Ουδείς τέλειος και φυσικά κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Αυτό ακριβώς μπορεί να ειπωθεί για την Apple και πιο συγκεκριμένα για το Λειτουργικό Σύστημα iOS που έχει το iPhone (και το iPad/iPod). Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για ένα «ζουζούνι» (bug) στο iOS, που σε απλά λόγια σημαίνει προγραμματιστικό λάθος, το οποίο επιτρέπει σε ένα μήνυμα, που έχει συνταχθεί με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, να «κρεμάσει» την εφαρμογή μηνυμάτων «Messages», προκαλώντας πονοκέφαλο στους χρήστες-παραλήπτες του μηνύματος. Όταν ληφθεί το εν λόγω μήνυμα, είτε το τηλέφωνο είναι κλειδωμένο και εμφανίσει στην οθόνη κλειδώματος την ειδοποίηση μηνύματος (όπου κατόπιν ο χρήστης διαβάσει το μήνυμα ανοίγοντας την εφαρμογή μηνυμάτων), είτε το τηλέφωνο είναι ξεκλείδωτο και ληφθεί το μήνυμα κανονικά όπως όλα τα μηνύματα κι έπειτα διαβαστεί, τότε ξεκινά το πρόβλημα με αλλεπάλληλα κρεμάσματα της εφαρμογής «Μηνύματα» (Messages). Να σημειώσουμε, πως οι αναφορές περί του προβλήματος στο Διαδίκτυο περιγράφουν την εμφάνιση του κρασαρίσματος είτε το μήνυμα ληφθεί ως SMS μέσω δικτύου 2G/3G/4G είτε μέσω Wi-Fi. Το ιδιόμορφο μήνυμα, που κακόβουλα εκμεταλλεύεται το «ζουζούνι» στον προγραμματισμό του iOS φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία, εμπεριέχοντας αραβικούς χαρακτήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι πλάγιοι τρόποι ώστε ο χρήστης να αντιπαρέλθει του κρασαρίσματος της εφαρμογής αποστολής/λήψης μηνυμάτων.

– Τρόπος 1: Αν ανοίξατε την εφαρμογή «Μηνύματα», απευθείας στη συζήτηση με τον αποστολέα του μηνύματος, τότε απλώς στέλνετε ένα οποιοδήποτε μήνυμα-απάντηση και το πρόβλημα λύθηκε.
– Τρόπος 2: Αν ανοίξατε την εφαρμογή «Μηνύματα», εμφανίζοντας όμως την λίστα μηνυμάτων, τότε η εφαρμογή θα συνεχίσει να κρεμάει. Η λύση είναι να πείτε σε κάποιον να σας στείλει ένα μήνυμα ή να στείλετε στον εαυτό σας χρησιμοποιώντας την ψηφιακή βοηθό (στα αγγλικά βέβαια) Siri λέγοντας «Send message to myself», όπου άμεσα θα ανοίξει πεδίο μηνύματος στο οποίο θα εκφωνήσετε κάτι (πχ. την λέξη «Fix»).
– Τρόπος 3: Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή «Σημειώσεις» (Notes), όπου θα δημιουργήσετε μια νέα καταχώρηση (σημείωση), θα γράψετε ότι θέλετε (πχ. Λύση ή 123), μετά θα αποθηκεύσετε την σημείωση και κατόπιν πατώντας το κουμπί διαμοιρασμού (Share) στο κάτω μέρος της οθόνης και στο κέντρο, θα στείλετε την σημείωση στον εαυτό σας (ή σε κάποιο άλλο νούμερο). Μετά την αποστολή το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Η Apple από την μεριά της, μέσω Twitter, αναγνώρισε το πρόβλημα και δήλωσε πως σε επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού θα το διορθώσει. Αυτό που έχει πάντως μεγαλύτερη σημασία για εσάς, πέραν από το προγραμματιστικό «ζουζούνι» του iOS, είναι ποιος είναι αυτός ο γνωστός/η σας που αποφάσισε (και για ποιο λόγο) να σας στείλει το μήνυμα που προκαλεί πρόβλημα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης