«Πάγωμα» στις αμοιβές των στελεχών και του διοικητικού συμβουλίου του Twitter φέρεται να «υποσχέθηκε» ο Ίλον Μασκ στις τράπεζες, ώστε να συμφωνήσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς της εταιρείας, αξίας 44 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η «υπόσχεση» του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη έρχεται σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος της εταιρείας Twitter Inc, αλλά και να αναπτύξει τρόπους εσόδων, όπως με τη νομισματοποίηση των tweets που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες ή γίνονται viral.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπάθειες του Ίλον Μασκ να εξασφαλίσει τις «εγγυήσεις» που υποσχέθηκε

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν πως ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας έκανε το βήμα προς τους δανειστές, καθώς προσπαθούσε να εξασφαλίσει δάνειο για την εξαγορά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, η υποβολή προσφοράς του στο Twitter έγινε στις 14 Απριλίου, όμως υποβολή των τραπεζικών δεσμεύσεών του στις 21 Απριλίου ήταν το κλειδί για να αποδεχτεί το διοικητικό συμβούλιο την «καλύτερη και τελευταία» προσφορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μασκ έπρεπε να πείσει, λοιπόν, τις τράπεζες ότι το Twitter παρήγαγε αρκετές «ταμειακές ροές» για να αποπληρώσει το δάνειο που αναζητούσε για την εξαγορά του.

Στο τέλος, εξασφάλισε δάνειο 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι του Twitter, ενώ συμφώνησε να πληρώσει το υπόλοιπο με δικά του μετρητά.

«Η προσφορά του Μασκ στις τράπεζες αποτελούσε το όραμά του και όχι τις σταθερές δεσμεύσεις. Έτσι, οι ακριβείς περικοπές κόστους που θα επιδιώξει μόλις αποκτήσει το Twitter παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο, το σχέδιο που περιέγραψε στις τράπεζες ήταν λεπτομερές», ανέφεραν οι πηγές.

Το tweet για τις περικοπές μισθών

Ο Μασκ, σε tweet που έκανε σχετικά με την κατάργηση των μισθών των διοικητικών συμβουλίων του Twitter, τόνισε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αποζημίωση του Twitter με βάση τις μετοχές για τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ήταν 630 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 33% από το 2020, σύμφωνα με τις εταιρικές δηλώσεις.

Στην πρότασή του προς τις τράπεζες, ο Μασκ επεσήμανε το μεικτό περιθώριο κέρδους του Twitter, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στο Facebook και το Pinterest (PINS.N) της Meta Platform Inc, υποστηρίζοντας ότι αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διευθύνει την εταιρεία με πιο «οικονομικό» τρόπο.

Πιθανότητα για περικοπές θέσεων εργασίας

Το Bloomberg News ανέφερε την Πέμπτη ότι ο δισεκατομμυριούχος μίλησε και για τις περικοπές θέσεων εργασίας κατά την προσφορά του στις τράπεζες. Ωστόσο, πηγές επισημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα λάβει αποφάσεις για περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι να αναλάβει την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Προχώρησε στην εξαγορά χωρίς να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική απόδοση και τον αριθμό εργαζομένων της εταιρείας.

Χρεώσεις μέλους στην πλατφόρμα;

Η προσφορά του Ίλον Μασκ προς τους δανειστές περιλάμβανε πρόταση για την αύξηση των επιχειρηματικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων νέων τρόπων για να κερδίσει η πλατφόρμα χρήματα από tweets που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες ή γίνονται viral, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ιδέες που ανέπτυξε περιλάμβαναν τη χρέωση ενός τέλους όταν ένας άλλος ιστότοπος θέλει να παραθέσει ή να ενσωματώσει ένα tweet.

Επιπλέον, σε tweet του που δημοσίευσε, αλλά διέγραψε στη συνέχεια, ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας πρότεινε μια σειρά αλλαγών στη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue premium του «γίγαντα» των κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της τιμής, της απαγόρευσης της διαφήμισης και της δυνατότητας πληρωμής στο κρυπτονόμισμα dogecoin. Η premium υπηρεσία Blue του Twitter κοστίζει τώρα 2,99 $ τον μήνα.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης