Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φωτογράφος ή επαγγελματίας στον τομέα της εικόνας, ώστε να καταλαβαίνει ότι όσο περισσότερα εικονοστοιχεία ή αλλιώς Pixels (εκ του Picture Element) μπορεί να αποδώσει μια φωτογραφική μηχανή/κάμερα, τόσο περισσότερη λεπτομέρεια θα έχει η λήψη. Αυτό που λογικά οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν, είναι πως ο κύριος «υπεύθυνος» για το πλήθος των Pixel δεν είναι ο φακός αλλά ο αισθητήρας της συσκευής, γνωστός και ο CMOS sensor.

Η Canon λοιπόν, μόλις ανακοίνωσε το νέο της επίτευγμα που κυριολεκτικά ξεπερνά κάθε προσδοκία: ένας νέος CMOS αισθητήρας των 250 MegaPixel (246,7 εκατομμύρια Pixel)! Ο αισθητήρας μεγέθους APS-H (δηλαδή περίπου 29,2 x 20,2 χιλιοστών), είναι ικανός να συλλάβει φωτογραφίες με ανάλυση 19.580 x 12.600 κάθετων και οριζόντιων γραμμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα Pixels αποδίδονται από την φωτογραφική μηχανή Canon 5DS (και 5DS R) και είναι «μόλις» 50 MPixel με ανάλυση 8.688 x 5.792 γραμμών.

Έτσι, γίνεται εύκολα γίνεται αντιληπτό το πόσο τεράστιο είναι το επίτευγμα της Canon με το νέο της αισθητήρα. Όμως η πρωτοπόρος εταιρεία δεν έμεινε εκεί: ο αισθητήρας δύναται να συλλάβει όχι μόνο 1 φωτογραφία, αλλά 5 φωτογραφίες των 250 MPixel το δευτερόλεπτο! Για να μεταφερθεί αυτός ο όγκος των MegaPixel στο αποθηκευτικό μέσο της συσκευής που θα υποδεχθεί τον εν λόγω αισθητήρα, απαιτείται και η κατάλληλη ταχύτητα μεταφοράς. Ο νέος αισθητήρας μπορεί να μεταφέρει τον όγκο δεδομένων με ταχύτητα 1,25 δισεκατομμύρια Pixel ανά δευτερόλεπτο (τουτέστιν επαρκεί πλήρως).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο που κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς, καθότι η επίσημη ανακοίνωση της Canon είναι σχετικά φειδωλή στις πληροφορίες. Διότι αγαπητοί αναγνώστες, όταν έχεις μια συσκευή με έναν αισθητήρα που «παράγει» 5 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο τέτοιου μεγέθους, κάπως θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τις αποθηκεύσεις, σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο τέλος πάντων.

Ενδεικτικά, μια φωτογραφία από την φωτογραφική μηχανή Canon 5DS / 5DS R των 50 MP, απαιτεί 70 MegaByte αποθηκευτικού χώρου…και αυτόν για 1 μόλις φωτογραφία. Ακολούθως, με έναν συντηρητικό υπολογισμό, μια μόλις φωτογραφία των 250 MP του νέου αισθητήρα απαιτεί περί τα 350 MByte αποθηκευτικού χώρου, ενώ η «ριπή» των 5 φωτογραφιών χρειάζεται 1,750 MByte αποθήκευσης. Οπότε, πάν μέσο φορητής αποθήκευσης (πχ. κάρτες μνήμης) εξαιρείται εντελώς, καθώς δεν μπορεί να φτάσει τέτοια ταχύτητα ούτε κατά διάνοια (350 ΜΒ και αντίστοιχα 1,750 MB ανά δευτερόλεπτο). Ο μοναδικός δίσκος τύπου SSD και συνδεσιμότητας «M.2» που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από πλευράς ταχύτητας του νέου αισθητήρα είναι ο Samsung SM951 (Z170) και κανένας άλλος προς το παρόν. Ευτυχώς βέβαια, γιατί η Canon δεν ανακοίνωσε πότε θα ενσωματώσει σε εμπορικό προϊόν (ήτοι σε νέα φωτογραφική μηχανή) το νέο αισθητήρα των 250 MPixel, σίγουρα όμως δεν πρόκειται να είναι αυτόν τον χρόνο, ίσως όχι και τον επόμενο.

Τελειώνοντας, να αναφέρουμε σε πρακτικό επίπεδο, ποιες ακριβώς είναι οι επιδόσεις αυτού του αισθητήρα, όταν ενσωματώθηκε σε μια πρωτότυπη φωτογραφική μηχανή, ώστε να γίνει το τεστ: είναι ικανός να συλλάβει με πλήρη ευκρίνεια και διαύγεια, τα γράμματα που βρίσκονται στο πλάι ενός ιπτάμενου αεροπλάνου σε απόσταση 18 χιλιομέτρων!

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.canon.co.uk/about_us/press_centre/press_releases/consumer_news/cameras_accessories/aps_h_size_cmos_sensor.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης