Λευτέρης Ξυκομηνός

Η Dell επεκτείνει την υποστήριξη που παρέχει στον τομέα του Open Networking, με την κυκλοφορία του Operating System 10 (OS10). Το πρωτοποριακό software υποδομών δικτύωσης, είναι σχεδιασμένο για να προσδώσει νέα επίπεδα ευελιξίας και προγραμματιστικής δυνατότητας σε data centers μεγάλης κλίμακας. Το OS10 software προάγει τη λειτουργικότητα του μοντέρνου data center, αποκεντρώνοντας το software δικτύωσης, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές σχετικά με τη χρήση του software, σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του IT.
«Το σύγχρονο, software-defined data center απαιτεί μια νέα προσέγγιση, όχι μόνο όσον αφορά στη δικτύωση, αλλά σε όλα τα στοιχεία που αφορούν στους υπολογιστές και τα αποθηκευτικά μέσα», ανέφερε ο Tom Burns, vice president και general manager, Dell Networking and Enterprise Infrastructure. «Το OS10 προσφέρει στους πελάτες ένα αρχικό περιβάλλον εκκίνησης με δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης, πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουν τα δίκτυα και την υποδομή του data center ταχύτερα και πιο συνεκτικά, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα και δυνατότητες, οι οποίες μεγαλώνουν καθώς οι υποδομές κλιμακώνονται.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το OS10 είναι αντιπροσωπευτικό της νέας προσέγγισης της Dell, η οποία συνεχίζει να επεκτείνει και να ενισχύει το δικτυακό της χαρτοφυλάκιο, με καινοτομίες τόσο στο software, όσο και στο hardware,» δήλωσε ο Brad Casemore, Research Director, Datacenter Networks, IDC. «Η Dell ωστόσο, βλέπει ακόμη πιο πέρα, από μια απλή προσέγγιση της δικτύωσης στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος λειτουργίας ή ενός συγκεκριμένου domain, προβλέποντας τα εξελισσόμενα δεδομένα που συγκροτούν τα καταναλωτικά πρότυπα, τις λειτουργίες του IT και τον κατακερματισμό των παραδοσιακών απομονωμένων συστημάτων ΙΤ».

Απελευθερώνοντας τα στοιχεία του Λειτουργικού Συστήματος δικτύωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατφόρμα OS10 είναι σχεδιασμένη βάσει open software standards, έτσι ώστε οι χρήστες να είναι σε θέση να επιλέγουν τις αποδοτικότερες και πιο ευέλικτες μεθόδους δικτύωσης συστημάτων. Το OS10 αποτελείται από ένα βασικό module, καθώς και προαιρετικά modules εφαρμογών. Η πρότερη πρακτική, αφορά στενά συνδεδεμένα σύνολα από εφαρμογές λογισμικού ανάλογα με τον κατασκευαστή. Με τη νέα προσέγγιση τα επιμέρους στοιχεία λογισμικού διαχωρίζονται, με στόχο τη διευκόλυνση των επιλογών του πελάτη, τον έλεγχο και τη δυνατότητα προγραμματισμού.

• OS10 Base Module – Το OS10 Base Module είναι διαθέσιμο δωρεάν και τρέχει σε μια πλήρως ανοικτή και μη τροποποιημένη διανομή Linux. To Linux είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα Λειτουργικά Συστήματα και είναι σε θέση να προσφέρει μια κοινή πλατφόρμα σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών ΙΤ, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, της αποθήκευσης και των υπολογιστικών πόρων. Το OS10 Base Module, είναι σε θέση να αξιοποιεί τα οφέλη που παρέχει η κοινότητα του Linux, τα οποία προάγουν τη δυνατότητα προγραμματισμού, τη φορητότητα και την ευελιξία των εφαρμογών που αναπτύσσονται σε αυτό.

• Κάτω από αυτό, το OS 10 Base Module χρησιμοποιεί το Switch Abstraction Interface (SAI) του Open Compute Project, το οποίο επιτρέπει το σχηματισμό μιας κοινής και φιλικής προς τους προγραμματιστές γλώσσας, μεταξύ των εμπορικών λειτουργικών συστημάτων δικτύωσης και του συγκεκριμένου hardware που υπάρχει στο switch. Σήμερα, το SAI βοηθά τις εταιρείες στο web και τους παρόχους cloud, να αξιοποιούν τις νεότερες καινοτομίες στο hardware, επιτρέποντάς τους να προγραμματίζουν τα switches πιο αποτελεσματικά.

• OS10 Application Modules – Πάνω από το base module, το OS10 μπορεί να υποστηρίξει παραδοσιακές δικτυακές λειτουργίες (πρωτόκολλα L2/L3) από την Dell αλλά και τρίτους κατασκευαστές, native Linux και εφαρμογές open source όπως IP, fabric και υπηρεσίες ασφαλείας, σε συνδυασμό με εργαλεία διαχείρισης και αυτοματισμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν στους πελάτες να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους τις λειτουργίες του ΙΤ, για διαφορετικές περιπτώσεις και λειτουργικές διαδικασίες.

Από τη Δικτύωση στην Ανάπτυξη

Η μη τροποποιημένη βάση Linux του OS10 παρέχει ευδιάκριτα πλεονεκτήματα στους πελάτες, οι οποίοι αποσκοπούν στο σχεδιασμό εφαρμογών και data centers μεταξύ servers, συστημάτων storage και networking και όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο κλειστό σύστημα. Το OS10 θα προσελκύσει βέβαια όσους βασίζονται στα παραδοσιακά μοντέλα δικτύωσης, αλλά και στις κοινότητες των DevOps που αναζητούν ένα συνεκτικό, ενιαίο πλαίσιο ανάπτυξης που καλύπτει τους servers, το storage και το networking.

«Η δυνατότητα που έχουν οι οργανισμοί να καθορίσουν τον δικό τους κώδικα υποδομής (infrastructure-as-code), αποτελεί ένα θεμελιώδες και απαραίτητο στοιχείο των αναπτυξιακών τους πρωτοβουλιών DevOps, επιτρέποντας πρακτικές όπως συνεργατικότητα και συνεχή απόδοση,» ανέφερε ο Nigel Kersten, CIO, Puppet Labs. «Παρέχει μια κοινή γλώσσα, η οποία μπορεί να διαμοιραστεί σε όλους τους οργανισμούς που συγκροτούνται από μεμονωμένα περιβάλλοντα, σε τομείς όπως ανάπτυξη, υπολογιστικοί πόροι, δικτύωση και αποθήκευση, μειώνοντας την περιττή πολυπλοκότητα και παράλληλα αυξάνοντας την ταχύτητα και τη διαθεσιμότητα. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τη Dell και το νέο OS10, καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί εφαρμόζουν πρακτικές DevOps στη διαχείριση του δικτυακού περιβάλλοντος.»

Απελευθέρωση της καινοτομίας του πελάτη

Το OS10 αποδεικνύει τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι πελάτες, για να αναπτύσσουν, να προσαρμόζουν και τελικά να αξιοποιούν ένα πραγματικά software-defined data center. Ορισμένα σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

• «Το OS10 της Dell Networking παρέχει την απαραίτητη ευελιξία και δυνατότητα προγραμματισμού για έναν σύγχρονο πάροχο cloud, έτσι ώστε να καινοτομεί και να οδηγείται στην επιτυχία, μέσα σε ένα περιβάλλον που μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς. Ήδη απολαμβάνουμε σημαντικά οφέλη από αυτό το είδος διαχειρισιμότητας που προέρχεται από το περιβάλλον των servers, σε συνδυασμό με τα εργαλεία αυτοματισμού που επικεντρώνονται στους servers.» – Jason Long, ‎Director, Network Architecture & Operations, Joyent.

• «Πιστεύω ότι η Dell έχει πετύχει το στόχο με το OS10, καθώς αυτό παρέχει μια μοναδική πλατφόρμα ανάπτυξης, με την οποία μπορούν να δημιουργούνται γρήγορα, παραμετροποιημένες λύσεις, ενώ επιπλέον συμβάλλει στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου παραγωγής. Η ανοικτή φιλοσοφία του OS10 και η προγραμματιστική προσαρμοστικότητά του, μου επιτρέπουν, να εγκαθιστώ εργαλεία λογισμικού όπως mono runtime και F# και να αναπτύσσω γρήγορα μια ασφαλή πύλη εφαρμογών IoX. Μπορώ ακόμη να κάνω compile και debug μέσα στο OS10 και το γεγονός ότι έχω αυτό το software stack, μπορώ να χρησιμοποιώ το δικό μου PC κι έτσι να είμαι πιο παραγωγικός. Είναι θαυμάσιο!» – Καθηγ. Antonio Cisternino, Vice-Director IT Centre, University of Pisa.

Διαθεσιμότητα

Η Dell αναμένει ότι το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διάθεση του OS10 base module, έτσι ώστε τα ανάλογα modules θα περάσουν στο στάδιο beta δοκιμής και διάθεσης αργότερα, εντός του 2016.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.dell.com/us/business/p/open-platform-software/pd

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης