Έγινε και αυτό: ο πρώτος ιός «δούρειος ίππος» για τους υπολογιστές Mac!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009, 15:54
Έγινε και αυτό: ο πρώτος ιός «δούρειος ίππος» για τους υπολογιστές Mac!

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι υπολογιστές Mac δεν έχουν το πρόβλημα των Windows (μα όλων των Windows όμως) με τους ιούς (virus), κοινώς δεν έχουν ιούς, με αποτέλεσμα οι χρήστες των Mac να έχουν μια ήρεμη και ασφαλή «ψηφιακή ζωή». Όχι πλέον.

Για να είμαστε ακριβείς δεν είναι ο Mac ως μηχάνημα (τα τσιπ δηλαδή) που είναι ασφαλής, αλλά το Λειτουργικό Σύστημα (αγγλιστί Operating System – OS) που «φοράει» με την ονομασία Mac OS X. Αυτό είναι που κολλάει ή δεν κολλάει ιούς, ανάλογα το πόσο καλά είναι «γραμμένο» (προγραμματισμένο) από τους κατασκευαστές (εν προκειμένω από την ίδια την Apple). Μέχρι σήμερα οι χρήστες Mac μπορούσαν να ισχυριστούν με χαρακτηριστική άνεση ότι το OS τους ήταν εντελώς οχυρωμένο από ιούς σε σχέση πάντα με τα Windows της Microsoft. Κάπου εδώ όμως -και με την αρωγή της πειρατείας, περισσότερα παρακάτω- ο ισχυρισμός δεν ισχύει, έστω και αν μιλάμε για έναν και μόνο ιό.

Το κακόβουλο προγραμματάκι αυτό, είναι ένας ιός που ανήκει στην κατηγορία των «δούρειων ίππων», ιοί δηλαδή που αυτόνομα δεν κάνουν κάτι κακό, αλλά ανοίγουν εν αγνοία του χρήστη (εξού και δούρειος ίππος) «τρύπες» στο OS, ώστε να εισέλθουν ιοί πραγματικά επιβλαβείς για τον υπολογιστή. Ακόμα χειρότερα οι τρύπες μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε ένα άλλο υπολογιστή (πάντα μέσω του Internet), με συνέπειες… σχεδόν άπειρων συνδυασμών, από καταστροφή αρχείων έως και υποκλοπή σημαντικών δεδομένων που μπορεί να έχουμε στο σκληρό δίσκος (ή και δίσκους, αν έχουμε άνω του ενός στον υπολογιστή είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς). Το όνομα αυτού: OSX.Trojan.iServices.A και βρίσκεται μέσα στην σουίτα προγραμμάτων «iWork `09».

Το ωραίο όμως είναι ότι βρίσκεται μέσα στην σουίτα, αλλά στην σουίτα που μπορούν οι χρήστες να βρουν και να κατεβάσουν πειρατικά, όχι την επίσημη από την σελίδα της Apple (http://www.apple.com/). Δυστυχώς για αυτούς ο ιός που κληρονόμησαν μαζί με την παράνομη πράξη τους (για όσους δεν το γνωρίζουν παρανομία είναι να κατεβάζουμε πειρατευμένο λογισμικό, άσχετα αν είναι τσάμπα και μας συμφέρει οικονομικά), είναι εξαιρετικά «δυνατός» και δεν μπορεί το Mac OS X να γιατρευτεί με καμία απολύτως ενέργεια από μεριάς του απλού χρήστη (ενδεχομένως και του σκληροπυρηνικού), καθώς χρειάζεται ολοκληρωτικό format ο Mac (που συνεπάγεται σβήσιμο των αρχείων στον σκληρό που υπάρχει το OS, μιας και του κάνουμε format), επίσης αν έχουμε περαιτέρω δίσκους πρέπει και σε εκείνους να κάνουμε format (άρα περίπατο τα αρχεία και από εκεί μέσα). Κοινώς σβήσιμο τα πάντα και πάλι από την αρχή. Για όσους δεν έχουν την «πολυτέλεια» να χάσουν τα αρχεία τους, μόνο μια και μοναδική (ως την στιγμή που γραφόταν το παρόν) λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα antivirus.

Η εταιρεία που ανακάλυψε τον δούρειο ίππο ονομάζεται Intego, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της: http://www.intego.com/news/ism0901.asp, όπου επεξηγεί τι ακριβώς κακό κάνει στο Mac OS X, αυτός ο ιός. Επίσης ιστοσελίδες που περιγράφουν τα «συμπτώματα» και τις παρενέργειες του ιού είναι οι: http://www.macworld.com/article/138380/iworktrojan.html και http://i.gizmodo.com/5137161/torrented-copies-of-iwork-09-come-laced-with-a-nasty-os-x-trojan . Η λύση του antivirus που αναφέραμε πιο πάνω για όσους δεν θέλουν να κάνουν format με την επικείμενη ολοκληρωτική απώλεια των αρχείων τους, ακούει στο όνομα Intego VirusBarrier X5 με κόστος 72 ευρώ για μία άδεια χρήσης: http://www.intego.com/virusbarrier/home.asp . Τσάμπα πειρατεία μεν, πληρώνουμε για antivirus μετά δε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009, 15:54