Μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2010, ολόκληρα 26 χρόνια μετά την πρώτη επαφή του λαού με Λειτουργικό Σύστημα παραθυρικού περιβάλλοντος (Apple Macintosh 1983 – 4), εντούτοις το εντελώς αρχαίο Disk Operating System – εν συντομία DOS, ένα Λειτουργικό Σύστημα από τα 70s που χρησιμοποιούσε μαύρες οθόνες και πορτοκαλί / λευκά / πράσινα γράμματα, απαίσιο περιβάλλον ακόμα και για τα δεδομένα των 80s (πόσο μάλλον 90s), δύσχρηστο και με ανάγκη του χρήστη να γνωρίζει επαρκώς τις εντολές του, φαίνεται ότι ακόμα δεν σταματά να μας ταλαιπωρεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για την έκδοση του DOS «κατά Microsoft» ή αλλιώς το γνωστό MS-DOS, στο οποίο μόλις ανακαλύφθηκε ένα σφάλμα (bug, σε ελεύθερη μετάφραση «ζουζούνι», ένας όρος των προγραμματιστών για να περιγράψουν ένα σφάλμα στις αμέτρητες γραμμές κώδικα ενός προγράμματος) που κατοικεί μέσα του επί 17 συνεχή χρόνια, από το 1993 έως και σήμερα!

Η ανακάλυψη έγινε από τον Tavis Ormandy, που εκτελεί χρέη ερευνητού ασφαλείας στη Google. Το «bug» αυτό μέσα στο DOS, πρωτοεμφανίστηκε στα Windows NT 3.1 (1993) και δίνει την δυνατότητα στον επίδοξο hacker να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο σύστημά μας και μάλιστα σε πολύ «βαθύ» επίπεδο (σε επίπεδο «kernel» όπως λέμε οι «κομπιουτεράδες») κάτι το οποίο σημαίνει ότι αφής στιγμής αποκτηθεί πρόσβαση τέτοιου βαθμού, μηχάνημα και αρχεία εντός του είναι στο έλεος του hacker. Το DOS bug απαντάται ακόμα και στα Windows XP, Vista, Server 2003 και 2008, ακόμα και στα νέα Windows 7!
Το «ευτυχές» της υπόθεσης είναι ότι η Microsoft αναγνώρισε την ύπαρξη του εν λόγω «σφάλματος» και δήλωσε πως λίαν συντόμως θα διορθωθεί μέσω ενός patch. Εμείς από την άλλη αναρωτιόμαστε: πως γίνεται την εποχή των πολλών GB RAM, των τετραπύρηνων CPU (και βάλε), των καρτών γραφικών «τέρατα», των σκληρών δίσκων χωρητικότητας TeraByte και των 64-bit Windows 7 (όπως και τα XP / Vista είχαν 64-bit έκδοση), γιατί ακόμα υπάρχει μέσα στον κώδικα των τελευταίων κάτι το πανάρχαιο όπως το DOS;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(περισσότερες πληροφορίες: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8499859.stm)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης