Δεύτερος μεγαλύτερος υπολογιστής- ταμπλέτα από τη Samsung

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 12:09
Δεύτερος μεγαλύτερος υπολογιστής- ταμπλέτα από τη Samsung

Φουντώνει ο «παγκόσμιος πόλεμος» στις ήδη «καυτές» αγορές των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets) και των «έξυπνων» κινητών (smartphones). Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung παρουσίασε ένα δεύτερο υπολογιστή-ταμπλέτα, που έρχεται να ανταγωνιστεί ακόμα πιο σκληρά το iPad της Apple. Πρόκειται για ένα Galaxy Tab με μεγαλύτερη οθόνη 10,1 ιντσών (25,7 εκατοστών), δύο κάμερες (μία μπροστά και μία πίσω), καθώς και δύο ηχεία.

Το νέο Galaxy Tab 10.1 έχει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από το πρώτο μοντέλο Galaxy Tab επτά ιντσών, που είχε κυκλοφορήσει πριν από μόλις τέσσερις μήνες και επιτρέπει μια πληθώρα πολυμεσικών δραστηριοτήτων, όπως παιγνίδια (games), ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης κ.α..

Η συσκευή, που ζυγίζει μόλις 599 γραμμάρια και έχει πάχος 1,1 εκατοστά, «τρέχει» το νέο λειτουργικό σύστημα Android Honeycomb της Google, ειδικά για tablet PCs. Σε πρώτη φάση θα διατίθεται από τη Vodafone σε πάνω από 20 χώρες, πριν αρχίσει να πωλείται και από άλλες εταιρείες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό.

Η Samsung, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων μετά τη φινλανδική Nokia, κυκλοφόρησε επίσης ένα νέο «έξυπνο» κινητό, το πολύ λεπτό Galaxy S II, το οποίο προωθεί ως το «λεπτότερο smartphone στον κόσμο», καθώς έχει πάχος μόλις 8,5 χιλιοστών. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, επιτρέποντας στους χρήστες να υπαγορεύουν ένα φωνητικό μήνυμα κειμένου, αντί να το γράφουν. Ακόμα, ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία «επικοινωνίας εγγύς πεδίου», χάρη στην οποία ο χρήστης μπορεί να κάνει ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές, απλώς περνώντας το κινητό του πάνω από το κατάλληλο μηχάνημα ηλεκτρονικής χρέωσης.

Η κορεατική εταιρεία έχει πουλήσει περίπου 10 εκατ. «έξυπνα» κινητά Galaxy S από την εμφάνισή τους τον Ιούνιο του 2010, καθώς και περίπου 2 εκατ. ταμπλέτες Galaxy έναντι άνω των 7 εκατ. iPad και 16,2 εκατ. iPhones που πούλησε η Apple μόνο στο τελευταίο τρίμηνο.

Αν και η Samsung έχει ακόμα πολύ απόσταση να καλύψει σε σχέση με την Apple στις αγορές των ταμπλετών και των έξυπνων κινητών, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε βάρος της Nokia (δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή η τελευταία, πιεζόμενη από τον διεθνή ανταγωνισμό, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε στρατηγική συμμαχία με την Microsoft).

Από την πλευρά της, η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναπτύσσει ήδη μια νέα σειρά μικρότερων και φθηνότερων συσκευών iPhone, ενώ προχωρά σε αναβάθμιση του λογισμικού τους, για να διευκολύνει την πρόσβαση των χρηστών σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας, φωτογραφίες και βίντεο.

Η νέα συσκευή, με την αρχική κωδική ονομασία Ν97, θα έχει περίπου το μισό μέγεθος ενός iPhone 4 και θα κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα σε σχέση με τα σημερινά iPhones. Κατ’ αρχάς, οι νέες συσκευές με το νέο λογισμικό προγραμματίζεται να βγουν στην αγορά φέτος το καλοκαίρι, όμως αυτή η ημερομηνία μπορεί στην πορεία να αλλάξει.

   

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 12:09