Μια ιδέα που ίσα ίσα είχαν «γαργαλίσει» οι εταιρείες τεχνολογίας στο παρελθόν είναι αυτή ενός υπερ-φορητού συστήματος, με οθόνη αφής, αλλά χωρίς τον περιορισμό που προέρχεται από την έλλειψη κανονικού, φυσικού, πληκτρολογίου, ώστε ο χρήστης να το χρησιμοποιεί, αν δεν βολεύεται με το εικονικό πληκτρολόγιο, στην οθόνη αφής. Τα πρώτα δείγματα είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν (περί τα δέκα) από εταιρείες όπως οι Compaq (iPAQ), HTC/Qtek (Pocket PC) και Palm, ενώ είχαμε αργότερα (σχεδόν προ 5 ετών) και την προσπάθεια της ΙΒΜ, προτού αποσυρθεί από τον χώρο των υπολογιστών για καταναλωτές, με το μοντέλο «ThinkPad» ένα λάπτοπ με οθόνη αφής που «κρυβόταν» το πληκτρολόγιό του με μια απλή κίνηση. Όμως, η πρώιμη μορφή ακόμα του hardware (τσιπ) αλλά και του λογισμικού δεν έλκυσαν ιδιαίτερα τους χρήστες -πλην επαγγελματιών (ή φανατικών gadget-άδων στις αρχές τους) που χρειάζονταν μια μικρή συσκευή για ήπια χρήση εφαρμογών γραφείου- καθώς ο χειρισμός ήταν δύσκολος και περίεργος για τον μέσο χρήστη, η διάρκεια μπαταρίας επίσης μικρή, οι δυνατότητες εξαιρετικά περιορισμένες (π.χ. βίντεο, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ούτε για αστείο) και η τιμή ιδιαίτερα υψηλή.

Φτάνοντας στις μέρες μας, η «θάλασσα» των ταμπλετών από διάφορες εταιρείες έχει ήδη ανακοινωθεί, η μάχη αναμένεται τεράστια… Όμως, η ASUS αποφάσισε όχι μόνο να προσφέρει μια ταμπλέτα (όπως η ASUS Eee Pad EP121 – http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=233942&cid=36) αλλά να ξανασκεφθεί την παλιά ιδέα που αναφέραμε στην αρχή και να παρουσιάσει δύο ξεχωριστές συσκευές που «συναντιόνται» κάπου στη μέση, ήτοι η μια είναι ταμπλέτα που μπορεί να αποκτήσει πληκτρολόγιο και να γίνει netbook, ενώ η άλλη είναι ήδη ένα netbook, που μετατρέπεται σε ταμπλέτα κρύβοντας το πληκτρολόγιο – τα ονόματά τους είναι Eee Pad Transormer και Eee Pad Slider.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ASUS Eee Pad Slider – υβριδική ταμπλέτα/netbook

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ASUS Eee Pad Transformer – ταμπλέτα με εξάρτημα μετατροπής σε netbook

Αρκετά ελκυστικός ο επαναπροσδιορισμός της παλιάς ιδέας από μεριάς της ASUS, με τεχνικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν την όρεξη: 10.1 ίντσες οθόνη αφής τύπου IPS (μεγάλη ευκρίνεια και γωνία θέασης) με ανάλυση 1280×800 γραμμές, «κεντρικός εγκέφαλος» είναι το τσιπ «Tegra 2» της nVIDIA (πανίσχυρο, με άνεση αναπαράγει βίντεο Full HD 1080p), 512ΜΒ/1GB κεντρικής μνήμης RAM, δύο κάμερες (μια μπροστά 1.2Mpixel, μία πίσω 5Mpixel με LED φλας), μια έξοδο ψηφιακού ήχου και εικόνας mini HDMI και τέλος, ασύρματες τεχνολογίες Wi-Fi b/g/n και Bluetooth 2.1+EDR.

ASUS Eee Pad Slider – με κρυμμένο το πληκτρολόγιο

ASUS Eee Pad Transformer – ως ταμπλέτα, χωρίς το ειδικό εξάρτημα

Τα παραπάνω μέρη είναι κοινά και για τις δύο συσκευές, οι διαφορές τους είναι ότι το μοντέλο Slider, όντας πιο «πλήρες», διαθέτει επιπλέον θύρα USB 2.0, άλλη μια miniUSB, μια για ακουστικά/μικρόφωνο αναγνώστη καρτών microSD και τέλος αποθηκευτικό χώρο 16GB/32GB, ενώ το Transformer μπορεί να συνδεθεί με ένα ειδικό εξάρτημα που το εξοπλίζει με πληκτρολόγιο, θύρα USB, επιφάνεια αφής (trackpad) – μάλιστα μπορεί να δεχθεί και εξωτερικό USB mouse, θύρα ακουστικών/μικροφώνου, αναγνώστη καρτών microSD, εσωτερικό μικρόφωνο, εσωτερικά στερεοφωνικά ηχεία και τέλος αποθηκευτικό χώρο 32GB/64GB.

Ο χρόνος μπαταρίας και για τις δύο συσκευές είναι στις 8 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας, στην περίπτωση όμως του Transformer και όταν συνδέεται με το ειδικό-επεκτατικό εξάρτημα, επειδή το τελευταίο διαθέτει και δική του μπαταρία, ο συνολικός χρόνος διάρκειας εκτοξεύεται στις δεκαέξι ώρες.

Το Λειτουργικό Σύστημα (OS) που «φοράνε» οι συσκευές είναι το Android έκδοσης 3.0 (Honeycomb) και το βάρος είναι στα 886 γραμμάρια για το Slider και 680 γραμμάρια για το Transformer (χωρίς το εξάρτημα). Η ημερομηνία λιανικής διάθεσης για την αγορά των Η.Π.Α. τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ Απρίλη και Μάη 2011, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 399-699 δολαρίων για το Eee Pad Transformer και 499-799 δολαρίων για το Eee Pad Slider. Ας ελπίσουμε να έλθει και από τα μέρη μας σύντομα, χωρίς όμως «κατά τη μεταφορά» να επέλθει υπερ-αύξηση στις τιμές…

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.engadget.com/2011/01/04/asus-eee-pad-slider-and-transformer-are-here-for-those-that-can?icid=sphere_blogsmith_inpage_engadget)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης