίθος της Μυκόνου» ( του 7ου π.Χ. αι. ), με τις πλούσιες ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Κοντά στην Παραπορτιανή σε ένα διώροφο καραβοκυραιϊκο σπίτι είδαμε συλλογές παλιών επίπλων, βυζαντινών εικόνων, λαϊκών κεραμικών, παλιών αναμνηστικών πιάτων, κεντημάτων και υφαντών κ.ά.

Τον Μύλο του Μπόνη

Ή αλλιώς Αγροτομουσείο. Ένας αναπαλαιωμένος μύλος στους Άνω Μύλους, φιλοξενεί τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις και εργασίες.

Το Σπίτι της Λένας

Επισκεφτήκαμε ένα κλασικό μεσοαστικό ισόγειο σπίτι του περασμένου αιώνα, με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του κοντά στα Τρία Πηγάδια.

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Δίπλα από το Αγροτομουσείο, στα Τρία Πηγάδια το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου φιλοξενεί ομοιώματα πλοίων από διάφορες ιστορικές περιόδους, πλούσια συλλογή χαρτών, αρχαίων νομισμάτων και σταθμών, αμφορείς, όργανα πλοήγησης κ.ά.

Τα Τρία Πηγάδια

Με μια βόλτα στη Χώρα βρεθήκαμε μπροστά τους. Ο μύθος λέει ότι αν πιεις νερό από δω, θα μείνεις για πάντα στο νησί η αλήθεια είναι ότι κατασκευάστηκαν το 1722 και εξασφάλισαν την υδροδότηση της Χώρας.

Τους Κάτω Μύλους

Μεταξύ της Αλευκάντρας και του Νιοχωρίου, οι επτά άσπροι ανεμόμυλοι κάποτε άλεθαν τα ντόπια σιτηρά με τη δύναμη του ανέμου.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Εντυπωσιαστήκαμε από τους περίπου 10.000 τόμους της, αλλά και από την πλούσια συλλογή από φωτογραφίες, έγγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, χαρακτικά κ.ά. Βρίσκεται στην Αγία Κυριακή στο ισόγειο του αρχοντικού Καμπάνη του 18ου αιώνα.

Την Παραπορτιανή

Μιλάμε φυσικά για τη διασημότερη εκκλησία του νησιού, ένα σύμπλεγμα, ουσιαστικά, πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη. Δημιουργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και πήρε το όνομά της επειδή βρίσκεται δίπλα στη μικρή Β.Δ. πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.

Τις Εκκλησίες Χώρας

Η Ζωοδόχος Πηγή, η Πανάχρα, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νικόλαος του Γιαλού και η Αγία Ελένη είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πάνω από 60 στο σύνολο και έχουν πολλές κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Την Άνω Μερά

Φυσικά επισκεφτήκαμε τον δεύτερο τη τάξει οικισμό του νησιού, όπου ζουν και οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Προσφέρεται για γραφική βόλτα και φαγητό χωρίς το θόρυβο των Ματογιάννιων.

Τον Πλατύ Γιαλό

Και τουριστικός οικισμός και παραλία. Ως αρχαιολάτρες αναζητήσαμε λίγο πιο έξω, στην περιοχή Ληνώ, τα ερείπια του πιο σπουδαίου από τους αρχαίους πύργους που θα βρείτε στο νησί. Στις Πόρτες, μία θέση που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, και σ’ ένα σημείο με υπέροχη θέα, σώζονται οι τρεις γρανιτένιοι λίθοι που αποτελούσαν τη θύρα ενός ακόμη πύργου. Επιπλέον, εκεί πίσω από τη βυζαντινή εκκλησία του Κουζή, βρήκαμε το πηγάδι του Γιανναρού, μια υπόγεια κατασκευή από πελεκημένο γρανίτη με σκαλοπάτια που οδηγούν ως τη στάθμη του νερού.

Τον Προϊστορικό οικισμό Φτελιάς

Οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η περιοχή είναι γεμάτη από θραύσματα οψιανών και όστρακα και απ’ ότι φαίνεται ο λόφος στη μέση της παραλίας κρύβει τον αρχαιότερο οικισμό της Μυκόνου.

Το Μοναστήρι Παναγίας Τουρλιανής

Πρόκειται για ιστορικό μοναστήρι στην Άνω Μερά, το οποίο ιδρύθηκε το 1542 και πήρε τη σημερινή του μορφή στα 1757-1767. Το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο «μπαρόκ» τέμπλο του τρίκλιτου ναού, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία, ενώ οι ωραίες εικόνες του τέμπλου ανήκουν στον αγιογράφο Ιωάννη «τον εκ Κερκύρας».

Το Μοναστήρι Παλαιόκαστρου

Αυτή είναι η γυναικεία μονή του 18ου αιώνα, τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, που βρίσκεται στα βόρεια της Άνω Μεράς στο λόφο που δεσπόζει πάνω από την παραλία της Φτελιάς.

Τον Καλαφάτη – Διβούνια

Μία εκδρομή στα νοτιοανατολικά της Άνω Μεράς, απέναντι από την παραλία του Καλαφάτη στη θέση Διβούνια-Ταρσανά, μας οδηγεί πάνω στο μικρό δίδυμο ακρωτήριο όπου διατηρούνται τα ίχνη πρωτοκυκλαδικής ακρόπολης.

Τη Δήλο & τη Ρήνεια

Δεν γινόταν να μην κάνουμε μια εκδρομή οργανωμένη στην Δήλο, με τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο που γνώρισε μεγάλη δόξα ως ιερός τόπων των Ιώνων και έζησε τη μεγάλη ακμή του από τον 2 αι. π.Χ. ως το 88 π.Χ. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν μόνο ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του ελληνιστικού σύμπαντος αλλά και μια μικρή μεν αλλά, οικονομική μητρόπολη. Στο Μουσείο στεγάζεται μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές συλλογές στον κόσμο. Μετά επισκεφτήκαμε τη Ρήνεια με τις βραχώδεις απόκρημνες ακτές της και κάποιες πριβέ παραλίες, τις οποίες επισκεφτήκαμε με καΐκι.

Που κολυμπήσαμε

Στην Ψαρού

Δηλαδή την πιο κοσμική παραλία του νησιού, που τα έχει όλα: ψιλή άμμο, celebrities, beach service και σούπερ προτάσεις φαγητού και shopping.

Στο Paradise

Στο νότιο μέρος του νησιού αυτή η μεγάλη παραλία με τη χοντρή άμμο, φιλοξενεί το μεγαλύτερο κάμπινγκ του νησιού με έντονο πολυπολιτισμικό στοιχείο.

Στο Super Paradise

Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, μεγάλη με ψιλή άμμο και νεολαία που απολαμβάνει τα απογευματινά πάρτι στο beach bar restaurant.

Στην Ελιά

Εννοείται οργανωμένη, εννοείται με beach bars και εστιατόρια, εννοείται με ωραία άμμο, εννοείται με beach sports και φυσικά τους απαραίτητους κοσμικούς.

Στο Καλό Λιβάδι

Στα νότια του νησιού, μία οργανωμένη μεγάλη παραλία με πολύ καλές προτάσεις σε φαγητό και ποτό.

Στον Καλαφάτη

Πολύ μεγάλη παραλία με άμμο, στα νοτιοδυτικά, με πολλά beach sports, beach bar και ξενοδοχεία.

Στην Παράγκα

Μία από τις πιο μικρές αλλά και πιο όμορφες παραλίες της Μυκόνου, στο νότιο μέρος του νησιού, με θέα μέχρι τη Δήλο. Με λεπτή άμμο, βράχους που δημιουργούν φυσική εξέδρα για βουτιές, εστιατόρια, beach bar και κάμπινγκ.

Στο Αγράρι

Μια παραλία που προτιμούν οι παλιοί επισκέπτες της Μυκόνου. Με μεγάλη αμμουδιά, ταβέρνα και beach bar.

Ορνός

Από τις πιο τουριστικές και μεγάλες παραλίες της Μυκόνου.

Κάππαρη

Θέλει περπάτημα σε κατηφορικό μονοπάτι για τη μικρή αυτή αμμώδη παραλία όμως θα σας αποζημιώσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Στον Πλατύ Γιαλό

Στα νότια, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά με όλα τα κομφόρ.

Στον Πάνορμο

Πάμε βόρεια για την δημοφιλή παραλία, με άμμο και beach bars.

Στο Φωκό

Σχετικά ήρεμη παραλία, με χοντρή άμμο και ταβέρνα

Στη Μεγάλη Άμμο

Με τέτοιο όνομα φυσικά και είναι αμμώδης παραλία λίγο έξω από τη Χώρα εξυπηρετεί κυρίως τους θαμώνες των ξενοδοχείων που βρίσκονται τριγύρω.

Ταξιδέψτε στη Μύκονο με το World Champion Jet της Seajets το γρηγορότερο ταχύπλοο στον κόσμο!


 

Mε το υπερταχύπλοο World Champion Jet απολαμβάνετε ένα ταξίδι με ασύγκριτη ταχύτητα, μοναδική άνεση και πολυτέλεια στα ολοκαίνουρια σαλόνια του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το αυθεντικό μονοθέσιο της Formula 1, το οποίο κοσμεί το κεντρικό αίθριο του πλοίου. Πρόκειται για μία γνήσια Minardi που οδηγούσε ο Jos Verstappen και έκανε την εμφάνισή της σε πίστες τις χρονιές 2003-2004 και το οποίο θα συνοδεύει το World Champion Jet στα ταξίδια του.

 

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης