Εξερράγη το Starship του Ίλον Μασκ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 16:45
Εξερράγη το Starship του Ίλον Μασκ

Σε καταστροφή οδηγήθηκε η  δοκιμή του γιγαντιαίου διαστημοπλοίου «Starship» της διαστημικής εταιρείας του Ίλον Μάσκ, SpaceX. 

Εικόνες από βίντεο που κατέγραψε την στιγμή της απόπειρας εκτόξευσης δείχνουν την κεφαλή του πρωτότυπου πυραύλου να εκρήγνυται και τα συντρίμμια να διασκορπίζονται σε όλο το πεδίο της δοκιμής, στο Τέξας των ΗΠΑ, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο.

 

Όπως μεταδίδει το BBC, το Starship είχε χαρακτηριστεί από την αμερικανική εταιρεία ως το σύστημα μεταφοράς του μέλλοντος για όλες τις χρήσεις. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ατόμων και φορτίων από τη Γη προς το Διάστημα και σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Το πρωτότυπο Mk-1 επρόκειτο να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις σε υψόμετρο 20 χλμ. τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι εργασίες ανάπτυξης ήδη στρέφονται σε ένα άλλο πρωτότυπο, με την ονομασία Mk-3.

Μετά την αποτυχημένη δοκιμή η SpaceX δήλωσε: «Σκοπός της σημερινής δοκιμής ήταν να πιέσει τα συστήματα στο μέγιστο, οπότε το αποτέλεσμα δεν ήταν εντελώς μη αναμενόμενο».

Το SpaceX έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα πολλές αστοχίες υλικού. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, η διαστημική κάψουλα Dragon καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από έκρηξη.

Αλλά η εταιρεία δεν φοβάται αυτές τις αποτυχίες. Πιστεύει σε μια ταχεία διαδικασία «κατασκευής, δοκιμής και επανάληψης».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 19:49