Όταν θα πάρεις την απόφαση να επισκεφτείς τη Σίφνο, πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι δεν είναι ένα ακόμη νησί διακοπών. Είναι μια εμπειρία που έχει μια αρχή αναπάντεχη, μια μέση ονειροπόλα και ένα τέλος με τον πόνο του αποχωρισμού. Θέλεις στο ταξίδι αυτό να ζήσεις κάθε λεπτό, γιατί κάθε λεπτό έχει να σου χαρίσει κάτι ξεχωριστό είτε αυτό είναι ο ζεστός ήλιος, είτε τα υπέροχα τοπία, είτε τα χαμόγελα των ανθρώπων.

Βρες, λοιπόν, τη Σίφνο στον χάρτη και χάραξε πορεία. Στη μέση του νησιού, στη δυτική πλευρά είναι το σημείο άφιξης, οι Καμάρες, το κύριο λιμάνι του νησιού με το εξής όμορφο παράδοξο: έχει αμμώδη παραλία, που κάθε χρονιά βραβεύεται με γαλάζια σημαία, ενώ πιο πίσω, στους αμμόλοφους, ανθίζουν τον Αύγουστο τα «κρινάκια της άμμου». Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πολλά, είτε στις Καμάρες, είτε στον οικισμό «Πέρα Πάντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίγουρα, θα συνεχίσεις το ταξίδι με δύο ή τέσσερις τροχούς, αλλά αξίζει να απολαύσεις και τις πεζοπορικές διαδρομές, που βρίσκονται σε όλο το νησί, ακολουθώντας τα ασπροκόκκινα σημάδια. Πρόκειται για ένα δίκτυο, που αγγίζει τα 200χλμ., και αφορά σε μονοπάτια λιθόστρωτα, μαρμαρόστρωτα ή χωμάτινα. Ενώνουν τους διάφορους οικισμούς και προσεγγίζουν αλώνια, περιστερώνες και αρχαίους πύργους. Ακολούθησε το κάλεσμα της φύσης, βάλε παπούτσια πεζοπορίας, καπέλο και αφέσου στην πορεία του ήλιου. 

Ο ήλιος, άλλωστε, είναι πρωταγωνιστής όλο το 24ωρο. Το χάραμα, που ξυπνά τα αμέτρητα πουλιά, το πρωί, που σε συντροφεύει στην παραλία, το μεσημέρι, που οδηγεί όλο το νησί σε σιέστα, και το απόγευμα με ένα ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα, που μπορείς να απολαύσεις από πολλά σημεία, όπως το ξακουστό Τρουλάκι. Ωστόσο, ακόμη και η απουσία του, μας χαρίζει τον υπέροχο έναστρο ουρανό της Σίφνου, που αντιστέκεται σθεναρά στη φωτορύπανση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ήλιος είναι μέρος του παρελθόντος και του μέλλοντος του νησιού και η ΔΕΗ Α.Ε. το αντιλήφθηκε αυτό ήδη από το 1998, εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 60kWp, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών CO2. Η πράσινη ενέργεια είναι στις προτεραιότητες των κατοίκων και αυτό φαίνεται από τις αμέτρητες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί.

Συνεχίζοντας, θα φτάσεις στην πρωτεύουσα του νησιού, την Απολλωνία. Θα περπατήσεις την κεντρική «λεωφόρο» το Στενό, όπου κάθε γωνιά έχει μια ξεχωριστή ιστορία να σου πει. Στον ναό θα δεις και την εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, που είναι η πολιούχος του νησιού και έχει τον ναό της στο νότιο μέρος του νησιού, στο μοναστήρι στον «αποκομμένο» βράχο.

Ο παραδοσιακός οικισμός του Αρτεμώνα απέχει μόλις 1500 μέτρα από την Απολλωνία και αξίζει να επισκεφτείς την περιοχή των ανεμόμυλων (ΜπέλαΒίστα), που θα σου χαρίσει πανοραμική θέα προς τη Θάλασσα και του γύρω οικισμούς (Εξάμπελα, Άνω και Κάτω Πετάλι). Κατηφορίζοντας θα συναντήσεις κεραμοποιίες, που συνεχίζουν την πολύχρονη παράδοση της αγγειοπλαστικής.

Κατηφορίζοντας, προς τα ανατολικά θα επισκεφτείς τον οικισμό Κάστρο. Εκεί, τα σπίτια είναι χτισμένα κολλητά και οι εξωτερικοί τους τοίχοι σχηματίζουν το εξωτερικό τείχος του κάστρου. Οι έξι λότζιες (πύλες) σε οδηγούν στο εσωτερικό του Κάστρου για να περπατήσεις στα δρομάκια με τα διακοσμημένα δάπεδα και να θαυμάσεις την ιστορία μέσα από λεπτομέρειες, αλλά στο Αρχαιολογικό μουσείο. Όσο ανεβαίνεις θα απολαμβάνεις την υπέροχη θέα προς το απέραντο γαλάζιο, ενώ χαμηλά, σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα δεσπόζει το ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων».

Στα νοτιοανατολικά είναι ο Φάρος με το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, ενώ οι τρεις συνεχόμενες παραλίες με ψιλή άμμο, της Φασολού, του Φάρου και του Γλυφού είναι ιδανικές για ένα δροσιστικό διάλειμμα. 

Πριν φτάσεις στον Πλατύ Γιαλό, θα κάνεις μια στάση στο μοναστήρι της Παναγιάς Χρυσοπηγής. Ο βράχος, που το φιλοξενεί έχει αποσχιστεί και ενώνεται με ένα γεφυράκι. Η εκκλησία θα σε μαγέψει με τον τρόπο που χάνεται στον ουρανό και στη θάλασσα, ενώ εσωτερικά το τέμπλο με τα κεραμικά στοιχεία προκαλεί δέος.

Φεύγοντας από εκεί, θα σταματήσεις στον Πλατύ Γιαλό, με μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο, ενώ η ψιλή άμμος, τα εστιατόρια δίνουν μια κοσμοπολίτικη αύρα στη διαμονή σου.

Όμως, στον αντίποδα θα πας στο Βυθό για να ηρεμήσεις, που βρίσκεται νοτιοδυτικά. Το αυτοκίνητο μένει 100 μέτρα από τον οικισμό και θα συνεχίσεις με τα πόδια. Πρόκειται για έναν κλειστό όρμο με ψιλή, χρυσαφένια άμμο με τις κατάλληλες υποδομές για χαλάρωση.

Το ταξίδι στη Σίφνο, την πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του πρωτοπόρου της κουζίνας, μπορεί να συνεχίσει για πάντα είτε δοκιμάζοντας τα υπέροχα φαγητά όπως η ρεβυθάδα, η καπαροσαλάτα είτε ανακαλύπτοντας κρυμμένα μέρη όπως το ψαροχώρι Χερρόνησος στα βόρεια του νησιού, που είναι ένας πραγματικός θησαυρός. 

Πρέπει σίγουρα να ξαναπάς, γιατί έχεις πολλά ακόμη να δεις. Τους Πύργους και το έθιμο των φρυκτωριών, τις τρύπες στα βράχια από τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, την νεολαία, που ζει την παράδοση μέσα από το χορό και τη μουσική, και το νησάκι της Παναγίας Κιτριανής. Ο άνεμος του νησιού σε καλεί να μείνεις και να σου διηγηθεί αληθινές και όμορφες ιστορίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης