Στην κατηγορία των επιτραπέζιων ή αλλιώς «σταθερών» PC, η κάρτα γραφικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσής τους. Η ποικιλία είναι μεγάλη, από αρκετά προσιτές οικονομικά κάρτες, έως ιδιαίτερα ακριβές, προσφέροντας αντίστοιχες επιδόσεις. Επιδόσεις οι οποίες κατά κόρον εκμεταλλεύονται τα videogame.

Όμως υπάρχει ένας κλάδος καρτών γραφικών, που στοχεύουν στον επαγγελματία χρήστη, προσφέροντάς του απαράμιλλες επιδόσεις, ειδικά για προγράμματα με ειδικές ανάγκες, που απαιτούν όχι μόνο μεγάλη επεξεργαστική ισχύ αλλά και συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως μεταξύ άλλων, η μεγάλη σε χωρητικότητα και εύρος διαύλου μνήμη γραφικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα πλαίσια η SAPPHIRE Technology μόλις άρχισε την αποστολή και διανομή του τελευταίου μοντέλου της επαγγελματικής κάρτας γραφικών «AMD FirePro W7100», μια κάρτα γραφικών η οποία παρέχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζονται οι επαγγελματίες του χώρου των creative εφαρμογών. Η νέα κάρτα περιλαμβάνει 8GB μνήμης GDDR5, βελτιωμένη τεχνολογία «GeometryBoost» και νέους κινητήρες πολυμέσων υψηλής ευκρίνιας HD.

Η AMD FirePro W7100 βασίζεται στην τελευταίας γενιάς αρχιτεκτονική γραφικών της AMD (GCN) και διαθέτει 1792 stream processors (επεξεργαστές «ροής»), και έναν νέο δίαυλο μνήμης υψηλής ταχύτητας η οποία συνδέεται με 8GB της τελευταίας μνήμης GDDR5 υψηλής ταχύτητας, με διπλάσιο frame buffer σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογική γενιά. Το μεγαλύτερο μέγεθος της μνήμης βοηθά να βελτιωθεί η συνολική ταχύτητα εργασίας και της ανταπόκρισης σε απαιτητικές εφαρμογές, ενώ επιτρέπει στους χρήστες να φορτώσουν μεγάλα assemblies, μοντέλα και σύνολα δεδομένων και να τα διαχειριστούν με ευκολία. Παράλληλα, η μνήμη μαζί με την μεγάλη ισχύ προσφέρει επεξεργασία βίντεο σε ανάλυση 4K, πολλαπλά layer σε εφφέ και χρώμα αποκλειστικά, σε πραγματικό χρόνο (real-time).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία GeometryBoost επιτρέπει στη νέα AMD FirePro W7100, να επεξεργαστεί τα δεδομένα της γεωμετρίας με ρυθμό τέσσερις φορές ανά κύκλο ρολογιού, διπλασιάζοντας το ρυθμό των προγενέστερων καρτών και με πολύ καλύτερη επεξεργασία.

Η νέα επαγγελματική κάρτα γραφικών είναι συμβατή με θύρα PCI-Express 3.0, παρέχοντας ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 32GB ανά δευτερόλεπτο. Επίσης, υποστηρίζεται πρόσβαση «Direct GMA» που παρακάμπτει κάθε ανάγκη για τη μεταβίβαση δεδομένων μέσω της κύριας μνήμης (RAM) του υπολογιστή, μειώνοντας έτσι, τη χρήση του κύριου επεξεργαστή του συστήματος (CPU) και αποφεύγοντας περιττές μεταφορές πάνω στη θύρα PCI-Express, με αποτέλεσμα την υψηλή απόδοση, αλλά και την χαμηλότερη δυνατή λανθάνουσα κατάσταση στη μεταφορών δεδομένων.

Η AMD FirePro W7100 αναπτύχθηκε για να παρέχει εξαιρετική απόδοση στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, καθώς και το σχεδιασμό της μηχανικής, καθώς τα κυκλώματα HD πολυμέσων της κάρτας βοηθούν στην ενίσχυση της απόδοσης και υποστήριξης για 4K περιεχομένου κατά την αναπαραγωγή βίντεο, μοντάζ και transcoding.

Η αρχιτεκτονική GCN διαθέτει Unified Video Decoder που έχει μια πλήρη λειτουργία μηχανής αποκωδικοποίησης full fix-function με υποστήριξη για τους αλγόριθμους H.264, VC-1, MPEG4, MPEG2 και τώρα MJPEG, περιλαμβάνοντας υποστήριξη για 4K περιεχόμενου high frame. Παράλληλα, η κάρτα μπορεί να αποδώσει μέχρι και 12 φορές ταχύτερα από ό, τι σε πραγματικό χρόνο 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, σε κωδικοποίηση Full HD (1080p) βίντεο.

Περνώντας στις δυνατότητες συνδεσιμότητας, η AMD FirePro W7100 είναι εξοπλισμένη με τέσσερις εξόδους DisplayPort 1.2a, στις οποίες τέσσερις ή και περισσότερες οθόνες μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα. Η κάρτα μπορεί εγγενώς να υποστηρίξει έως και τρεις οθόνες 4K με SST πάνελ στα 60Hz, ενώ μέχρι και έξι οθόνες μπορούν να συνδεθούν σε λειτουργία «AMD Eyefinity», χρησιμοποιώντας κατάλληλες οθόνες ή εξωτερικούς κόμβους. Το νέο πρότυπο DisplayPort 1.2a με το χαρακτηριστικό του συστήματος «Adaptive-Sync», επιτρέπει στη τεχνολογία FreeSync από την AMD, να ενεργοποιηθεί με μια κατάλληλη οθόνη – γεγονός που επιτρέπει την εμφάνιση refresh rates στο GPU control για tear-free αλλά και jitter-free ποιότητα εικόνας κατά την περιστροφή μοντέλων ή την προβολή βίντεο.

Η επαγγελματική κάρτα γραφικών της ευρύτερης οικογένειας προϊόντων AMD FirePro, είναι πιστοποιημένη σε περισσότερες από 100 διαφορετικές εφαρμογές για βελτιωμένη απόδοση και αξιοπιστία, συμπεριλαμβανομένων των πιο δημοφιλών σχεδιασμού, μηχανικής, μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο χρήστης της νέας γενιάς καρτών γραφικών, μπορεί να αξιοποιήσει την παράλληλη υπολογιστική ισχύ των σύγχρονων GPU και πολυπύρηνων επεξεργαστών, για την επιτάχυνση εντατικών εργασιακών καθηκόντων υπολογισμού, σε ηγετικές σουίτες CAD / CAM / CAE, όπως και σε εφαρμογές μέσων ενημέρωσης / ψυχαγωγίας που υποστηρίζουν το σύνολο προγραμματισμού «OpenCL».

Η AMD FirePro W7100 υποστηρίζει OpenCL 1.2, ενώ αναμένεται να στηρίξει OpenCL 2.0, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να επωφεληθούν από τα νέα χαρακτηριστικά που δίνουν στις GPU περισσότερη ελευθερία, με άμεσα αποτελέσματα στην χρηστικότητα και ταχύτητα επεξεργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης