Γνωστό και μη αμφισβητούμενο το γεγονός ότι η τεχνολογία (υπό την έννοια της ψηφιακής τεχνολογίας) εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 1994 απειροελάχιστοι Έλληνες χρήστες είχαν πρόσβαση αλλά και χρήση του Διαδικτύου, τα κινητά τηλέφωνα ήταν ιδιοκτησία πολύ μικρού μέρους του πληθυσμού, ούτε καν DVD υπήρχε να βλέπουμε ταινίες και φυσικά ούτε λόγος περί MP3 -αφού εμφανίστηκε το 1996- η «ψηφιακότητα» της μουσικής περιοριζόταν στο CD (και στο MiniDisk για τους αρκετά «ψαγμένους»). Από τότε πολλά έχουν αλλάξει μιας και οι εξελίξεις της τεχνολογίας ήταν τεράστιες, πολλές αναμενόμενες και μερικές ευχάριστα αναπάντεχες. Ενδεχομένως μια νέα έκφανση της τεχνολογίας, δια των επιστημόνων του Ινστιτούτου Fraunhofer (συν-δημιουργοί του περίφημου MP3), να προκαλέσει έκπληξη αν και εφόσον διατεθεί στην αγορά, μιας και επιτρέπει στον απλό χρήστη με απλές κινήσεις των χεριών -ακόμα και των δακτύλων- να επικοινωνεί, ελέγχει, χειρίζεται ότι προβάλλει μια οθόνη τρισδιάστατης προβολής. Το όνομα της τεχνολογίας: iPoint 3D.
Το Χόλυγουντ έχει παρουσιάσει την δική του άποψη επί του θέματος, στην ταινία «Minority Report» όπου ο Τομ Κρουζ, χειρίζεται τον υπολογιστή του φορώντας ειδικά γάντια και κινώντας τα χέρια / δάχτυλα μπροστά από μία οθόνη δυσδιάστατης προβολής. Το iPoint 3D, πάει αρκετά βήματα πιο μπροστά όλο το concept, πρώτον απελευθερώνοντας τον χρήστη από τα γάντια και δεύτερον αυτό που προβάλλεται από την οθόνη είναι σε τρεις διαστάσεις, χωρίς να απαιτείται από την χρήστη να φορά ειδικά γυαλιά ώστε να αντιληφθεί την τρίτη διάσταση. Ο Paul Chojeski, ερευνητικός επιστήμων του Ινστιτούτου Fraunhofer, εξηγεί πως το iPoint 3D έχει για καρδιά του ένα σύστημα αναγνώρισης- όχι μεγαλύτερο από ένα πληκτρολόγιο, στο οποίο βρίσκονται ενσωματωμένες δύο κάμερες που ανιχνεύουν τις κινήσεις χεριών και δακτύλων σε πραγματικό χρόνο (δηλαδή χωρίς την παραμικρή χρονική καθυστέρηση από την πραγματικότητα – στην λήψη) και μεταδίδουν τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή. Συνεχίζοντας προσθέτει ότι δεν χρειάζεται απολύτως καμία φυσική επαφή του χρήστη με την οθόνη ή οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας iPoint 3D, εκτός από τα videogames όπου είναι εμφανής η ζεύξη, θα προσφέρουν δυνατότητες και ευελιξία σε χώρους όπου οι συνθήκες είναι περιοριστικές, όπως πχ. σε ένα χειρουργείο όπου δεν επιτρέπεται κανενός είδους επαφή, οι γιατροί θα μπορούν να ελέγχουν εξ αποστάσεως τον υπολογιστή ή άλλες συσκευές ή ακόμα και για κάποιον που βρίσκεται στην κουζίνα και έχει τα χέρια του βρεγμένα, μπορεί με ένα νεύμα να χαμηλώσει την θερμοκρασία του φούρνου ή ακόμα και στο γραφείο όπου ένας αρχιτέκτων μπορεί να φέρει μπροστά του με απλές κινήσεις των χεριών φωτογραφίες των σχεδίων του και να τις περιστρέφει με τα δάχτυλά του κατά βούληση.
Κατά τους επιστήμονες-ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer το δάχτυλό μας θα μετατραπεί στο remote control του μέλλοντος. Αλήθεια αν στο μέλλον μια οικογένεια που θα βλέπει τηλεόραση μαζεμένη πχ στο σαλόνι διαθέτει την τεχνολογία iPoint 3D, σκέφτεστε τι θα γίνει με το ζάπινγκ; (περισσότερες πληροφορίες: http://www.fraunhofer.de/EN/press/pi/2009/02/PressRelease02-19-09.jsp)