Φρέσκος ο νέος χρόνος, φρέσκια και η φήμη για τα νέα μοντέλα υπολογιστών Macintosh της Apple για το 2013. Αναμενόμενη φήμη μεν, καθώς θα ήταν αδύνατο να μην δεχθούν τεχνικές βελτιώσεις – αναβαθμίσεις οι Mac με για το 2013, αλλά τα νέα χαρακτηριστικά είναι άκρως ελκυστικά δε.
Πάντα μέσα στα πλαίσια της φημολογίας, της οποίας η πηγή έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν αξιόπιστη (ο αναλυτής Ming-Chi Kuo της KGI Research), τα νέα μηχανάκια μέλλεται να τραβήξουν τα βλέμματα των καταναλωτών. Καταρχάς θα λάβουν νέο και πολύ ταχύτερο τσιπ ασύρματης τεχνολογίας Wi-Fi, με την ονομασία Wi-Fi ac (802.11ac) ή αλλιώς «5G Wi-Fi».

Το νέο τσιπ προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από το τωρινό Wi-Fi n, επιτρέποντας μεταφορά δεδομένων στα 450 Megabit ανά δευτερόλεπτο κάνοντας χρήση μόνο μιας κεραίας, ενώ με τρεις το νούμερο εκτοξεύεται στο 1.3 Gigabit ανά δευτερόλεπτο – συγκριτικά το Wi-Fi n φτάνει τα 450Mbit μόνο με τρεις κεραίες (τα μόντεμ-ρούτερ με τρεις κεραίες, κοστίζουν περισσότερο από εκείνα με μια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα το Wi-Fi ac / 5G Wi-Fi καταναλώνει ακόμα λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προκάτοχη ασύρματη τεχνολογία (Wi-Fi n), ενώ και το εύρος του δικτύου είναι μεγαλύτερο (άρα η απόσταση του υπολογιστή από το μοντεμ-ρουτερ μπορεί να είναι αντίστοιχα μεγαλύτερη, χωρίς να πέφτει ιδιαίτερα η ταχύτητα).

Μόνο που το νέο ασύρματο δίκτυο δεν είναι το μοναδικό ελκυστικό χαρακτηριστικό για τα νέα μοντέλα Mac υπολογιστών: θα διαθέτουν τους νέους κεντρικούς εγκεφάλους (CPU – κεντρική μονάδα επεξεργασίας) της Intel με την κωδική ονομασία «Haswell». Το τελευταίο στοιχείο, θα μπορούσε να μεταφραστεί -αν και δεν επιβεβαιώνεται από την φήμη- στην ενσωμάτωση οθόνης τύπου «Retina» σε όλα τα νέα μοντέλα Mac υπολογιστών, διότι οι νέες CPU εμπεριέχουν μέσα τους βελτιωμένο κύκλωμα επεξεργασίας γραφικών που αποδίδει ακόμα περισσότερη «δύναμη». Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος «Retina», χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε Mac υπολογιστές το καλοκαίρι του 2012, όταν ανακοινώθηκε το MacBook Pro Retina 15.4 ιντσών με ανάλυση οθόνης τετραπλάσια από την επικρατούσα 1400×900, δηλαδή 2880×1800 γραμμών (αναλυτική παρουσίαση: http://www.zougla.gr/technology/article/i-nea-epoxi-foriton-ipologiston-aple-macbok-pro-me-o8oni-retina), ενώ μετά από λίγους μήνες ακολούθησε το MacBook Pro Retina 13.3 ιντσών με 2560×1600 γραμμές (προγενέστερη ανάλυση 1280×800).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή λοιπόν ο τετραπλασιασμός της οθόνης απαιτεί και περαιτέρω «δύναμη» από το κύκλωμα γραφικών, η ενσωμάτωση των τσιπ Haswell, ίσως να μας προετοιμάζει για μια γκάμα φορητών υπολογιστών Mac, εντελώς Retina – κοινώς τα μοντέλα με την «απλή» ανάλυση οθόνης θα αποτελούν παρελθόν. Όμως η γκάμα των MacBook δεν περιλαμβάνει μόνο τα «Pro» μοντέλα των 13.3 και 15.4 ιντσών, αλλά και τα «Air» των 11.6 και 13.3 ιντσών που δεν είναι Retina. Συνδυάζοντας το περιεχόμενο της φήμης, ίσως να υποδεχθούμε την άνοιξη – καλοκαίρι του 2013 τα νέα MacBook Air Retina στις 11.6 και 13.3 ίντσες, σηματοδοτώντας έτσι την πλήρη υιοθέτηση της Retina οθόνης για όλα τους MacBook φορητούς υπολογιστές.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το καλοκαίρι του 2013 ενδέχεται να υποδεχθούμε νέα μοντέλα Retina, με βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και ταχύτερη ασύρματη δικτύωση, τόσο για τα MacBook Pro 13.3 και 15.4 ιντσών, όσο και τα MacBook Air 11.6 και 13.3 ιντσών. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να παρατηρήσουμε πως θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός σε φορητούς υπολογιστές στις ίδιες ίντσες, που συνεχίζει να προσφέρει ανάμικτες προτάσεις, με λίαν εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με τη συνοδεία όμως μέτριας μπαταρίας και αντίστοιχα μέτριας ποιότητας οθόνης…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.digitimes.com/news/a20121228PD210.html

http://thenextweb.com/apple/2013/01/02/apple-links-up-with-broadcom-to-outfit-new-macs-with-802-11ac-networking/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης