Κανείς δεν περίμενε στις αρχές προς μέσα δεκαετίας του ’90, όταν άρχισε δηλαδή να διευρύνεται η πρόσβαση και αντίστοιχα χρήση του Διαδικτύου παγκοσμίως, την ακραία και ασταμάτητη εξάπλωσή του προς τα τέλη του 1999 κι έπειτα. Ναι μεν υπήρξαν εκτιμήσεις και διάφορες υποθέσεις – σενάρια, καμία όμως δεν «έπεσε μέσα», καθώς τα νούμερα του ολοένα αυξανόμενου όγκου πληροφοριών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο είναι ασύλληπτα.

Μια μελέτη που θα παρουσιαστεί σήμερα στο ετήσιο συνέδριο «Storage Networking World» στη Santa Clara της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., πρώτη στο είδος της, αποτυπώνει τον όγκο της πληροφορίας που διακινήθηκε παγκοσμίως στο Internet το έτος 2008, σε μετρήσιμο νούμερο (αν και τέτοιο νούμερο δύσκολα γίνεται αντιληπτό). Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στον κόσμο των υπολογιστών είναι το Byte, όπου 1.024 Byte μας κάνουν 1 KiloByte (ΚΒ). Αντίστοιχα 1.024ΚΒ ισούνται με 1 MegaByte (MB), 1.024ΜΒ με 1 GigaByte (GB) και τέλος, 1.024GB αντιστοιχούν σε 1 TeraByte (TB).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σύγχρονα laptop, ένας τυπικός σκληρός δίσκος χωράει πληροφορίες (φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, παιχνίδια, όλα είναι data / δεδομένα) όγκου 250GB-500GB, ενώ σε επιτραπέζιους υπολογιστές το νούμερο ανεβαίνει στα 500GB – 1TB (ή 1.024GB όπως περιγράψαμε προηγουμένως). Ας κρατηθούμε τώρα, γιατί το επόμενο νούμερο, που για να το καταλάβουμε κάπως καλύτερα, έπρεπε να αναφέρουμε τα παραπάνω, είναι… 9,57 τρισεκατομμύρια GB ή αλλιώς (ναι, υπάρχει τέτοια κλίμακα) 9,57 ZettaByte! Αυτό το «νουμεράκι» αντιστοιχεί σε περίπου 8,4GB ανά άτομο ημερησίως (ή 3TB ανά χρόνο), για όλους τους ανθρώπους που συντελούν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, ήτοι 3,18 δισεκατομμύρια άτομα.

Ευτυχώς που οι επιστήμονες (Roger Bohn – James E. Short – Chaitanya K. Baru, Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο) μετέτρεψαν τα 9,57 ZettaByte σε άλλα μεγέθη, ίσως πιο κατανοητά από εμάς τους κοινούς θνητούς, όπως ένα βιβλίο πάχους 4,8 εκατοστών που υποτίθεται ότι χωράει 2.5MByte πληροφορίες. Αν στοιβάξουμε όσα τέτοια βιβλία αντιστοιχούν στα 9,57 ZettaByte, δημιουργούμε μια στήλη 5,6 δισεκατομμυρίων βιβλίων που φτάνει…από τη Γη έως τον πλανήτη Ποσειδώνα – αλλά ακόμα κι έτσι δεν φτάνει! Πρέπει να κάνουμε αυτό το ταξίδι μετ’ επιστροφής επί είκοσι φορές και μόνο τότε θα έχουμε φτάσει σε αντιστοιχία τα 9,57 ZettaByte κίνησης πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Και πάλι μόνο για το 2008. Επίσης, η μελέτη δεν έλαβε υπ’ όψιν της τον όγκο κίνησης δεδομένων από και προς τους ιδιωτικούς και εσωτερικής εκμετάλλευσης διακομιστές / servers, όπως αυτοί των εταιρειών-κολοσσών (μεταξύ άλλων) Google, Yahoo! και Microsoft.

Τέλος, το νούμερο των 9.57 ZettaByte της μελέτης θεωρείται λίαν υποτιμημένο, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσμετρηθεί όλη αυτή η διάσπαρτη κυκλοφορία στις άπειρες «διακλαδώσεις» του Internet, όμως έχει ήδη εκτιμηθεί ότι η αύξηση του όγκου της διακινούμενης πληροφορίας, διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Έτσι, το έτος 2024, η παραπάνω στοίβα βιβλίων θα έχει ξεπεράσει το μήκος των 4,37 ετών φωτός (ξεκινώντας πάντα από την επιφάνεια της Γης), φτάνοντας το πιο κοντινό σε εμάς αστρικό σύστημα του Γαλαξία, αυτό του Άλφα Κενταύρου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.physorg.com/news/2011-04-world-consumption-bytes-year.html )

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης